Munkahely és pihenés - A hosszú szabadság fogalma és a bűvös...
Címlap / Karrier / Munkahely és pihenés - A hosszú szabadság fogalma és a bűvös hetes!

Munkahely és pihenés - A hosszú szabadság fogalma és a bűvös hetes!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Napjaink embere megnövekedett alapfeszültséggel él együtt, mely a munkájában és a magánéletében egyaránt megjelenik. Ezért fokozott hangsúlyt kap a kikapcsolódás, a pihenés, az erre szánt idő mennyisége és minősége. A "megpihenés" célja a munkavállaló feltöltődése, új ingerek, ismeretek, kalandok, kihívások révén. 

Bűvös 7-es
Magyarországon egyelőre csekély a realitása annak, hogy a munkahely támogatásával tölthessen valaki hosszabb szabadságot, ezt önerőből kell megoldani, de nem lehetetlen.
Természetesen léteznek akadályok, pl. megengedhetjük-e magunknak jelenlegi gazdasági helyzetünkben, hogy hosszabb időt töltsünk távol a munkánktól. Amennyiben anyagi biztonságunkat kockáztatjuk szorongások közepette, az nem jelent igazi kikapcsolódást, növelheti a stressz élményt. Gátol, ha tartunk attól, hogy kiesünk a ritmusból, esetleges újításokról maradunk le, ezzel hátrányba kerülhetünk a többiekkel szemben. Gyakori eset, hogy a munkánk elvesztésétől félünk, emiatt kizárjuk egy tartós szabadságolás lehetőségét.


A németek „Sabbath Jahr”-nak nevezik azt a hosszabb szabadságot, amely több hónapig vagy akár egy évig is eltarthat. A hetedik évi megpihenés – szokták így is mondani – hagyománya az ősi babiloni időkig nyúlik vissza, amikor törvény rendelkezett arról, hogy a „hetedik évben pihenj meg”. Akkoriban még a visszamenőleges adósságok elengedése is tanácsos volt, mitöbb, általános szokássá vált a rabszolgák felszabadítása is.
A hetedik év minden kapcsolatban, így a munkaadó-munkavállalói relációban is nehéz, ekkorra bizonyosan eljön az ideje a változtatásnak, hogy a későbbiekben új lendülettel folytatódhasson a kapcsolat.

HarmoNet tipp: Munkahely-kór: Az unalom szindróma nem csak állapot, betegség! - Érintett vagy? Teszteld magad! >>

Kutatás - kikapcsolódás
Nyugaton egyetemi professzorok és bizonyos segítő foglalkozásúak körében terjedt el, mint pl. tanárok, orvosok, ezekben az esetekben mindig a munkaadó intézmény támogatásával történik a hosszú szabadság. Anyagi juttatásra a németországi tanárok ugyan nem számíthatnak, azonban biztosak lehetnek abban, hogy állásuk megmarad a megbeszélt időt követően is. Az USA-ban a professzoroknak még a havi fizetésük is jár, azért, hogy a sok utazástól, más irányú érdeklődési kör tanulmányozásától feltöltődve új lendülettel vethessék bele magukat a tudományos munkába. A professzorok mellett a nemzetközi óriásvállalatok felsőszintű vezetői is megengedhetik maguknak az éves szabadság luxusát, hogy a napi pörgésből kiszakadva testi-lelki harmóniájuk megteremtésének szentelhessék drága idejüket.

Több éves menedzseri munka után egy évig kertészkedni, vagy a meddőnek tűnő diák-rendszabályozás után végigzarándokolni a Szent Jakab-úton. Sok hozadéka van az ilyen merész vállalkozásoknak, nem csak a munkavállaló, hanem a munkaadó szemszögéből is, hiszen egy önismeretben növekedett, kitartásban megerősödött, sugárzó és elégedett embert kaphatnak vissza.

Mindenesetre a munkaadónak kiváló befektetés, ha lehetővé teszi a hosszabb szabadságot, melyet az alkalmazott felhőtlenül, önmaga építésére, megújítására használhat. Ha a szabadság eléri célját, a munkavállaló hatékonyabbá, elkötelezettebbé válik és ez a teljesítményében megjelenik.

Salamon Csilla
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5200 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x