Magamon kívül vagyok... avagy a testen kívüli élmény
Címlap / Ezotéria / Magamon kívül vagyok... avagy a testen kívüli élmény

Magamon kívül vagyok... avagy a testen kívüli élmény

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Évszázadok óta jegyeznek fel testen kívüli élményeket különböző kultúrkörökben és vallásokban. Nagy Erika parapszichológus sorozatában ezúttal terítéken a testen kívüli élmények, vagyis a bilokáció. 

"Élő vagyok,miként Te is.
Itt, melletted állok.
Hunyd le a szemed és nézz körül!
Előtted vagyok. Látod?"

/Kahlil Gibran/

A cikksorozat előző része a halál közeli élményekről szólt. Érdekel? Kattints ide >>

Visszatekintve évszázadok távlatába, nincs olyan kor és kultúrkör, amelyben ne jegyeztek volna fel testen kívüli élményeket. A bilokáció/TKÉ/ leírásai a jelentősebb vallások írásos emlékei között is megtalálhatóak.

Az asztráltest létezéséről már Pál apostol is beszél a Korinthusiakhoz írt levelekben:
"Vannak mennyei testek és vannak földi testek,de más a  mennyeiek fényessége és más a földieké."
/Pál első levele a korinthusiakhoz/.

Az ezoterikus kereszténység szerint a keresztelés valódi célja a testenkívüliség-élmény kiváltása, amellyel a halál utáni élet valóságáról kapott bizonyítékot a beavatandó. Annyi ideig tartották a víz alatt a keresztség szentségét felvevőt, míg az kis híján meg nem fulladt. Ezáltal olyan lelki misztériumokat tapasztaltak meg a beavatottak, melyekről tilos volt beszélniük.
Páduai Szent Antalról, Liguori Szent Alfonzról vagy  a nemrég elhunyt, szintén szentté avatott Pió atyáról is jegyeztek fel bilokációt tartalmazó történeteket.
Ami régen természetes és magától értetődő volt,hosszú száműzetése után újra kezdjük felfedezni.

Az elmúlt 60 évet figyelembe véve két fő nézőpont bontakozott ki a TKÉ és a hozzá hasonló spirituális élmények vizsgálatában.
A materialista megközelítés szerint a TKÉ csupán valamiféle kóros pszichés folyamat megnyilvánulása, bár orvosilag 100%-osan nem sikerült alátámasztani ezt az álláspontot.
A tudomány valóban a leghatékonyabb eszköz arra,  hogy információkat szerezzünk arról a világról,amelyben élünk. Azonban az ok-okozat elvén működő materialista filozófia kijelöli a megismerés határait is, s így egy másik tapasztalati síkon elhelyezkedő okkal már nem nagyon tud mit kezdeni. Talán ennek fényében nem olyan meglepő, hogy számos olyan cikk és könyv lelhető fel a szakirodalomban, amely diagnosztizálni próbálja a spirituális történelem nagy alakjainak esetleges pszichés problémáit vagy más betegségeit. Ezek szerint Keresztes Szent János örökölt degenerációban szenvedett, Avilai Szent Teréz súlyosan hisztérikus őrült volt, Mohamed epilepsziás, Buddhát, Jézust, Rámakrisnát és Sri Ramana Maharsit pedig pszichózis gyötörte.


A másik nézőpont nem utasítja el a spiritualitás világát. C. G. Jung szerint a "psziché időnként az idő-tér oksági törvényein túllépve működik". Szerinte - ami azóta már bizonyosságot nyert - a materialisták világképe hiányos, amelybe a parapszichológiai jelenségek, így a TKÉ is, azért nem fér bele, mert rámutatnak arra, hogy csak  a fentebb említett keretek között lehet alkalmazni.
Jung úttörő munkássága előkészítette az utat a transzperszonális pszichológiának, mely többek között az olyan személyen túli tapasztalásokkal is dolgozik, mint amilyen a testelhagyás.

Napjainkban már közeledni látszanak az álláspontok. A kvantumfizika eredményei, a laboratóriumi körülmények között igazolt testenkívüli élmények a megismerés új dimenzióit tárják fel a kutatók előtt.
Akkor most vizsgáljuk meg közelebbről magát a bilokáció jelenségét is. Testen kívüli élményt elő lehet idézni tudatosan, de előfordulhat spontán is, például alvás közben (népszerű nevén "asztrálutazás").

A testen kívüli élmény jellemzője, hogy az átélő személy úgy érzi magát, mintha máshol lenne, mint ahol a fizikai testét hagyta. Új sperpektívájából láthatja is a fizikai testét. A szó szoros értelmében magán kívül van. Kísérhetik különböző fizikai érzetek a különválást, úgy mint húzó érzés, melegségérzet, zsibbadás, lebegés.. stb. Ám a személy maradéktalanul megőrzi az öntudatát, tudja, hogy nem álmodik és nem képzeleg. Az élmény sokszor  a "valóságosnál is valóságosabb", hiszen az ESP (érzékeken túli észlelés) révén olyan információkhoz is hozzájuthat, amelyekhez  a hagyományos érzékelés révén nem lenne lehetősége. Egyesek szerint a tudat, mások szerint a lélek az, aki ilyenkor felfedező körútra indul.

Természetesen nem lehet ráfogni minden testen kívüli élményre, hogy valódi testelhagyás történt. Bizonyos esetekben a kintlét "szimulációja" történik, s az ESP révén olyan információkhoz jut a tudat, amely valóságossá teszi a TKÉ megtörténtét. Az átélő szempontjából azonban ez az élmény is mély személyiségformáló hatással bír.
Leszögezhetjük: a bilokáció valós jelenség, és egységes elméleti hátterének kidolgozása jelenleg is folyamatban van.

A testen kívüli élmény az egyik kiemelkedően fontos spirituális élményfajta, amelyben emberként részünk lehet. Rámutat, hogy többek vagyunk, mint a hús-vér testünk, s talán egy lépcsőfok lehet azon az úton, melynek végén meglelhetjük, hogy kik vagyunk igazából, s milyen valóság vesz körül minket.


Nagy Erika

Kép: Exsodus - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 10127 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x