Magyar kutyafajták: Kuvasz, a félelmet nem ismerő
Címlap / Otthon / Magyar kutyafajták: Kuvasz, a félelmet nem ismerő

Magyar kutyafajták: Kuvasz, a félelmet nem ismerő

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A kuvasz, a besenyők bivalyölő kutyája már itt várt bennünket a Kárpát-medencében, és azóta is töretlenül viszi a hazai kutyák jó hírnevét a világban. A kuvasz talán a legszebb küllemre a magyar fajták közül. Hófehér, robosztus, elegáns, és igen impozáns, rendíthetetlen külsejű kutya, akiről egyből tudja az illetéktelen behatoló, hogy nem érdemes vele packázni, mert nem fog viccelni. 

 Őrző-védő és kész!
A jókora fehér szőrfelhő, a szép zászlós farok ne tévesszen meg senkit. Nem simogatásra született plüsskutyi, hanem egy vérbeli őrző-védő kutya, aki a rábízott személyt, vagy vagyontárgyat akár élete árán, holtig tartó közdelemben is megőrzi. Igen kemény, makacs, önfejű kutya, akinek határozott elképzelése van a világról. Mivel un. „egygazdás” jellem, a család többi tagja gyakran tarthatja hamisnak – ez azonban csak a rossz nevelés eredménye. Ősi szerepe a nyáj mellett, a juhász és a nyáj védelme volt, a ragadozók és a rablók ellen. A kuvasz nem terelt nyájat, bár a Szigeti veszedelemben Zrínyi ezt írja róla. Átlagosan 70.75 cm marmagasságú, 35-45 kiló súlyú (A kan mindig erőteljesebb, mint a szuka)
 

Magyar kutya- magyar virtus
A kuvasz nem olyan kezelhető, alkalmazkodó, mint egy német juhász, ezért nem vált be rendőrségi alkalmazásban, viszont nagyon beválik telepőrzés, a telek, a birtok őrzése során, ugyanis ősi tulajdonságára építünk, ha ilyen feladatot adunk neki. A kuvasz ma már kizárólag fehér színű, ám évszázadokkal korábban volt fekete és sárgás szőrzetű változata is. A nevét valószínűleg az ótörök Küvaz = büszke szóból kapta – megérdemelt módon.
 
Nem szabad kikötve tartani, bár sajnos nagyon sok kutya jut erre a sorsra, mert a gazdájuk nem tud mit kezdeni önálló, öntörvényű, néha kissé önfejű lényükkel. Az ideális tartás a kenneles, vagy a szabadon tartás, a jó gazda sok időt tölt el a kutyájával, míg kiismerik egymást. Nem szabad továbbá „betörni”, erőszakkal, veréssel nevelni, mert ilyenkor a gazda ellen fordulhat. Markáns jellem, így értő kezekbe való, nem első kutyásnak. Ha kuvasz mellett döntünk, célszerű a fajtát ismerő szövetségtől, vagy a tenyésztőtől megfelelő kiképző címét elkérni, és közösen kiképezni a kuvaszunkat, hogy nagyszerű társ, örök barát válhasson belőle. A kisgyerekekkel toleráns, de nem az ideális játszópajtás, bár a gazdája kedvéért nagyon sokat eltűr a gyerekeknek.
 

Fürdessünk-e kuvaszt minden héten?
A kuvaszról elmondhatjuk: határozottan nem szobakutya. ha kertben, vagy kennelben, tiszta körülmények között tartjuk, nem szükséges fürdetni, noha sok kuvasz élvezi a szabad vizekben fürdést, vagy a kerti slagot, vagy örömmel fürdik meg a friss hóban. A kuvasz bundáját is érdemes néha átfésülni, mert nagy csomókban hullik a szőre, ha vedlési időszak van.
 
HarmoNet tipp: Magyar kutyák Európa legszebbjei! >>

Sors karmája: A nomádok, az ősmagyarok, a régi pusztai népek erőteljességét idézi. Rettenthetetlen, betörhetetlen, félelmet nem ismerő, tökéletes önfeláldozó, megvédi a hazát akár élete árán is.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 29537 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x