Sós húsvéti fészek

A megkelt tésztát 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, négyzet alakúra. Átkenjük kevés olvasztott vajjal, majd egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket. A tésztat felcsavarjuk, és éles késsel szeletekre szeljük.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt, - 2,5 dkg élesztő, - 3 dl langyos tej, - 1 kávéskanál cukor, - 2 tojás, - 1 kávéskanál só

A töltelékhez:
- 30 dkg főtt sonka, - 4 db keménytojás, - 1/2 kávéskanál só és örött bors, - 3 szál újhagyma,

A kenéshez:
- 10 dkg vaj - A tálaláshoz: - 4 dl tejföl,- 1 lapos evőkanál só, - 1/2 kávéskanál bors, - 4-5 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos cukros tejben. Tésztát gyúrunk a lisztből, tejből, kovászból, tojásokból és a sóbol. Dagasztjuk 6-7 percig, míg a tészta felületén hólyagocskák képződnek. Letakarjuk és kelni hagyjuk kb. 45 percig. Időközben felkockázzuk a sonkát és a főtt tojásokat. Sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a karikázott újhagymát. A megkelt tésztát 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, négyzet alakúra.

Átkenjük kevés olvasztott vajjal, majd egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket. A tésztat felcsavarjuk, és éles késsel szeletekre szeljük. Mindegyik szelet oldalát átkenjük vajjal, és belehelyezzük egy kör alakú formába (bureksütő tepsi, 24 cm átmérőjű). Meleg helyre tesszük pihenni még 30 percig. Utána átkenjük a maradék vajjal, és előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütjük. Tejföllel kínáljuk, amibe belekevertük a zúzott fokhagymát, sót és törött borsot.

Patocskai Niki