Terem még a mandalafa mandalát, mandalát...
Címlap / Ezotéria / Terem még a mandalafa mandalát, mandalát...

Terem még a mandalafa mandalát, mandalát...

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Életünk körökben zajlik. Ezért az életet sokszor kör alakú ábrában foglalják össze: ilyen a horoszkóp radixa vagy a feng shui "bágua térképe". Az ősi kultúrák, például az aztékok naptárai kör alakúak. Az ünnepek az évkör mentén ismétlődnek, több év pedig kiad egy-egy életszakaszt. Kerek dolgok jelölik meg a kiemelkedő pillanatokat: kerek a születésnapi torta, vagy az eljegyzési gyűrű... A Te életed kerek?  

De mi fán terem a mandala?

A szó szanszkrit (indiai) eredetű, és kört jelent. A mandala egy szimmetrikus meditációs kép, amelyet geometrikus alapformák építenek fel (kör, négyzet, sokszögek).

Életünk körökben zajlik. Ezért az életet sokszor kör alakú ábrában foglalják össze: ilyen a horoszkóp radixa vagy a feng shui „bágua térképe”. Az ősi kultúrák, például az aztékok naptárai kör alakúak. Az ünnepek az évkör mentén ismétlődnek, több év pedig kiad egy-egy életszakaszt. Kerek dolgok jelölik meg a kiemelkedő pillanatokat: kerek a születésnapi torta, vagy az eljegyzési gyűrű…

Ha körülnézünk, mindenütt kör formákat látunk. Kör alakban vesz körül bennünket a horizont, félköríves a szivárvány, kerek formájú a telihold és a Nap. A kisgyerekek első firkái is körök, a mesék világa a „négyszögletű kerek erdőbe” vezet. Kerekecske, gombocska, készen van a nyulacska! A kör forma a legősibb sziklarajzokon is visszaköszön, mint az emberiség első ábrázolt formája. Mandalát képeznek testükkel és mozgásukkal a körtáncok résztvevői is. A navaho indiánok homokba rajzolt mandalák segítségével lépnek kapcsolatba az ősök szellemeivel.

HarmoNet tipp: Kereszt, életfa és svasztika - titokzatos szimbólumaink >>



Miért hasznos dolog foglalkozni a mandalákkal?


A mandala elkészítése, rajzolása és színezése segíti a koncentrációt, harmonizál, kiegyensúlyoz, pihenteti a szellemet és lecsendesíti az érzelmeket. A mandala szemlélése segít visszanyerni a belső egyensúlyt. Az európai kolostorok belső udvarát oszlopos kerengő veszi körül. Itt hasonló jelképet találunk, mint a tűz körül táncoló indiánok, vagy a saját tengelyük körül forgó dervisek esetében: a kolostori élet Isten körül forog, ahogy ezt az épület is kifejezi. Az oltár felett rózsaablakból sugárzik be a színesre festett fény. A katedrálisok rózsaablakai mind-mind mandalák.

Nem csak a kereszténységben, hanem az iszlámban is ismert ez: a mecsetben emberábrázolást nem találunk, annál gazdagabban burjánzanak a geometrikus díszítések, az arabeszkek. A kupolában, de akár az egyes falicsempéken is szépséges mandalákat találunk.



A tibeti buddhista művészet különösen nevezetes a színpompás mandaláiról. A tibeti mandala körökből és vonalakból áll, amelyek geometrikusan helyezkednek el. A mandala mintázatát nagy szakértelemmel, igen gondosan szerkesztik meg, ennek köszönhetően minden mandalának más és más hatást tulajdonítanak. Ha a kolostorban viszály üti fel a fejét, a „gyógymód” egy mandala közös elkészítése. A mandalafestést a modern pszichoterápia is felhasználja gyógyító módszereinek sorában.

(A szerző saját alkotásai a fotókon) 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon





 
 
[ 4798 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x