A luxus és elegancia bútora: az Art Deco
Címlap / Otthon / A luxus és elegancia bútora: az Art Deco

A luxus és elegancia bútora: az Art Deco

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Egyszerre látványos és egyedi, néha pedig már-már a giccsbe hajlik. Az Art Deco a 20-as és 30-as évek stílusa, mely a stílusirányzatok közül még utoljára a bútorokon, a használati tárgyakon, az építészetben, sőt még a divat és filmvilágban is éreztette hatását. 

Az Art Deco 1920-1939 között élte fénykorát, mint vezető lakberendezési divatirányzat. A mai napig kedvelt stílusról van szó: elég, ha csak körülnézünk az online aukciós világban, s rögtön észrevesszük, milyen sokan kínálnak megvételre Art Deco stílusú bútorokat. A XXI. század elején, az Art Deco a szecesszióval karöltve tehát újra reneszánszát éli.

De mit is takar e kifejezés?

Az Art Deco gyökerei
A francia eredetű kifejezés az art decoratif szó rövidített változata, mely Franciaországból indult el: az 1925-ös párizsi világkiállításhoz köthető csúcspontja, és főként Amerikában, illetve Európában fejtett ki nagy hatást.

Az Art Deco stílus széles körben való elterjedését jelezte az 1937-es párizsi, illetve az 1939-es New York-i Világkiállítás is.

Egyszerre hatott rá a francia szecesszió, a különféle avantgard irányzatok, illetve az egyiptomi, az azték és a spanyol világ művészete; de olyan korábbi, historikus irányzatokat is magába olvaszt, mint a neoempire, a neobarokk vagy a neobiedermeier.

A stílus jegyei
Alapvetően az egyenes, leegyszerűsített vonalak, drága anyagok, élénk színek és a geometriai tervezés (négyzetek, csíkok, absztarkt minták)  jellemzőek az Art Decora. Olyan stílusirányzatról van szó ugyanis, amely a tömegtermelés felé fordult, és fő célja az volt, hogy minőségi és praktikus tárgyak segítségével teremtsen kellemes életteret az emberek számára, a modern technológia igénybe vételével. Így tehát a tárgyak megszabadultak a felesleges díszektől, és a szerkezeteket racionalizálják az ipari gyárthatóság szempontjából.

Az Art Deco tervezők sokféle különleges alapanyaggal dolgoztak: elefántcsonttal, tűzzománccal, amboinafával, makasszar-ébenfával; de kedveltek az új, modern anyagok is: az alumíniumot, krómot, acélt és a műanyagot.

Az Art Deco éreztette hatását a berendezési tárgyakon, de az autókon, televíziókészülékeken, sőt még a női divat világában is.

Érdekesség, hogy az Art Deco műtárgyak kevés érdeklődést keltettek a kereskedők és a gyűjtők körében, ám az 1970-es évek végére e tárgyak népszerűsége az egekbe szökött.

Az Art Deco bútor
Az Art Deco jegyeit magán viselő bútorok előnye, hogy könnyen variálhatók, kifinomult, elegáns vonalvezetésűek, és praktikusak.

Kényelmes ülőbútorok, jól kihasználható tároló bútorok, ötletes megoldások jellemzik. Az Art Decora jellemző enteriőr jól átlátható, gyakorlati-praktikus elrendezésű.

Hazánkban azonban a 20-as, 30-as években a német stílushoz igazodott a hazai Art Deco bútorgyártás, ezért főként robosztus szekrénysorok, tárolók és ruhásszekrények születtek meg, míg a speciális, esztétikusabb és könnyedebb bútorok alig voltak jellemzők.

Ezek anyagfelhasználása sem követte a külföldi trópusi és egzotikus faanyag felhasználást, hanem elsősorban dió- és cseresznyefából készültek.

Így, aki igazán szép ás igényes Art Deco bútorokra vágyik, érdemes külföldön is szétnéznie!
HarmoNet- tipp: Antik bútorokat keresel? Nézz szét itt >>

 -kv-

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7594 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x