Önvédelem nőknek: készülj a sportszerűtlenségre!
Címlap / Kint és Bent / Önvédelem nőknek: készülj a sportszerűtlenségre!

Önvédelem nőknek: készülj a sportszerűtlenségre!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Ahogy ígértem a korábbi cikkemben, most az önvédelem gyakorlati részéről fogok írni. Az önvédelem igazán három részből tevődik össze. Az eseményt megelőző történések, maga a támadás, annak semlegesítés és a támadás utóélete. Ugyanakkor szeretnék eloszlatni egy félreértést és egy tévképzetet. Az önvédelem NEM egyenlő azzal, hogy megtámadnak, én pedig megvédem magam. Ez pusztán a küzdelmi rész - ami rengeteg mítoszt tartalmaz ugyanakkor -, ha csak ezen gondolkozik az ember, akkor máris elkésett. 

Hogy miért mondom ezt?
Bármilyen önvédelmi helyzet - ha megtámadják az embert - három szinten zajlik. Fizikailag, mentálisan és érzelmileg. Erre később visszatérek, hogy miért is fontos ez, de most először a fizikai résszel szeretnék foglakozni.

Egy ilyen helyzetben két ésszerű dolog valósítható meg az emberek nagy többsége szerint:
  1. elfutok
  2. felveszem a harcot a támadóval
Nézzük, hogy mi történhet:

Ha elfutok és én vagyok a gyorsabb, akkor megmenekültem. Ha a másik a gyorsabb és a fittebb, akkor utolér és mivel elfáradtam, könnyű préda leszek. Itt most nem térek ki arra, hogy az ember lánya általában nem futóruhában és sportcipőben van, amikor megtámadják, hanem olyan ruha van rajta, ami nem igazán alkalmas a menekülésre. Kézenfekvő lenne a válasz, hogy akkor marad a  b. verzió, a küzdelem.

Rendben van, akkor járjuk körbe ezt is.

Ma a piacon rengteg önvédelmi oktatás van. A kínálatban egyaránt megtalálhatóak a tradicionális harcművészetek ugyanúgy, mint a mondern kor szülöttei. Amiben szeretnék segíteni, az az, hogy ebben az útvesztőben el tudjon igazodni a kedves olvasó.

Az alapfelállás - szinte minden esetben - a következő:

Adott egy saját irányzatában kiváló harcművész, aki A-tól Z-ig ismeri a saját irányzatát és ennek tudatában tökéletes pontossággal kiválasztja a lehatékonyabb és alkalmazható technikákat és ezeket oktatja női önvédelemként. Ez idáig teljesen helyén is van.

Jöhet persze a százforintos kérdés, hogy melyik a leghatékonyabb harcművészet. Erre a válaszom egyértelmű. Nem a harcművészet számít, hanem az, aki gyakorolja. Nem tisztem pálcát törni egyik vagy másik irányzat felett és ezt nem is teszem. Úgy vélem, hogy mindenki meg tudja választani azt, ami számára a legjobb. Ugyanakkor szeretnék abban segíteni, hogy ezt pontosan meg tudd tenni az alábbi követelmények alapján.

Amit tudni kell az önvédelmi szituációról:
  • Nem sportszerű. Ennek megfelelően nincsenek benne szabályok, sem a támadó, sem a védekező részéről. A nem támadunk fejre, vagy létfontosságú területeket nem támadunk szabály itt nem működik.
  • Nem 5x2 perces menetek vannak. Egy valós önvédelmi helyzetben az igazi küzdelem addig tart, ameddig valamelyik fél harcképtelenné nem válik.
  • Nem biztos, hogy csak egy támadóval állsz szemben.
  • Nincs fair play. Bármilyen eszköz fegyverként használható ebben a helyzetben. Kő, bot, kulcscsomó stb.



Az önvédelem alapszabálya a következő:

Váratlanul támadni a támadó legsebezhetőbb pontjára a leghatékonyabb eszközzel a lehető legnagyobb erővel. Egészen addig, amíg harcképtelen nem lesz.

Ha ennek a pár tételnek eleget tesz a választott irányzat, akkor meg lehet tanulni alkalmazni a technikáit. Ez erősít testben és lélekben - és ez a fizikai gyakorlás célja.

Azonban azt senki ne gondolja, hogy mert x ideig "steril körülmények közt" gyakorolt valamit, az éles helyzetben is alkalmazható lesz. Mint korábban említettem, ez CSAK a fizikai rész.

Ami még hátra van, a mentális és a érzelmi tényezők összessége – s ezen is múlik az egész helyzet megoldásának eredményessége. A következő részben erről olvashattok.


Papp Zoltán

Képek:
Ambro - FreeDigitalPhotos.net
David Castillo Dominici - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5439 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x