Hogyan befolyásolja mások megismerését a szépség?
Címlap / Ezotéria / Hogyan befolyásolja mások megismerését a szépség?

Hogyan befolyásolja mások megismerését a szépség?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A szépség tagadhatatlan előnyökkel jár, mely jelenség hétköznapi helyzetekben épp úgy tetten érhető, mint ahogyan pszichológiai kísérletek során megfigyelhető.  

Egy szép nőnek nagyobb valószínűséggel nyújtunk segítséget, míg egy vonzó megjelenésű férfiről nehezebben feltételezzük, hogy félre akar vezetni minket.


Az, hogy aktuálisan mit tekint egy adott társadalom többsége szépnek, vonzónak, koronként és kultúránként ugyan változhat, az a hatás azonban, melyet a viselkedésünkre gyakorol, viszonylag állandó.

Vajon miből fakad ennek az előnynek az oka? Mi miatt élvezhetnek kiváltságot fajunk szépnek tekintett egyedei? Hogyan befolyásolja a viselkedésünket a szépség?

A szexuális motiváción túl

A fizikailag harmonikus megjelenés bizonyos jegyei – mint amilyen a testarány, vagy az arcszimmetria – evolúciós értelemben az adott egyed génkészletéről hordoznak információt, mely ilyen módon fontos szerepet játszik a párválasztásban, szűkebb értelemben pedig a szexuális vonzerő alakulásában.

Vonzalmunk azonban a széphez túlmutat bizonyos szexuális és esztétikai szükségleteken. Ha eltekintünk a szexuális motivációtól, akkor azt találjuk, hogy a fajunk szépnek tekintett egyedeivel többek között elfogadóbbak, nyitottabbak, és segítőkészebbek vagyunk.
Ahhoz, hogy megértsük, miért viselkedünk így, tudnunk kell, milyen módon szerzünk információt mások belső vonásairól. Ismernünk kell, hogyan működik a személyészlelés folyamata.

A SZEMÉLYÉSZLELÉS SAJÁTOSSÁGAI
Az egyén személyes tulajdonságai közvetlenül nem hozzáférhetők. Rejtve vannak, azokra csupán következtetni lehet a viselkedés megfigyelése során. Mivel ez egy idő és energiaigényes folyamat, hajlamosak vagyunk könnyen megragadható, külső jellemzők alapján benyomást formálni másokról.Így történhet, hogy mások belső tulajdonságaira gyakran külső megjelenésük alapján következtessünk.

Kedvező külső tulajdonságok esetén azt feltételezzük, hogy az adott személy nem csupán megjelenésében rendelkezik vonzó jegyekkel, hanem belső vonásait tekintve is pozitív képet mutat.

Hisszük, hogy aki szép, az egyben jó is, miközben ez legtöbbször puszta illúzió.


KÜLCSÍN ÉS BELBECS
A pszichológia Halo-effektusnak – vagy másképpen holdudvarhatásnak – nevezi a jelenséget, melynek során külső tulajdonságok alapján következtetünk belső jellemzőkre, azt feltételezve, hogy a kettő szükségszerűen megfeleltethető egymásnak.

 
 
Csakhogy az, aki szép, közel sem biztos, hogy egyben jóindulatú, vagy feddhetetlen személy. Az ugyanakkor, akinek a megjelenése kevéssé vonzó, még bizonyulhat megbízhatónak és lelkiismeretesnek.Nem a külső jellemzőink határozzák meg ugyanis a belső vonásainkat, ahogyan azt sok filmben – vagy akár a mesék világában – az egyszerű karakterábrázolással sugallják. Mindazonáltal tisztában kell lennünk ennek a jelenségnek a létezésével, valamint a viselkedésre gyakorolt hatásával.

Ne engedjük, hogy a prekoncepcióink megvezessenek. Ne hagyjuk megtéveszteni magunkat a csalóka külső által. Tegyünk erőfeszítéseket annak érdekében, hogy megismerjük embertársainkat, mely folyamatban mindig a viselkedést vegyük alapul, s ne a puszta megjelenést.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11970 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x