Játszmák 1. rész
Címlap / Otthon / Játszmák 1. rész

Gelsei Bernadett

Játszmák 1. rész

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Életünk során nagyon sokszor és sokféle játszmába kerülünk bele. Ezen tranzakciók egy része pozitív, szükségünk van rájuk, nem kell elhagynunk őket. Más részük viszont elszívja energiánkat, lemerít bennünket, elkeseredetté és tehetetlenné tesz. Ha ezt tapasztaljuk, fontos kilépnünk a helyzetből, mert ha sokáig tartunk fenn egy-egy ilyen állapotot, akár meg is betegíthet minket. Több részes cikksorozatomban a játszmák ez utóbbi típusairól fogok beszélni és arról, miként lehet felismerni, megszüntetni őket. Eric Berne neves pszichiáter nevéhez köthető a játszmák elmélete, vagyis a tranzakcióanalízis. Minden olyan helyzetet, ami egy másik személlyel - feleség-férj, szülő-gyermek stb. - való nézeteltérés, vita, veszekedés során alakul ki, ismétlődő jellegű, mindig visszatérő mondatokkal jár, érzelmileg megterhelő és soha nincs megoldása vagy pozitív kimenetele, játszmának nevezünk. 

Azokat a játszmahelyzeteket, amelyekről úgy érezzük, hogy
  • leszívják az energiáinkat,
  • érzelmileg megviselnek, megterhelnek,
  • tehetetlennek érezzük magunkat bennük,
  • erős dühöt és indulatot váltanak ki belőlünk,
  • pontosan tudjuk, mi után mi következik, tehát tisztában vagyunk a kimenetelével,

érdemes akkor felismernünk és megszüntetnünk, amikor éppen benne vagyunk. Persze a megszüntetés korántsem ilyen egyszerű, hiszen gyakran odáig sem jutunk el, hogy azonosítsuk a helyzetet. Ha mégis tudatosodik bennünk, mi történik, sokszor eszköztelennek érezzük magunkat, nem látjuk a megoldást, hogyan léphetnénk ki, hogyan csinálhatnánk máshogy.



Két nagyon fontos dolog tud ebben segíteni:

1. Tény : Az igazságérzet hátráltat a megoldásban... Mindkettőtöknek mindig igaza van.

Amikor észreveszed, hogy a vita arról szól, hogy meggyőzd a másikat a saját igazadról, vagy éppen fordítva, ő akar meggyőzni téged, akkor le kell állítani a beszélgetést vagy ki kell lépni belőle. Azzal, hogy igazatokat folyamatosan rá akarjátok erőltetni a másikra - ennek van egy tipikus forgatókönyve: először csak higgadtan, majd egyre indulatosabban, akár a tettlegességig is eljutva - csak a távolságot növelitek kettőtök között. Minél durvábbak a meggyőzési technikáitok, annál nagyobb lesz köztetek a meg nem értés, annál inkább elmérgesedik a helyzet, vagyis egyre mélyebbre kerültök a saját játszmátokban.

2. Tény: Az érzelmekkel soha sem szállunk vitába. Azokat tényként fogadjuk el.

Biztos veletek is többször előfordult már, hogy megkérdőjeleztétek a másik érzelmeit. Például egyikőtök megbántódott egy elhangzott mondattól, mire a másik azt válaszolta, hogy az csak egy ártatlan megnyilvánulás volt, nem kell mindenen egyből megsértődni, semmi bántó szándék nem volt benne. Ezzel aztán máris el lehet indítani egy jó játszmázós lavinát, amiben végül valóban megbántjátok egymást. Tehát, ha vitatkozunk és nem fogadjuk el a másik érzelmeit, akkor a távolságot növeljük kettőnk között és éppen a megoldást gátoljuk, hátráltatjuk. Amikor tényként fogadjuk el az érzelmeket, ezt a fajta játszmázást le tudjuk állítani. A beleérző képesség (empátia) segíteni tud abban, hogy továbblépjetek a megoldás irányába. Ha nehéz elfogadnotok, amit a másik érez, azaz nehéz abban az adott helyzetben empatikusnak lennetek, nincs semmi gond, ezt is érdemes kifejezni, valahogy így:

„Elfogadom, hogy így érzel, de nekem most nagyon nehéz ezt átéreznem"

Amikor ezt a két tényt szem előtt tartjuk, vitatkozásaink, nézeteltéréseink elmozdíthatnak bennünket a megoldás, a jó értelemben vett kompromisszumok felé.


A következő részben tipikus házastársi játszmákról esik majd szó.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4308 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x