Kinyírunk, kolléga! - pszichoterror a munkahelyen
Címlap / Karrier / Kinyírunk, kolléga! - pszichoterror a munkahelyen

Kinyírunk, kolléga! - pszichoterror a munkahelyen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Idegen szóval mobbingnak nevezik. A jelenség hazánkban sem kisebb méretű, mit külföldön, de egyenlőre hivatalos úton szinte tettenérhetetlen. A lelki összetevői, kialakulásának okai azonban ismertek, megismerhetők, sőt megoldás is van a problémára!  

Mobbing, de mi az?
Heinz Leymann – a téma legismertebb kutatója - szerint a munkahelyi mobbing „olyan ellenséges és etikátlan munkahelyi kommunikáció, ami egyetlen egyén ellen irányul egy vagy több személy részéről. Mobbingról akkor beszélhetünk, ha az egyén alávetett szerepet játszik, és az ellene irányuló akciók gyakran előfordulnak. Majdnem mindennap, vagy legalább egyszer egy héten, és legalább fél éven keresztül." A szót Konrad Lorenz használta először, mikor megfigyelte, hogy a csoportos életet élő madárfajok (csókák, de a keltetőben összezárt csirkék is!) egy fajtársukat csoportosan támadják, s akár meg is ölik.

Mobbing, vagy csicskáztatás?
A munkahelyi áldozattá válás lelki képlete hasonló – mondja Dr. Kunsay Gyula, pszichológus tanácsadónk – mint a családon belüli bántalmazás, vagy a kollégiumok, katonai komplexumok „csicskáztató” beavató ceremóniáin megbukottak megkülönböztetése. Van egy személy, aki anélkül, hogy tudatosan akarná, magához vonzza az áldozati szerepet. A dolog igen veszélyes, mert ha elhanyagolják, akkor súlyos lelki torzulásokhoz  - depresszióhoz, alvászavarokhoz, nőknél akár időszakos meddőséghez, stressz-betegségek egész sorához - vezethet, melyek elsősorban szaksegítséggel oldhatók meg.  A képlet olyannyira azonos, hogy gyakori dolog a mobbing áldozatává váló nők esetében sok helyen tetten érhető a szexuális vagy csládi erőszak. Az iskolai osztályban, illetve a párkapcsolatban is gyakorta megalázott, bántalmazott mintát követtek, a mobbing férfi áldozatai pedig a felgyűlt agresszió miatt gyakran bántalmazóként lépnek föl a családban.

Mobbing az iskolában - feleős a pedagógus!
Mobbingról tehát nem csak a munkában, hanem az iskolában is beszélhetünk. Mivel a fogalom viszonylag új – a jelenség maga sokkal kevésbé, gondoljunk csak Nyilas Misire! – a pedagógusok és a cégvezetők nem tudnak ezzel mit kezdeni, sőt a legtöbbször ők maguk is generálják a helyzetet. Az iskolában pedig még kritikusabb a helyzet, hiszen a legsérülékenyebb életkorú embert támadják, aki egész életére nézve súlyos lelki sebeket kaphat. Az ilyen helyzetekben szinte mindig van egy felelős tanár is! Gyakran iskolát váltani nehezebb, mint munkahelyet, illetve a diákot könnyebben veszik „félvállról” és könnyed kis iskolai konfliktusnak állítják be a súlyos lelki terrort.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 12573 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x