Magány és stressz az ünnepek alatt

A karácsony árnyoldalai: Magány és stressz az ünnepek alatt. Sokaknak a karácsony és a szilveszter az év legszomorúbb időszaka, mert sajnos egyedül maradtak, nincsen kivel ünnepelniük.

A magányos emberek között ilyenkor sokan öngyilkosságot követnek el, mert nem bírják elviselni, hogy magukra maradtak. Vannak azonban olyanok is, akik bár családjuk körében ünnepelnek, mégsem tudnak felhőtlenül pihenni, ellazulni, mert az ünnepet stresszként élik meg, esetleg társas magány jut nekik osztályrészül. Nem is gondolnánk, hogy míg legtöbbünk áhítattal állja körbe családjával a karácsonyfát, énekli a Mennyből az angyalt, majd önfeledten durrogtatja a pezsgősüveget szilveszterkor, vannak olyanok is, akik az ünnep árnyoldalát tapasztalják meg ezekben a percekben.

Sokan vannak, akik egyedül kénytelenek eltölteni az ünnepet, akiknek már nincsen senkijük, akik egyedül maradtak, akiknek szerettei tőlük távol élnek. Ezek a magányos emberek nem feltétlenül nyugdíjasok. Vannak szinglik is, akik társat nem találván, egyedül fogyasztják el az ünnepi menüt, már ha megfőzik maguknak, és nem tekintik a karácsonyt is egy olyan hétköznapnak, mint bármelyik másik. Vagy esetleg nem menekülnek a munkába még ezen a napon is.Akinek már nincs senkije, annak nagyon nehéz feldolgoznia az egyedüllétet és karácsonykor a szerettei elvesztése dupla olyan súllyal nehezedik a vállára, mint máskor. Ismerőseim körében például van olyan idősödő úr, aki retteg az év utolsó hetétől: felnőtt gyermekei vannak, a neje és a szülei meghaltak, ráadásul felesége annakidején éppen az ünnepek táján hunyt el. Ezért aztán karácsonykor direkt kórházba utaltatja magát, mert ott legalább emberek között lehet, és így túlteheti magát az ünnepek okozta rossz érzésein.
Mások az ünnepekkel együtt járó stressztől szenvednek. A november eleje óta karácsonyi díszben pompázó üzletek vásárlásra ösztönöznek, a kinek milyen ajándékot vegyek mizéria, a tolongó tömeg és tusakodás, a nagytakarítás, a sütés-főzés teherként nehezedik rá a legtöbb emberre.

Ahhoz, hogy minden időben kész legyen, rengeteget kell sorban állni, válogatni, vásárolni, főzni. Nem csoda hát, ha sokan feladatként, és nem ünnepként élik meg a karácsonyt.

Kevesen vannak, akik ilyenkor valamelyik lelki segélyszolgálat számát tárcsázzák. Pedig inkább itt kellene segítséget kérni, a szakemberektől, mert lehet, hogy a problémákat közös erővel könnyebben oldhatnánk meg.

Vagy talán épp ez a karácsony az, amikor fel kell kerekednünk és a messze élő rokonokat meg kell látogatnunk. Esetleg menjünk el egy kellemes klubba, ahol barátokra tehetünk szert, vagy egyszerűen a szépen megterített asztal mellett ülve, beszéljük meg családtagjainkkal a mélyen feszülő problémákat.


Csökkentsük a karácsonyi stresszhatásokat!
• Tegyünk hosszú sétákat a szabadban, kerüljük el a városi forgatagot!
• Kerüljük el a zsúfolt bevásárlóközpontokat!
• Az ünnepek alatt szakítsunk időt magunkra is!
• Óvakodjunk a túlköltekezéstől!
• Gondolkodjunk el azon, hogy vajon a karácsonyi készülődés örömet, vagy feszültséget okoz bennünk. Ha úgy érezzük, jókedvvel tölt el minket az ünnepi készülődés, akkor hagyjuk, hogy ez az érzés motiváljon bennünket!
• Ne feledjük, a karácsony azért van, hogy pihenjünk, és együtt legyünk a szeretteinkkel, ne vegyük túl komolyan a külsőségeket!

bzs