Lehet televízió nélkül élni?!
Címlap / Otthon / Lehet televízió nélkül élni?!

Lehet televízió nélkül élni?!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Emlékszem még azokra az időkre, amikor még csak fekete-fehér adás ment, és akkor is inkább híradót nézhettünk, ünnepnapokon egy-egy jó filmet is leadtak. Hétfő esténként adásszünet volt, amit egy kicsit meghosszabbított hétvégének éltem meg gyerekként, hiszen akkor nem a tévét néztük esti programként, hanem leültünk sakkozni, kártyázni, beszélgetni, játszani a szüleimmel. Később jöttek a sorozatok, a jobb filmek, a tévé behozta nekünk a világot a szobába. 

Majd megjelent a sok külföldi adás, egyre több reklám szakította meg a műsorokat. Kapcsolgattunk bőszen a csatornák között, ment a “harc” a távirányítóért. Ma már sok családban több készülék is van egy lakásban, hogy mindenki a maga kedvencét nézhesse. Közben pedig egyre több ismerősömtől hallom, hogy nincs náluk tévé a lakásban. Vajon miért mondtunk le erről a “szórakoztató dobozról”? Elveszítette volna a szórakoztató funkcióját?

Arra viszont nem emlékszem igazán, hogy mikor jött el az a pont, ami kiváltotta bennem azt, hogy nem vagyok kíváncsi több reklámra, több pesszimista-középpontú híradóra, több ismétlésre, több valóságshowra és unásig ismételt karácsonyi és ünnepi filmre. Először szűkítettem a kört. Kizárólag zenecsatornát, természetfilmeket és az időjárás-csatornát néztem.

Persze az általam kedvelt témákat olyan adók adták, amiket a legmagasabb árkategóriába soroltak, így fizettem kb. 50 adóért, miközben csak hármat néztem, azt sem túl sűrűn. Azután rájöttem, hogy az engem érdeklő műsorokat főleg éjszaka adják, ami elég fárasztó egy idő után, ha reggel munkába indul az ember. Így aztán ezekről is leszoktam, majd felismerve az egyre feleslegesebb pénzkiadást, megszüntettem az előfizetésemet.


Ahogy belépett az otthoni internet az életembe, egy másik világ nyitotta ki rám az ablakát. Rájöttem, hogy a neten sokkal gyorsabban, szabadabban és célirányosabban tudok tájékozódni azokról a dolgokról, amik engem érdekelnek. Sőt, még a kedvenc sorozataimat is megnézhetem online, ha ügyesen használom a keresőt. Itt még a reklámok sem zavarnak annyira, mert egy kattintással túllépek rajtuk, ha nem érdekelnek.

Az előfizetés lemondása után még egy jó darabig ott ücsörgött a tévé a szobámban csendesen, magára hagyottan. Remekül fogta a port ugyan, de már csak mécsestartónak használtam. Azután úgy döntöttem megválok tőle, hátha máshol még örömet szerezhet valakinek. És így is történt.

Sokan új és újabb televíziókra vágynak. Megérkeztek hozzánk is a plazmatévék, az LCD tévék, most a HD tévék, jövőre ki tudja milyen új csúcstechnológiát vásárolhatunk a hitelkeretünk terhére. Ám a legmenőbb új készülékekben is ugyanazt a műsort adják, csak több pixelen át nézzük.

Épp ma találtam egy idézetet ide kapcsolódóan:
"Hamvas Béla írja, hogy a modern társadalmakban az emberek energiáinak zömét az életkellékek megszerzése köti le, nem maga az élet. Az emberek öregkorukig a színvonalas élet kellékeit gyűjtögetik - ez elviszi az energiáikat, és arra már nem jut idő, hogy ezekkel harmonikusan és örömtelien éljenek. Ehelyett gyilkolják egymást a családtagok a drága pénzen beszerzett tárgyak között. A fogyasztói társadalom csábítása az életkellékek, vagyis a látszatszükségletek túlzott fölértékelése. Nem lehet a legmodernebb digitális televízió nélkül élni? De lehet. Éppen ez az önbecsapás lényege. Az ember úgy érzi: ahhoz, hogy egyszer majd harmonikusan élhessen, ilyen kellékekkel kell magát felszerelnie, s a mai folyamatos technikai fejlődés mellett rendszeresen újítani kell ezeket a kellékeket. Csak az életre nem kerül így sor soha…" Popper Péter - Lélekrágcsálók


Természetesen az internet is lefoglalhatja az ember agyát, idejét, lelkét, ahogy a televízió. A megfelelő középutat mindig érdemes ismerni, hogy tényleg legyen ÉLET az életünkben. Hogy ne csak virtuális pixelélményeket szerezzünk magunknak, hanem valódi, kézzelfogható, szívvel érezhető benyomásokat éljünk meg, saját tapasztalatokat szerezzünk.

A gyerekként nézett hétfő esti monoszkóptól a tévém eladásáig röpke 20-25 év telt el. Nem olyan nagy idő, ha belegondolunk. Milyen sokat fejlődött a technológia ez idő alatt.

De mennyit fejlődtünk mi, emberek?

Tamás Krisztina (Tara)

Képek:
piqs.de: Andrew Magill - Transparent screen 4
piqs.de: THOR - Home Sweet Studio
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8640 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x