Tartsd a súlyod Húsvétkor is! Védikus receptekkel
Címlap / A nyúlon túl / Tartsd a súlyod Húsvétkor is! Védikus receptekkel

Tartsd a súlyod Húsvétkor is! Védikus receptekkel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Azoknak, akik Húsvét alkalmából is megmaradnának a tiszta, hús, illetve egyéb tiltott szerektől mentes élelmiszereknél, de szeretnének egy különleges húsvéti menüt!  

A védikus kifejezés szanszkrit eredetű és a Védákra, vagyis a szentírásokra utal vissza, melyek jelentése tudás. Ez a tudás nem puszta lexikális tudás, hanem az emberiség öröktől fogva meglévő józan eszétől, az istenivel való kapcsolat megértéséig tartalmaz mindent. Így minden tudás, minden tudásanyag, gyakorlatilag véda, ahogy minden egyes mai találmány, tanagyag is fellelhető a Védákban, vagy levezethető egyszerűen és szépen belőle.

A védikus táplálkozás és konyha arra utal, hogy ezeket az ősi, ma már csak indiainak nevezett szentírásokat komolyan és haladéktalanul alapul vesszük a táplálék alapanyagaink a megválasztásakor, és főzéskor.

A Védikus, és így korunkban Krisna tudat mozgalmával terjedve Krisna tudatosnak is nevezett konyha a szabályokra támaszkodik. Ezek a szabályok az ételek kerülésére vonatkoznak, illetve bizonyos élelmiszereket javasolnak fogyasztásra, gyakrabban.

Tiltott élelmiszerek a hús, a hal, a tojás, a bűzös ételek, mint hagyma és fokhagyma, valamint a tudatmódosítós szerek.

A hal és hús fogyasztása tilos, ez igen egyértelmű kívánalom, hiszen a védikus kultúra a jóság minőségébe kíván emelkedni, és a tisztaságot, mint mennyei értéket óhajtja, a hal és húsfélék természetesen tetemek, még akkor is, ha egyesek szerint a csirkehús vagy a hal nem számít húsételnek. Eláruljuk nekik, hogy az!

A marhahús fogyasztása különösen nagy szégyenfolt, hiszen a marha szent állat Indiában, ennek vallási okai vannak, tiltják a tehenek fogyasztását, és az Úr Krisna kedvenc állata, ugyanakkor profán oka is van. A tehéntej az egyik legtáplálóbb és egészségesebb táplálék, vétek adománya ellenére megölni ezt a szegény jámbor állatot.

A bűzös ételek szintén a szentírások miatt kerülnek le a terítékről.
De sokan mondják, hogy nem is egészséges ilyen erős csípős dolgokat fogyasztanunk.

A fűszerezéssel is mértéktartónak kell lenni.
A tudatmódosító szerek alatt a védikusok nem csupán a drogokat értik, hanem a kávét, csokoládét és feketeteát is: ma már egyébként csokoládét mértékkel szabad fogyasztanunk, ahogy a méznél is mértékhatárt kell húznunk, hiszen mindkettő nagy mennyiségen ki hat a tudatra, ahogy a hormonszintet befolyásolja.

Felmerül a kérdés ennyi tiltott étel mellett és annak ismeretében, hogy az indiai konyha is törekszik az egyensúly megtartására a három dosa, három elem, egyben a három kötőerő (guna), a sattva, rajas, tamas, a jóság, szenvedély és tudatlanság kötőerejébe tartozó ételek közötti egyensúlytartásra, miként a kínai konyhaművészet, nos, akkor mit is ehetünk?

Ez persze csak az európai felfogás, fantasztikus alapanyagokat használnak a védikusok, és nem is hinnénk, hogy mennyire egyszerű, és olcsón megszerezhető illetve előállítható alapanyagokból, mennyi- de mennyi finom és különleges élelmiszert tudunk előállítani.

A Krisna tudatos ételek legfőbb alapanyagai:

  • gyümölcsök, főként a banán és alma és citrom
  • gabonafélék, főként a rozs, árpa és búza, de a tönköly és köles is megtalálható, minként a magyar konyhában
  • hüvelyesek - borsó és bab főként, de a sárgaborsó és lisztje nagyon jelentős!
  • egyéb zöldségek - kiemelt szerepű a padlizsán, cukkini, tökfélék és paradicsom valamint az uborka
  • tej és tejtermékek, házilag előállítva - a tej, a túró, tejszín és házisajt, amely nem fő szét szószokban sem!
  • valamint a burgonya- kiemelt szerepű

E mellett olykor szójaféléket, sok növényi olajat és tisztított vajat használnak, melyet ghínek neveznek.

HarmoNet tipp: A krisnások hite>>>

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 8120 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x