Ördög és pakol! - Költözési 1x1
Címlap / Otthon / Ördög és pakol! - Költözési 1x1

Ördög és pakol! - Költözési 1x1

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Mire figyeljünk a költözésnél? Hogyan pakoljunk? Mit tegyünk el és mi kellhet még? Hogyan válasszunk költöztető céget és főleg: hogyan pakoljunk ki az új helyen? Számos kérdés, temérdek tapasztalat.  

Ördög és pakol – szoktuk mondani barátnőnknek, aki „megélhetési költözködőként” évente átlagosan 3x vált bérlakást. Ő már ördögien pakol. Valahogy úgy alakul az élete, hogy az átlagosnál nagyobb rutinra tett szert a költözködés terén. Aztán ott van a költöztető férjjel megáldott másik barátnőnk. Jómaga 1x költözött életében, de mindent tud, amit tudni lehet. És persze ott vannak a többiek, akik egyből tudnak egy jó poént vagy 3 tuti tippet, ha a költözés, mint téma szóba kerül. Mert már mindannyian túl vagyunk pár cuccoláson. Nézzük a tapasztalatokat!
 
1 hónappal az esemény előtt
A legtöbbször legalább a költözés előtti 1 hónappal tudjuk, hogy menni kell. Ilyenkor tudatosabban kell vásárolni. A felhalmozott készleteket (mélyhűtő, spájz) érdemes ez alatt az egy hónap alatt felhasználni, megenni, hiszen a lehető legkevesebb cuccal költözni a legjobb. Ki akarna éppen ujjnyi mennyiséget tartalmazó samponos dobozokkal, majdnem kiürült öblítős üveggel költözni? A mélyhűtött dolgok transzportálása például borzalmasan bonyolult lehet. Jó apropó lehet a lakásbúcsú, ahol a barátokkal megehetjük mindazt, amit nem viszünk át az új helyre. (Na meg persze a barátokat be lehet fogni arra, hogy segítsenek a pakolásban is!) 
 
A kezdés 
Iszonyú nehéz elkezdeni. Áll az ember egy berendezett lakásban és tanácstalan. Mit tegyek dobozba? Egyáltalán honnan szedjek dobozt? Mibe pakolhatnánk azokat a holmikat, amik nem férnek a dobozba? Mi legyen a sorrend? Nem könnyű, hiszen ahány háztartás, annyi szükséglet. Ha nagyon ritkán költözünk, bátran pakolhatunk ilyen-olyan papírdobozokba (elektromos berendezéseket forgalmazó bolt raktára, piac hátsó fertálya remek doboz beszerzési forrás lehet!). Ám ha várható, hogy pár évente költöznünk kell, érdemes lehet kifejezetten költözésre való dobozokat vásárolni az IKEA áruházban, s mindenképp érdemes az itt kapható jókora kék színű szatyrokból bevásárolnunk. Ezekbe ugyanis nagyon sok dolgot pakolhatunk. 
 
Jelöljünk ki két nejlonzsákot! Egy a szemétnek, egy a jótékonyságnak! (Döbbenetesen hamar meg fog telni – lehet, hogy egy-egy kevés is lesz!) 
 
Szerezzünk be egy füzetet, mely befér a kistáskánkba, s egy nagy, vastag, alkoholos filctollat. Ezt tartsuk a kezünk ügyében, mert nagy szükségünk lesz rá végig a költözés alatt. 


 
  1. Kezdjük a „csetresszel” – vázákkal, dísztárgyakkal, olyan főzési eszközökkel melyeket ritkán használunk. Ezeket azokba a törölközőkbe és ágyneműkbe is csomagolhatjuk, melyek ugyancsak nem kerülnek már elő. A holmit tehetjük IKEA táskába, vagy dobozba, mérettől függően. Írjunk a dobozra vagy a táskára, sőt lehetőleg annak több oldalára egy számot egytől folyamatosan a filctollal, és a füzetünkben vezessük a tartalmát, mit tettünk bele. (Sokan eleve a dobozra írnak, ám mikor a tartalom elolvasásához az egész sort át kéne pakolni, bizony vágynak arra, hogy bárcsak a füzetnél maradtak volna!) 
     
  2. A könyvek – a könyvtárunk méretétől függően – lehetnek a következő fázis. Itt nem érdemes a címeket egyesével vezetni, ha sok a könyvünk, de csinálhatunk például „szakkönyvek” és „krimik” szatyrot. A könyveket a doboz nem bírja el, a nagy kék táskákban azonban remekül szállíthatóak.
     
  3. A ruhákat elbírja egy erősebb kuka zsák is, így a ruhaféléket tehetjük ilyenbe. (Ha erre nem fog a filctollunk, egy ráragasztott papírra mehet a számozás) Szortírozzuk a zsákok tartalmát, így a kipakolásnál sokkal könnyebb dolgunk lesz. A fehérneműt tegyük elérhető helyre, külön zsákba, vagy dobozba. (Nincs annál idegesítőbb, mint amikor nem találod a bugyidat!) Teljesen természetes, hogy a költözésnél szennyes ruhás zsákot is cipelni fogsz, hiszen a pakolás kellős közepén már rizikós a mosás, szárítás, de az ügyesek azért egy utolsó kört még bevágnak a gépbe a régi lakásban. 
     
  4. A költözés napjához közelítve érdemes fokozatosan elpakolni azokat a holmikat, melyek a legjobban kellenek. A költözés napján már ne akarj tányérról enni és kedvenc poharadból inni! Rendelj pizzát, vagy készíts ki egy eldobható műanyag poharat! Érdemes a mosószert, öblítőt, sót-cukrot és és egyéb effélét is úgy használni, hogy minél kevesebbet kelljen költöztetned ezekből. 
     
  5. Folyamatosan szelektáljunk. Ami nem kell, nem használjuk, az menjen vagy a szemétre, vagy a jótékonysági zsákba, ha még másnak örömet adna. 
     
  6. Lesznek holmik, amiket a kézi poggyászunkban fogunk átvinni, nem bízzuk a költöztetőre. Ezt tehetjük a nyaralós bőröndökbe. (Laptop, értékek, stb..) 


A költöztetők
Többnyire értenek ahhoz, amit csinálnak. Fontos, hogy ha sok a holmi, legalább 2-3 ember legyen, aki hordja a dolgokat. Bízzuk rájuk, hogy mit milyen sorrendben pakolnak, de sokat könnyíthet, ha a zsákokat és dobozokat előre ellátjuk jelekkel. Erre is jó a filctollunk! (Háromszög, kör, négyzet, csillag, nap, virág, stb… egyszerű jelölések, mint az óvodában!) A jeleket elég, ha a költözés előtti napon felrajzoljuk a dobozokra és zsákokra, sőt a bútorokra is tehetünk egy-egy cetlit. Az új lakás helyiségeinek ajtaját jelöljük meg ezekkel a jelekkel, így a költöztetők eleve a megfelelő helyre tehetik a ládáinkat és dobozainkat, nem nekünk kell őket utólag cipelgetni. A búrotok helyét előre jelöljük ki, ha lehetséges, és eleve oda tetessük le. (Biztos, hogy még így is fogunk ide-oda tologatni, de jóval kevesebbet!)  A költöztetők után érkező, a mosógépet, mosogató gépet, gáztűzhelyt bekötő szakemberről is gondoskodjunk azonnal! A törékeny holmit tartalmazó dobozokat lehetőleg tegyük külön, vagy azokat is jelöljük meg. 
 
A virágokat mindig utoljára költöztessük, s ha lehet ne a költöztetőkre bízzuk őket. Nem fognak rájuk vigyázni. Ugyanez igaz a kisállatokra. Ők is a személyesen szállítandó kézi cekker részei. A költözködésnél a kis gyerekeket érdemes egy megbízható helyre lepasszolni. Bébiszitter, nagymama, barátnővel állatkert ... mindegy!  
  
A kirakodás 
Ha a korábbi jó tanácsokat figyelembe vettük, akkor a kirakodás már nem okozhat gondot. Az új lakásban mindig számos apróságra van szükségünk, amire előre nem is gondoltunk. Előszobapolc, fürdőszobai izék, konyhai ezmegazok tömegei válhatnak szükségessé és feleslegessé. Ez másnál is így van, tehát végy egy mély levegőt és a szép otthonod megteremtéséért munkálkodj, ne bosszankodással töltsd a napot! Amit már nem használsz, azt ajándékozd tovább, hátha más még örül neki! 

Tipp: Ha van olyan doboz, amire nem a "karácsonyfadíszek" felirat került és 6 hónapnál régebben áll kipakolatlanul a lakásodban, akkor azt a dobozt fogd meg és vagy dobd ki, vagy nézd meg mélyebben, hogy mit tartalmaz, mit jelképez a tartalma. Érdekes felfedezést nyújthat! 
 
A szelektálás 
A régi holmik az új helyen egészen máshogy fognak mutatni. Sokkal kevesebb fölösleges holmi, szemét lesz körülöttünk, mint az előző lakásban volt – ne aggódj, ezek idővel ide is megtermelődnek majd! – így megváltozik körülöttünk az erőtér is. Ezért az új lakásba költözés jóformán mindig új érzelmekkel, úgy energiákkal, új minőséggel jár együtt. (Még akkor is így van ez, ha látszólag visszalépés az új élettér a régihez képest) Fogadjuk be nyitott szívvel ezeket az új erőket, hogy épülésünkre váljanak! 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8465 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x