I Ching - Mire jó a 64 jelecske?
Címlap / Ezotéria / I Ching - Mire jó a 64 jelecske?

I Ching - Mire jó a 64 jelecske?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A hatvannégy jel használatának alapvető előnyei. Jóseszköz, önismereti tár vagy erkölcsi útmutató, esetleg sokkal több ennél? A I Ching többezer éves tanításai.  

Ősi rendszer
Bár a I Ching mintegy 6000 évvel ezelőtt keletkezett, kevés tudós ismerte fel igazi mélységét. Általában tévesen használják, a válaszokat jó és balszerencse szerint csoportosítják, osztják fel, vagy azért fordulnak hozzá, hogy megerősítsék saját nézetüket, ahelyett, hogy felismernék tágabb vonatkozásait. Ha művészi, költői vagy írói babérokra törekszünk, a I Ching gyenge tanárnak bizonyul, mert a képzelőerőnek nem enged nagy teret. A I Ching az igazságot mutatja meg egy igen sajátos és pontos nyelvezet útján. Aki fogékony a tanácsai iránt, képes lesz helyesen reagálni egy adott helyzetre, ami történhet néhány nap, néhány hónap vagy akár néhány nemzedék múlva.

A természet szimbólumai
A I Ching összes vonala a természeti törvény valamelyik alapvető elvén alapszik. Így mindegyik jel a mindenség teljes igazságát tartalmazza. A 384 vonalból álló teljes rendszer mögött egyetlen igazság húzódik meg. A I Chingben való jártasság felfedi a jövőbeni eseményeket és a múltban történt igazságot.

Számos történelmi példa tanúskodik olyan emberekről, akik a I Ching útmutatása alapján fejlesztették ki képességeiket. Több ezer éve a I Ching gyakorlói kőtáblákra vésték a jövendöléseket, majd különleges helyeken elásták őket. Amikor megtalálták ezeket a kőtáblákat, pontos leírások jelölték az előre megjósolt események megtörténtét.

A I Ching gyakorlása során a kezdőknek a jel értelmezésére kell odafigyelniük, és szem előtt tartani, hogy még az értelmezéssel együtt is téves ítélet születhet. Néha nem könnyű elfogadni, hogy az útmutatás igazi szükségleteinknek felel meg, nem pedig vágyaink szerint kell értelmeznünk. A I Ching nem akar senki kedvében járni. Elménk és a kérdéses helyzet rezgései összeadódnak, amit az adott jel tévedhetetlenül megjelenít. Amit kapunk, az a színtiszta igazság.

HarmoNet tipp: Értsd meg, és a Mindenség feltárul előtted!>>>

A rossz jel is jó jel?
A kezdeti időszakban ne keseredjünk el, ha kedvezőtlen jelet kapunk. A helyes irányjelzés mindig kedvező. Még, ha nem is lehet tisztán értelmezni, akkor is értékes útmutatást kapunk, mert megakadályozza, hogy meggondolatlanul lépjünk az adott helyzetben. Ha ezt felismerjük és értékeljük, máris nagyot léptünk előre.

Aki időt szakít a I Ching megkérdezésére, annak számára óvatos és objektivitásra törekszik. Abban is segít, hogy felismerjük a helyzet kedvező elemeit. Az elvek tanulmányozása pedig nevelő hatású. Számos helyzetet nehéz megérteni. De a I Ching gyakorlásával feladjuk szűk látókörünket, és szellemi fejlődésünkkel helyes hozzáállást alakítunk ki. Eljön majd a nap, amikor már nem lesz szükség mesterséges eszközökre az előrelátáshoz. Elérünk arra a szintre, ahol az élet igazsága tisztán megmutatkozik, akárcsak a régmúlt megvilágosodott bölcsei előtt.

Ha szellemileg érettek vagyunk, szükségtelen, hogy agyunkat információkkal tömjük.
Ekkor már nem téveszthetnek meg sem vallási, sem politikai eszmék. Minden kérdésre tudjuk a választ, és ezzel az új belső tudással eldönthetjük, hogy mi a leghelyesebb út. A I Ching tehát nemcsak a legjobb barátunk, hanem a legmegbízhatóbb tanácsadónk is lehet.


Az I Ching használatának szellemi szabályai
  1. A I Ching elveinek helyes alkalmazásához fontos szem előtt tartani az alábbi öt irányjelzést. Mindig tartsuk be őket. Életvezetésünkben mindig a I Ching alapelvei és útmutatásai irányítsanak. Konkrét problémák kezelésére forduljunk a jelekhez és vonalaikhoz.
     
  2. Kezdetben csak gyakorlati, megfogható dolgokra használjuk. Ne tegyünk fel kérdéseket szellemi fejlődésünkkel, kiválóságra való törekvésünkkel vagy művészi adottságainkkal kapcsolatban. Az ilyen kérdésekre kapott válaszok csak gyengítik nemes indítékainkat, mert saját magunkban való kételkedésünket mozdítják elő.
     
  3. Ne használjuk a I Chinget saját önelégültségünk alátámasztására. A I Ching helyes használata segíti fejlődésünket, de helytelen használatával akadályokat emelünk magunknak.
     
  4. Ne használjuk a I Chinget utólag, miután belefogtunk valamibe, hogy leellenőrizzük annak helyességét. Mindig az esemény előtt és nem utána kell használni. Ez minden dologra vonatkozik, még a kapcsolatokra is.
     
  5. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a jószerencsét nem a magok, érmék, pálcikák vagy más eszközök tartalmazzák. Saját finomított esszenciánkban rejlik.
Az előző rész: I Ching: Irányíthatod a sorsod!>>>

A folytatást itt olvashatod>>>

Részlet Ni Hua-Csing: I Ching - A Változások Könyve és változatlan igazság című könyvéből (Lunarimpex, 2006.)>>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4880 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x