Bolti vagy házi szaloncukor a jobb?

Az átlag magyar család két kiló szaloncukrot vesz, ez olyan kétszáz darab. Ha négytagú családdal számolunk, ez fejenként ötven cukor. A szaloncukor igazi hungarikum, és mivel a legtöbb bolti szaloncukor egészségtelen, arra biztatlak, inkább csináld saját magad. Nem egy ördöngösség. Mutatok néhány receptet. Miért készíts házi szaloncukrot? Mert például az aluljárókban kapható szaloncukor ellenőrizhetetlen, nemcsak az összetevők, de a szavatosság és a gyártási körülmények szempontjából is. De ha boltban vesszed, akkor is nézd meg a címkét. A legtöbb nagyon egészségtelen, hiszen aromát és színezéket szinte mindegyik tartalmaz. Ráadásul gyorsan kiszáradnak és nagyon drágák.

HÁZI SZALONCUKOR
mert nincs jobb a házi készítésűnél

Íme néhány egészséges szaloncukor elkészítési leírása, bátran fogj hozzá!

Diós-narancsos szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg dió
4 evőkanál rum
1 narancs
1 citrom
5 evőkanál savanykás házi lekvár
15 dkg étcsokoládé
5 evőkanál kókuszolaj
1 teáskanál vaj

Elkészítés: A  diót zsiradék nélkül serpenyőben megpirítod, majd finomra őrölöd. A citrom és a narancs héját lereszeled, levét kinyomod, majd a dióhoz adod a rummal és a lekvárral együtt. Aztán összegyúrod. Kis golyókat formázol, megnyomkodod, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatod. A csokoládét felolvasztod az olajjal és a vajjal, majd megmártod benne a bonbonokat. Hagyd megdermedni, majd csinos kis papírkákba csomagold.


Kókuszos szaloncukor
Hozzávalók:
5 dkg darált (cukormentes háztartási vagy házi, teljes kiőrlésű)keksz
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg porcukor (nyírfacukorból)
2 evőkanál kókuszlikőr
pár kanál hideg víz
1,5 kanál kókuszzsír
15 dkg csokoládé

Elkészítés: A kókuszt, a kekszet és a porcukrot összekevered, hozzáadod a kókuszlikőrt és a kókuszzsírt, morzsolni kezded, majd annyi vizet (esetleg még kókuszlikőrt) adj hozzá, hogy összeálljon a massza. Kis golyókat formázol belőle, meglapogatod, néhány órát szikkadni hagyod, majd az olvasztott csokoládéban megmártod.


Bio szaloncukor (legegyszerűbb)
Hozzávalók:
datolya
pirított mandula vagy mogyoró
karobpor (szentjánoskenyérfa terméséből készülő kakaópótló) vagy kakaópor

Elkészítés: A datolyákat megtöltjük a pirított mandulával vagy mogyoróval, és karobporba forgatás után csomagoljuk.

Mazsolás-mandulás szaloncukor
Hozzávalók:
25 dkg mazsola
10 dkg őrölt mandula (vagy mogyoró)
5 dkg kókuszreszelék
1 bio citrom reszelt héja
csipet őrölt fahéj
3 dkg méz vagy házi baracklekvár

Elkészítés: A mazsolát hagyd állni 5 percig forró vízben, majd szűrd le. A mandulát és a mazsolát is aprítóban/robotgépben dolgozd masszává. Add hozzá a kókuszreszeléket a citrom reszelt héját, a fahéjat.
Gyúrd át mézzel vagy házi baracklekvárral, esetleg egy kevés vízzel vagy fekete kávéval. Készíts kis hurkákat belőle (kb.20 db), és hagyd egy pár órát száradni. Mártogathatod olvasztott csokoládéba. Hűtőben hagyd megdermedni majd egyesével csomagold be őket.

Itt éppen gesztenyés szaloncukrot készítünk a két kisfiammal

BIO házi gesztenyés szaloncukor
Hozzávalók, kb. 20 darabhoz:
25 dkg gesztenyepüré
egy ek. Méz/nyírfacukor
egy kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés: A gesztenyemasszát kruplinyomón áttöröd, majd az egészet mézzel, fahéjjal összegyúrod. Rudacskákat formázol belőle, aztán egy fogpiszkáló segítségével mehet a csokiba… Hűtőben hagyd megdermedni majd egyesével csomagold be őket valami szép fényes papírba. Ha fagyasztott gesztenyéből készül, akkor 1-2 nap alatt el kell fogyasztani.
Milyen csokoládéba érdemes mártogatni házi szaloncukrunkat? A házi szaloncukrod mázát érdemes minőségi, magas kakaótartalmú étcsokoládéból készíteni!

Összeállítottuk a legszebb karácsonyra való ajándékcsomagokat. December 1. éjfélig ingyen szállítjuk őket az ország bármely pontjára!
Kattints ide, és meglátod, mely termékekre nem kell most szállítási költséget fizetni