Jó? Önként csinálom!
Címlap / Kint és Bent / Jó? Önként csinálom!

Jó? Önként csinálom!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A világ egyes részein az önkéntesség olyan természetes, akár a mosdás. Nálunk a lakosság viszonylag alacsony része TUDATOS arról, hogy ő valójában önkénteskedik. Ha megkérdezzük őket, talán ha egy-két százalékuk számol be róla. Pedig lehet, hogy Te is önkéntes vagy, csak nem tudatosan csináltad. Egy új törvény ezen akar változtatni. Mi magunk tehetünk - én a magam részéről teszek is - arról, hogy ez a törvény jól működjön, jó legyen. Ez a törvény kimondja, hogy addig nem lehet érettségi vizsgát tenni, míg meg nincs az 50 óra önkéntes munkája egy fiatalnak. Persze nem csak fiatalok végezhetnek jószolgálati munkát, hanem bárki, aki csak kedvet érez hozzá. Temérdek lelki előnye mellett az egész világunk élhetőbbé, boldogabbá válik az által, ha mind teszünk egy picikét. Egy hangyányival többet az elvárható minimumnál. 

 
Ismerek olyan mozgássérültet, aki rászoruló barátját naponta „kísérte” a munkába, ugyanis a barátnak nem volt pénze vonatjegyre. Hosszú munkanélküliség után minden fillért be kellett osztania. A mozgássérült kíséretében utazó pedig nem kell hogy jegyet váltson. Ez az ember is jót tett egy másikkal, noha azt szoktuk meg, hogy az épkézláb emberek segítik a mozgássérülteket.
De miért ne lehetne ez néha fordítva? 
 
 
Ahhoz, hogy jót tegyünk csupán két dolog kell: 
  • Vedd észre, hogy hol van szükség rád, a tudásodra, a képességeidre, vagy amit adni tudsz. 
     
  • Add azt amire ott szükség van – önzetlenül, a legjobb tudásod szerint 
 
Adakozni tettekkel talán még jobban lehet, mint pénzzel, bár az is nagyon fontos néha, mert bizonyos dolgokat csak pénzért lehet megszerezni, adományban nem tudja megkapni ezeket egy szervezet. (Például a Magyar Posta soha nem küld ki jótékony célú leveleket vagy küldeményeket kedvezőbb áron, pedig bizony tehetné …) 
 
Önkéntesnek lenni jó
Addig, míg legalább egyszer ki nem próbálod, nem is fogod érteni amiről beszélek. Míg ki nem mész egy menhelyre kutyusokat sétáltatni és gondozni, míg ki nem mész egy anyaotthonba, mondjuk gyerekre vigyázni, vagy éppen ételt osztani, nem fogod érteni, mi az az érzés ott a szív körül. De éreztél már hasonlót, ha felidézed, hogy milyen önzetlenül segíteni valakinek. Elvenni egy nehéz szatyrot, elkapni és hazavinni egy szökött kutyát, vinni egy tányér ételt egy beteghez, vagy feladni egy táska használt holmit csak úgy, a rászorulók számára. Ugyanilyen dolog, csak jobb, mert szervezett és mert csoport végzi. (Egyedül dúdolsz a fürdőszobában, vagy énekelsz egy kórusban? - nem mindegy!) 
 

Keretből ki, keretbe be!

Az önkéntes munka módot ad arra is, hogy elhagyd kicsit a komfortzónádat. Mást és máshogy csinálj mint addig. Azt mondjuk soha nem értettem, hogy miért megy el az ország legjobb sales csapata kerítést festeni valahová, ahelyett, hogy megtanítaná a szervezet munkatársait arra, hogyan legyenek sikeresebb adománygyűjtők az általuk alkalmazott sales technikával. Ugyanez igaz a legszuperebb szervezetfejlesztőkre, marketingesekre is – miért nem tudást adnak át, osztanak meg jótékony céllal? Igény volna pedig rá… Mert ők biztosan nem a lefestett kerítéssel tudnak a legnagyobbat segíteni – s ezer meg egy más módja van annak, hogy csapatépítő jelleggel valami mást csináljanak. Akár az alapítvány, a szervezet keretein belül is. 
 
A luxus helyek sok pénzért látogathatók! 
Vannak olyan karitatív projektek, amelyekre nem lehet csak úgy elmenni, nem elég, ha van pénzed mondjuk a repülőre Afrikáig. Ezekben a szervezetekben akkora az önkéntesi túljelentkezés, hogy komoly pénzeket kell befizetni – a saját magunk ellátása felett – hogy bekapcsolódhassunk egy-egy programba akár csak időszakosan is. Ilyenek a delfines, a majmokat, elefántokat, zsiráfokat, sőt általában a nagyon veszélyeztetett vadakat védő alapítványok. Sok olyan nemzetközi alapítvány van, ahol az önkéntesek pénzt és munkát adnak az ügy érdekében. Magyarországon tiszta mázli, hogy a legtöbb szervezetnél akár ingyen is meg lehet élni ezeket a csodás élményeket. Na persze nincs esőerdőnk, de vannak más természeti kincseink amit együtt védhetünk. 
 
Iskolai önkéntesség
A bevezetőben jeleztem, hogy az iskolában az érettségihez feltétel 50 óra önkéntesi munka. Ez a „kötelező önkéntesség” lehet valami rettenetes teher is a diáknak, de van egy csomó olyan lehetőség, ami feltölti, élménnyel gazdagítja és valóban lélekben jobbá teszi a diákságot és persze az őket tanító tanárokat is. Az egyik ilyen, mely személyes szívügyem a Lélekpillangó Boldog iskolák projektje, mely azt célozza, hogy a középiskolások a saját intézményüket tegyék egy boldogabb, jobb hellyé – és ehhez találják meg a problémaforrásokat, a megszüntetéshez szükséges eszközöket és utakat , végül oldják is meg a problémákat. A tanárok nem értékelik őket közben ám ők maguk magukat értékelik sőt a diákság és a tanárok körében végzett felmérésből kiderül, mennyire látszik a munkájuk eredménye. 

Ha már dolgoztál önkéntesként, akkor hozzászólásodban mondd el, hogy hol és kinek – akár azt, hogy milyen élmény volt! 

Képforrások : Index és belső 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2287 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x