Így változott meg a házastársak öröklése
Címlap / Karrier / Így változott meg a házastársak öröklése

Így változott meg a házastársak öröklése

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Az Új Ptk. hatályba lépésével megváltozott a házastársak öröklésének rendje is. A változtatást az indokolta, hogy a régi Ptk. alapján (2014. március 15. előtt) a gyermek a szülő halála esetén az özvegyi haszonélvezet miatt csak jelentősebb idő elteltével juthatott hozzá az örökséghez. 

Az Új Ptk. alapján, 2014. március 15-től ez a szabályozás érvényes:

1. eset: ha van gyermek

A túlélő házastársat kizárólag az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon illeti meg holtigtartó haszonélvezeti jog (tehát már nem a teljes hagyatékon!), továbbá a vagyon többi részéből még egy gyermek résznyi állagot is örököl.

Mindennek célja, hogy az Új Ptk. biztosítsa a túlélő házastársnak a megszokott környezetet biztosító haszonélvezetet az elhunyt házastárssal közösen lakott ingatlanon és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon (pl.: bútorok).

"7:58. § [Házastárs öröklése leszármazó mellett]

(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

a) a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és

b) egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.

(2) A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető."

2. eset: ha nincs gyermek

Amennyiben az elhunyt házastársnak nincs gyermeke, úgy a túlélő házastárs mellett részben állagörökössé válnak az elhunyt házastárs szülei is.

A túlélő házastárs ilyen esetben megszerzi az örökhagyóval közösen lakott lakást és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakat, de a hagyaték másik felét az örökhagyó szülei fejenként egyenlő arányban öröklik.

Az új szabályozás ilyen esetben is biztosítja a megszokott környezetben való továbbélés lehetőségét, továbbá a házastárssal egyenrangúan ismeri el a szülő(k) öröklési igényét is. 

"7:60. § [Házastárs öröklése szülő mellett]

(1) Ha leszármazó nincs vagy nem örökölhet, az örökhagyó házastársa örökli az örökhagyóval közösen lakott lakást és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakat.

(2) Az (1) bekezdésben nem érintett hagyaték felét az örökhagyó házastársa örökli, másik felét az örökhagyó szülei öröklik fejenként egyenlő arányban. Az öröklésből kiesett szülő helyén a másik szülő és az örökhagyó házastársa örököl fejenként egyenlő arányban."

3. eset: ha nincs gyermek és szülők sincsenek

Az Új Ptk. alapján, ha leszármazó és szülők sincsenek, a túlélő házastárs egyedül örökli meg a teljes hagyatéki vagyont.

"7:61. § [Házastárs egyedüli öröklése]

Ha leszármazó és szülő nincs vagy nem örökölhet, az örökhagyó házastársa egyedül örököl."

Javaslatom: Készüljön fel a legrosszabbra – még akkor is, ha nagyon nehéz erről beszélni. A fenti törvényes öröklési rendtől ugyanis el lehet térni! Ehhez azonban szükség van arra, hogy a házastársak még idejében rendelkezzenek vagyonuk sorsáról.

dr. Tóth Renáta
ügyvéd
www.JogiPraktikak.hu
06-30/711-8-115 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 51129 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x