Ratha Játrá: Szekérfesztivál Budapesten - július 2.
Címlap / Ajánló / Ratha Játrá: Szekérfesztivál Budapesten - július 2.

>

Ratha Játrá: Szekérfesztivál Budapesten - július 2.

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Erőszakmentes, egyszerű, zöld, boldog. A belső elégedettség receptjei az indiai Puriból. 

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének tevékenységei közül a legtöbb ember az ételosztó misszió munkásságát ismeri, noha a Krisna-hívők fontos feladatuknak tartják a hagyományos indiai kultúra, a lelki értékek és életmód megismertetését, a védikus bölcsesség átörökítését is.

Hogyan lehetséges, hogy Ázsiában az európainál sokkal nehezebb, szerényebb körülmények között élő emberek is boldognak vallják magukat, míg a rohanó, javakban bővelkedő fejlett országokban a depresszió szinte népbetegség? Ennyire számít, hogy milyen szemüvegen át szemléljük a világot? A keleti és a nyugati gondolkodásmód közötti különbség az eltérő világképből és életfilozófiából ered, az ellentétek és párhuzamok mentén haladva egy egészen más gondolkodási séma tárul elénk. Ám igaz a mondás: ha a nyugati gazdasági fejlettség a keleti népek belső békéjével párosulna, az a siker egészen új dimenzióit nyitná meg az emberiség számára.

A szekérünnep tradíciója

A nyár közepén tartandó Szekérfesztivál, amely azindiai Puri városából származik, talán a legismertebb nyilvános krisnás rendezvény. A fesztivált évtizedek óta nemcsak Indiában, hanem Európában és más kontinenseken is megrendezik, a szekér országról országra vándorol, szimbolikusan az összetartozást kifejezve.


A Szekérfesztivál nemcsak egy színes, vidám karnevál, hanem egy vallásos ünnep is, amely évről évre megrendezésre kerül. A hívők ilyenkor Krisna egy különleges formáját, Dzsagannáthát, az “Univerzum Ura”névvel illetett formáját húzzák végig a belvároson, ünnepi menetben. Krisnát a testvérei, Szubadhrá és Baladéva is elkísérik útjára. Indiában és egyes nyugati országokban (New York, London) három külön, Magyarországon egy közös szekéren utaznak. Indiában a Szekérfesztivál két részből áll, az Istenség Személyisége szekerét két templom között húzza át az ünneplő tömeg, majd 10 nap múlva visszafelé is megismétlik a a felvonulást. A két templom szimbolikus jelentőségű, két stációt elevenít fel Krisna evilági kedvteléseiből, melyet 5300 évvel ezelőtt mutatott be. Nyugaton általában egyben rendezik meg a két menetet. Az ünnep hagyományosan azt a kedvtelést eleveníti fel, amikor Krisna hosszú távollét után meglátogatja szeretett családtagjait és barátait, a tehénpásztorokat. A Ratha Játrá, vagyis a szekerek karneválja ennélfogva a találkozás, a visszatérés örök jelképe.

Az ünnep filozófiája

A védikus bölcsesség szerint minden ember a testétől különböző lelki személy, egy parányi lélekszikra, aki szerves kapcsolatban áll Istennel. Az anyagi világ folytonos, zajos sodrában, a szamszárában újra és újra megszületünk és közben elfeledkezünk a Teremtőről, ezért az életünk célja az, hogy visszatérjünk Istenhez a lelki világba, Krisna és barátai társaságába. A Szekérfesztivál ezért is annyira bensőséges, mert kifejezi a lélek viszonyát Istennel, kifejezi a reményt és vágyódást, a visszatérést eredeti lelki helyzetünkbe. Dzsagannátha formája ráadásul mindenki szívébe belopja magát, hiszen már kinézetét tekintve is kedves, gyermekien ártatlan. Egy történet szerint a misztikus fafaragót megzavarták alkotása közben, ezért végül végtagok nélkül, hiányosan ábrázolta az Istenség Személyiségét és Testvéreit. Ám egy másik indiai misztérium megmagyarázza ezt a bizonyos véletlent: Krisna és testvérei a lelkekkel való találkozás eksztatikus pillanatában testi változásokon mentek keresztül – a különleges ábrázolás ezt jeleníti meg.


A Szekérfesztiválon a résztvevők rendszerint arról számolnak be, hogy felszabadulnak, jókedvük lesz és legalább átmenetileg úgy érzik, megszűnnek számukra a mindennapok problémái. A szekeret hagyományosan sok százan húzzák úti célja felé – úgy tartják, az ebben való részvétel megszabadítja az embert minden korábbi negatív visszahatástól, vagyis a karmától. A hívők önfeledten táncolnak és éneklik az Úr Szent Neveit, Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré és más tradicionális énekeket. A hangos énekléssel felhívják az Istenség Személyisége figyelmét törekvéseikre, az együttes éneklés által pedig e mantrák különleges lelki atmoszférát teremtenek.

Be happy – a lélek elégedettsége

A Szekérfesztivál hagyományosan azt jelképezi, amikor Isten Maga jön ki a templomból a tömeg, az emberek elé, hogy kifejezze: nem feledkezett meg az élőlényekről még akkor sem, ha az élőlények mindennapos ügyes-bajos dolgaikba bonyolódva megfeledkeztek Róla és a transzcendentális világról. Napjainkra a Szekérfesztivál ennél tágabb jelentéskörrel bír: kifejezi azt az állapotot, amikor újra képesek vagyunk a lelkiségre figyelni, szemben a fogyasztói társadalom harci szekerével, szemben a szakadatlan anyagi vágyak kielégítésének áhítatával. Ez az a nap, amikor a szakralitás nem a templomokban, hanem az utcán, az emberek szívében, nyilvánosan jelenik meg. Amikor a szent dolgok a profán dolgokon keresztül nyilvánulnak meg életünkben. Az anyagi vágyak szakadatlan özönét lehetetlen megállítani vagy kielégíteni. Jól mutatja ezt világunkban a végtelen sok eldobált szemét, a sok válás, az állandó újra cserélés, és a kitartás hiánya. Átmenetileg feldobva érezzük magunkat, majd mintha hullámvasúton ülnénk, zuhanunk lefelé. Kiegyensúlyozottság és elégedettség – ezt hozza magával, hogyha végre nemcsak vágyakat, az akaratunkat, az egónkat és a testünket etetjük, hanem a lelkünket is tápláljuk. Ez a szakralitás szükséges ahhoz, hogy végre elégedettek legyünk, és ne féljünk egyszerűen élni.

A termelés mindig fogyasztásra sarkall bennünket, de a fogyasztáshoz mindig meg kell termelnünk a tőkét. Ez a szakadatlan mókuskerék, melyből sokan, egyre többen már kiszállnának, olyan gyorsan pörget, hogy közben észre sem vesszük az élet apró, boldog pillanatait. A Szekérfesztivál ezt a lelkiséget, egyszerűséget, elégedettséget képviseli az éneklésen, a imádságon, a táncon és zenén, az indiai kultúra színfoltjain keresztül. Ez a megtapasztalt egyszerűség vezet az egyik legfontosabb magatartásformához is, amelyért Földünk már sírva kiált: a környezettudatos, erőszakmentes életvitelhez. Ez nem csupán a vegetarianizmusban, hanem abban is megnyilvánul, hogy lecsökkentjük a kívánalmakat, hogy végre a tátongó űr helyett elégedettséget teremtsünk magunkban.


Szekérfesztivál Budapesten

A Krisna-hívők 2015/16-ban a Környezetvédelem Éve programsorozattal várják az érdeklődőket. A hagyományos vallási fesztiválokon is megjelenik a környezetvédelem kérdésköre, különösen az, hogy szellemileg, etikailag mit tehetünk mi, kis emberek azért, hogy egy zöldebb világot hagyjunk hátra. Az új látásmód bolygónknak is új perspektívákat nyit.

A Szekérfesztivál július 2-án, szombaton kerül megrendezésre. Az ünnepi menet 10 órakor indul a Vörösmarty térről. A felvonulás kezdetére bárki hozhat ajándékokat Krisnának (vegán süteményeket, magvakat, gyümölcsöket és virágokat), amit a szekéren fel is ajánlanak Neki, a menet végén pedig kiosztják a résztvevők között.

A z ünnepi menet kb. 12 és 13 óra között érkezik a Városligetbe. Itt egészen este 8 óráig India Fesztivállal várják az érdeklődőket. Színpadi műsor, indiai zene és tánc, színdarabok, előadások, gyermekfoglalkozások, jógabemutatók, ökológiai és környezetvédelmi témák, filozófiai és önismereti programok, vegán és vegetáriánus finomságok, az indiai gasztronómia különlegességei, valamint indiai bazár várja az érdeklődőket. A program ingyenes, az élmény feledhetetlen!

FB esemény >>


www.szekerfesztival.krisna.hu

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4162 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x