Mesterséges megtermékenyítés - egyetlen baba megfoganása...
Címlap / Otthon / Mesterséges megtermékenyítés - egyetlen baba megfoganása a fő cél!

Mesterséges megtermékenyítés - egyetlen baba megfoganása a fő cél!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Svéd kutatók elsőként fejlesztettek ki egy olyan gyakorlatban is alkalmazható módszert, amely képes annak meghatározására, hogy egy vagy két embriót érdemes visszaültetni az anyaméhbe. A modell egyidejűleg arra is alkalmas, hogy fenntartsa a magas születési arányt, ugyanakkor képes visszaszorítani az ikerterhességek kialakulásának esélyét. Svédországban világszerte a legalacsonyabb az ikerterhességek létrejöttének aránya annak köszönhetően, hogy a szakemberek - amikor csak lehetséges - egyetlen embriót ültetnek be az anyaméhbe. 

Dr. Jan Holte az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) éves gyűlésén jelentette be, hogy amennyiben az általuk kifejlesztett módszert a többi klinikai is átvenné, az alkalmas lehetne arra, hogy az ikerterhességi arányt két százalék alá szorítsák, amely nem lenne sokkal magasabb a nem mesterséges úton megfogant nők ikerterhességi arányánál. Jelenleg már négy klinika is átvette az új módszert. A módszer kifejlesztése azért is kiemelt jelentőségű, hiszen az ikerterhesség során, amikor egy nő két vagy több embrióval lesz várandós, magasabb a kockázati arány az anya, illetve a babák számára is.

Az ikerterhességről Dr. Kósa Zsolt szakértőt, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet Asszisztált Reprodukció részlegvezető főorvosát kérdeztük. „Ikerterhesség természetes körülmények között mindössze néhány ezrelék eséllyel jön létre. Spontán igen ritkán lép fel többes tüszőérés, melynek során mindegyik petesejt megtermékenyítődik (két-, vagy többpetéjű ikrek), de akár úgy is foganhat egynél több gyermek, hogy az embrió a korai stádiumban kettéosztódik (egypetéjű ikrek)” – nyilatkozza Kósa doktor.



Az emberi szervezet adottságainál fogva egy gyermek kihordására alkalmas különösebb komplikációk nélkül. Az ikerterhesség, különösen pedig a kettőnél több gyermekkel való várandósság komplikációi közé sorolható a vetélés, a koraszülés és az ezzel együtt járó az alacsony születési súly, éretlenség, az intenzív kezelés szövődményeként fellépő agy- és tüdőkárosodás, valamint végső esetben az elhalálozás is. Éppen ezért a meddőségi specialisták egyre inkább azt a célt tűzik ki maguk elé, hogy elkerüljék az ikerterhesség létrejöttét anélkül, hogy csökkentsék a nők megfoganásának esélyét. Ezért alapvető érdek az asszisztált reprodukciós beavatkozások során, hogy lehetőleg egyes terhességet célozzuk meg”
– tudhattuk meg a részlegvezető főorvostól.

Kép: duron123 / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3793 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x