Nadi-gyógyászat: A légzés titka
Címlap / Ezotéria / Nadi-gyógyászat: A légzés titka

Nadi-gyógyászat: A légzés titka

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A légzés a teremtés imája, folyamatosan lüktetve áramlik minden teremtménybe. A lélegzet köldökzsinór, mely az univerzum bármely entitásával összeköt minket. Légzéstitkok és légzésleckék kezdőknek és haladóknak.  

A légzés oxigénnel látja el a hetventrillió sejtet, hat a központi idegrendszerre, működteti az összes érzékelő és mozgató ideget, mozgásban tartja a nyirokrendszert és a vérkeringést, irányítja a pH-értéket, fenntartja a sav-bázis egyensúlyt, savtalanít, eltávolítja a test salakanyagainak 70%-át, élénkít, fokozott életenergiához juttat, jobb testi-lelki, szellemi egészséget, hosszú életet kölcsönöz, fiatalít, megváltoztatja az agyi tevékenységet, helyrebillenti a zavart tudatállapotokat,  harmonizálja az anyagcserét, és a zsíranyagcsere motorja.
A légzés titkát (az univerzális analógiákat, okkult összefüggéseket), a tudatos légzés 5 elemnek megfelelő összetevőit kevesen ismerik.


A jóga 5 pránikus légzést különböztet meg. A prána-légzés a fejbe történő légzés.

A bal, jobb és két orrlyukas légzés segítségével gyógyító energiát áramoltathatunk a fej marmapontjaitól a köldök régió marmapontjaiig terjedő nadikon.
Az udána légzéssel a szájon át történő légzéssel a köldöktől a fej marmapontjaiba vezető nadikon küldhetünk energiát.
A vjána-légzés, a mellkasi légzés a köldök régióiból a test bármely marmapontjába ívelő nadik segítségével küld gyógyító erőt.
A szamána-légzéssel, a hasi légzéssel az egész test marmapontjaiból a köldökig tartó nadik energiaáramlását irányíthatjuk.
Az apána-légzés, a végbélnyílás-légzés (mély levegővételnél, az energiát a gerincalapig lehúzzuk, közben a gát tájékát ritmikusan összehúzzuk) a köldöktől a gyökércsakráig és a lábfejekig tartó nadikban hömpölygő energiát vezérli.


A jógában a légzés fázisait is az öt pránához rendelik.

A prána a belégzés, amely aktiválja a szervezetet, sejtszinten megújítja a szerveket, frissíti az agyat, az idegrendszert, újjáéleszti az elmét a hatékonyabb mentális tevékenység számára, kozmikus információ-egységeket, gondolatokat, érzéseket, energiát juttat a csatornák segítségével a megfelelő fénytestekhez.
A szamána a belégzés utáni szünet, a visszatartás, az összehúzás, amely kiegyensúlyozza a testet és az elmét, hat a keringési, az izom-, a váz- és az emésztőrendszerre, visszavezet belső forrásunkhoz, eredetünkhöz, békésség, harmónia, csend, tisztaság, világosság, időnkívüliség érzetét kelti.
A vjána a kiterjesztés, ami szétáramoltatja az energiát az egész testben.
Az apána a kilégzés, amely eltávolítja a mérgeket, salakanyagokat (negatív érzéseket, gondolatokat, energiákat), nyugtatja az idegeket és az agyat, telíti, megszenteli a teret a belehelyezett gondolatnak, érzésnek megfelelően, és a mester akarat-csíráit ülteti a magasabb világokba.
Az udána a kilégzést követő szünet, amely a beszédhez szükséges energiát hordozza, és a magasabb világba ültetett gondolat-, érzés- és cselekvés-magot csíráztatja.


Nadi pránajáma

A nadi pránajáma jelentése: az életerő nadikon keresztül való kiterjesztése, a prána uralása és irányítása. Létezik a nadikat lélegzettel megtisztító, harmonizáló, aktiváló (energiával feltöltő) módszer.
Bármelyik nadin átirányíthatjuk lélegzetünket. Mindig a nadin átfolyó energia polaritásának (elemének) megfelelő légzésfajtát válasszunk.
Az elektromos (tűz) polaritású energiát hordozó nadi a jobb orrlyukas légzéssel aktiválható, amely a test jobb oldalára és a bal agyféltekére hat; racionálissá, függetlenné tesz, szexuális potenciát ad, segíti a nem látható és nem hallható dolgok megismerését, valamint akarat-eksztázist idéz elő.

A magnetikus (víz) polaritású nadik a bal orrlyukas légzéssel tisztíthatók meg. A test bal oldalára és a jobb agyféltekére hatnak. Érzelmessé, érzékennyé, minden iránt fogékonnyá tesznek, érzelem-eksztázist váltanak ki, segítik a belső békét, a meditációt, a szellemi tapasztalatok elérését, hosszan tartó tevékenységre ösztönöznek, könnyebb általuk a múlt, a jelen és a jövő megismerése.
A semleges (levegő) polaritású nadi a két orrlyukas légzés segítségével harmonizálható. A két orrlyukon egyszerre történő belégzés növeli a szabadság, kötetlenség érzetét, fokozza az emlékezőtehetséget, az ítélőképességet, mértékletességre, türelemre int, és értelem-eksztázist eredményez.


Az elektromagnetikus (föld) energiájú nadi a szájon át alkalmazott belégzéssel, a lehűtő légzéssel egyensúlyozható ki, amely megerősíti a testet, megszépít, megszünteti az éhséget, fáradtságot, szomjúságot, álmosságot, és öntudat-eksztázist hív elő.
Az akasa energiájú nadi a szájon, két orrlyukon és a bőr pórusain egyszerre történő belégzés, amely élénkíti a teljes nyirokhálózatot, erősíti az immunrendszert, harmonizálja a bélrendszert, méregtelenít, és az Istennel való misztikus unió érzetét kelti.
A lélegzettel gyógyítás technikája mellett a prána irányításának alapszabályaival is tisztában kell lenni.
Ezek:
  • A prána a tiszta tudat energiája, örökkévaló áldás és kegyelem.
  • A karma (szenvedés) mindig elülteti a gyógyulás magját.
  • Az elme kivetíti a pránába a gyógyítás és a gyógyulás ideáját (megerősítés). A prána mindig követi a gondolatok folyását.
  • A gyógyító szándék irányítja a figyelmet, a koncentrációt, az pedig a pránát.
  • A szamkalpa, a gyógyító akarat és a gyógyulás hite köt össze a céllal, az egészséggel, teljességgel.
  • A csatorna (nadi) ismerete út a gyógyuláshoz.
  • A gyógyulás legfontosabb eszköze a beteg iránti szeretet.
  • A prána fény, hang, forma, lélegzet és energia egyszerre.
  • A nadi pránajámát lecsendesített elmével, háton fekve, ellazulva kell végezni.
Késmárki László

(Késmárki László:Nadi-jóga A gyógyító prána Ankh Kiadó 2012.)


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 13182 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x