include("include/median_1.php"); ?>
harmonet.hu
include("include/median_2.php"); ?>
Neked melyik fogyókúra lesz a jó? A mediterrán diéta
A legnépszerűbb fogyókúrák egyesek számára csodálatosan hatékonyak, másoknál viszont eredménytelenek, esetleg többet ártanak, mint használnak. Melyik diéta mire jó? Fogyókúrák körképe: a mediterrán diéta.
Ma már szinte alig találkozom olyan emberrel, aki ne próbált volna ki valamilyen diétát. A férfiak általában a pocakjukról, a nők a popsiról, a combokról és szintén a hasukról szeretnének fogyni. Sokan próbálják ki a magazinokban oly kecsegetető „3 napos villámdiétát” vagy a szomszédtól, barátnőtől kapott „tutibiztos sikert ígérő diétát”.
Szinte már lehetetlenség követni a számtalan diétatípust, melyek közül válogathatunk. A leginkább népszerű fogyókúrák egyesek számára hatásosak, másoknál viszont nem járnak eredménnyel. Fontos tudni, hogy a fogyókúra sikere nagyban összefügg szervezetünk egészségi állapotával, az életmódunkkal, a stressz-szintünkkel, de még az esetlegesen alkalmazott gyógyszerekkel is.
A következő összeállításban igyekszem kitérni a leginkább népszerű diéta típusokra, azok előnyeire, hátrányaira, illetve javaslatokat teszek azok alkalmazására.
Elsőként kezdeném egy igazán egzotikusan hangzó diétatípussal, a mediterrán diétával.
A mediterrán étrend számomra azért is hangzik pozitívan, mivel tudományos kutatások bizonyítják, hogy az ezen az étrenden élő emberek körében alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mint a más vidékeken élők körében. Az étrend magas flavonoid-tartalmánál fogva a daganatos betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti.
A diéta alapja a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztáson, a rendszeres tej- és burgonyafogyasztáson, valamint az olívaolaj felhasználásával készült ételeken és a mérsékelten fogyasztott vörösboron alapul. Fontosnak tartják továbbá a tengeri halak és diófélék fogyasztását is azok omega-3-zsírsav-tartalma miatt.
Kiemelten fontos az extraszűz olívaolaj fogyasztása, a zsír és a vaj elkerülése.
A sok gyümölcs és zöldség fogyasztásán túl a hüvelyesek is fontos szerepet játszanak e diétában.
A Földközi-tenger vidékén az emberek a durumbúzát használják mind a kenyérfélék, mind pedig a tésztafélék elkészítésénél. A durumbúza fantasztikus alapanyag, hiszen rosttartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé, a vércukorszintet is lassabban emeli, a belőlük készült tésztákba pedig tojást sem kell rakni, így azok koleszterintartalma is nullára csökken.
A sovány húsok és a halak a mediterrán étrendnek mindennapos részét képezik. Segítenek fehérje-, vas- és B12-vitamin szükségletünk kielégítésében, a halak ráadásul az esszenciális zsírsavaknak is jó forrásai.
- Fontos a napi többszöri gyümölcs- és zöldségfogyasztás
- Kiemelten fontos a reggeli! Sok ember hajlandó elfeledkezni a reggeliről, ez nagy hiba. Az egészséges, rostdús reggeli segít a fogyásban!
- Szintén kiemelten fontos ebben a diétában a tengeri halfélék fogyasztása! Az omega-3 zsírsavak különösen lényeges elemei a mediterrán étrendnek.
- A hagyományos lisztből készült tészták helyett alkalmazandó a durumbúzából készült tészták és kenyérfélék!
- Extraszűz olívaolaj fogyasztása javasolt.
- A zsírok nem haladhatják meg a kalóriabevitel 30 %-át, továbbá csak 8 %-uk lehet telített zsír.
- Az alkoholfogyasztásban fontos a mértéktartás (mint minden más diétában!) Lehetőleg csak kis mennyiségű és jó minőségű bort fogyasztandó heti néhány alkalommal, de feltétlenül kerülendők tömény italok, söröket, koktélok, stb.
- Fontos a rendszeres testmozgás, a stressz csökkentése a szervezetben.
Szőke Marianna
Képek:
m_bartosch - FreeDigitalPhotos.net
marin - FreeDigitalPhotos.net