Szenvedélybeteg játszmák - alkoholizmus
Címlap / Otthon / Szenvedélybeteg játszmák - alkoholizmus

Gelsei Bernadett

Szenvedélybeteg játszmák - alkoholizmus

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Azokban a családokban, ahol a szenvedélybetegség, függőség jelen van, a diszfunkcionális működés a jellemző. A függő mellett mindig van egy kodependens (társfüggő) pár is, családi rendszerüket pedig különböző játszmák jellemzik. Amikor az alkoholista iszik, az egész családot nagyfokú stressz éri. Ez a stressz magas szintű szorongást vált ki mindenkiből, ami a rendszer egészére is kihat. Éppen ezért a családtag alkoholizmusa előtti normális működést felváltja a krízisállapot, amire minden érintett másképpen reagál. Az új helyzetre adott reakciótól függően megváltozik a régi rendszer és dinamika, kezdetét veszi a diszfunkcionalitás, vagyis a nem hatékony működés.  

A diszfunkcionális működés kialakulása

Az ivással kapcsolatos konfliktusokat az érintettek nem tudják hatékonyan kezelni. Az ivás a szerhasználó szorongását csökkenti, családtagjainál azonban éppen ellenkezőleg, a krízises állapotig emeli a szorongás szintjét, amitől a fent említett rendszer összeomlik. Ez a gyakorlatban úgy jelentkezik, hogy pl. ha a férj nem ér haza időben a munka után, a feleség elkezdi pörgetni magát, egyre idegesebb és feszültebb lesz, mert arra gondol, biztosan részegen ér majd haza a férje. Ez a feszültség a gyerekekre is átterjed, ami a viselkedésükben jelentkezik: előfordulhat, hogy agresszívan játszanak egymással vagy egyikük visszahúzódik a szobájába, szótlan lesz, elmegy otthonról stb. A krízis akkor hatalmasodik el, amikor a férj valóban részegen érkezik haza és a feleség a már említett rossz lelkiállapota miatt tudatosan vagy tudat alatt veszekedést provokál. A legrosszabb helyzet akkor következik be, ha mindennek a gyerek is részese, ez már a diszfunkcionalitás maga, ahogy az a mód is, ahogy a konfliktus után a szülők lekommunikálják a gyerekek, illetve egymás felé.


Az alkoholista családoknál különbséget lehet tenni “száraz” és “nedves” időszakok között. A “száraz” időszakban a függő nem iszik, a felszínen normalizálódik a család működése, a családi szerepek látszólag jól működnek, a problémákat együttesen oldják meg. A “nedves” időszakban azonban ez az összetartás megszűnik, úgymond mindenki bezárkózik és a túlélésre játszik. Amikor a függő iszik, a többiek akaratlanul is elfogadják ezt az állapotot és mindent e köré szerveznek. Például, ha apa viccelődő hangulatban jön haza a kocsmázásból, akkor a gyerekek megengedhetik maguknak a játékosságot és vidámságot, de ha apa morcos, akkor a gyerekek félnek, menekülnek, elbújnak stb. Az anya/feleség hangulatát és otthoni létét is meghatározza az apa/férj italozása és annak különböző hangulati megnyilvánulásai. A közös családi tervek és programok is meghíúsulhatnak ilyen esetekben, ami csalódást, elkeseredettséget, dühöt, indulatot válthat ki bármelyik családtagból. Gondoljunk csak bele például, hogy a gyerek egész héten várta a hétvégét, mert a szülei megígérték, hogy elviszik őt állatkertbe, de apja szombat hajnalban részegen jött haza, reggel anya próbálta felkelteni, amiből veszekedés lett, és anya éppen ott áll tanácstalanul, hogy most mi legyen, mit csináljanak és hogyan írják újra a tervet.

Ezek a helyzetek viszik el a családot a szenvedélybeteg játszmák felé. A konkrét játszmákról a következő részben lesz szó.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5845 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x