Ökofalvak - élőfalvak Magyarországon
Címlap / Kultúra / Ökofalvak - élőfalvak Magyarországon

>

Ökofalvak - élőfalvak Magyarországon

Forrás: Ökovölgy
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Hogyha valaki egyszerre törekszik igényes és egyúttal fenntartható életre, akkor falun kicsit könnyebb a dolga. Megtermelhetjük élelmünket, egészséges ivóvízhez juthatunk, egyszerű ruházatot állíthatunk elő, és menedékre lelhetünk egy házban az időjárás viszontagságai elől: mindez a Föld legnagyobb részén időtlen idők óta lehetséges. 

Akik képesek megállni a felgyorsult világban, és elgondolkozni azon, hogy mi a valós szükséglet, és mi az, ami felesleges és valójában csak gátol bennünket a könnyebb élet ígéretével kecsegtetve, azok általában eljutnak az antitézis igazságaihoz, és gyorsan kikötnek valahol, nehogy elsodorja őket az állandó áramlat. Általában ökofalvakat alapítanak, megpróbálnak kivonulni a nagy forgatagból, és újra talpra állni, megkeresni azt a lényeget, amit az előző életvitel majdnem elfelejtetett velük.

Ökofalvak először egymástól függetlenül, aztán egymással szövetkezve sorra jöttek létre a földön mindenfelé. Az 1970-es évektől, amikor a környezeti ártalmak egyre nyilvánvalóbbá váltak, a mind féktelenebb fogyasztás és életvitel, illetve a természet erre adott válasza az érzékenyebb embereket lépésekre ösztönözte. Ma csupán Európában több mint 80 ökofalu létezik, a világon pedig több ezer kezdeményezés csírázik, illetve hozott már eddig is szép terméseket az elmúlt negyven év során.

HarmoNet tipp: Mitől lesz bio a kert? Tippek, trükkök a szakembertől >>

A régi-új életet keresőket tömörítő szervezet, a GEN (Global Ecovillage Network) három régióban tevékenykedik: Észak- és Dél-Amerika, Európa és Afrika, valamint Ázsia és Óceánia területén. A tapasztalatok átadása és a tanulás végett a szervezet tagjai rendszeresen látogatják egymást, képzéseket, éves találkozókat tartanak. 2005-ben Magyarország (Galgahévíz) adott otthont az európai gyűlésnek, s a résztvevők Krisna-völgybe is ellátogattak, mely szintén a tagszervezetek egyike. A nemzetközi példát követve Magyarországon is létrejött egy hálózat, Magyar Élőfalu Hálózat néven, melyben szintén aktív tagságot vállal Krisna-völgy. Már két ízben (2003, 2006) volt helyszíne a hazai mozgalom nyári találkozóinak.


E találkozók vidám hangulatban zajlanak. A házigazda bemutatja az elért eredményeket, de feltárja az esetleges nehézségeket és kudarcokat is, mert a tanulság mindkét esetben fontos lehet másoknak, vagy épp megoldás születik egy problémára, ha többen gondolkoznak rajta. Az Élőfalu Hálózat mozgalomként tevékenykedik, s ez magában foglalja az önkéntességet, a konstruktivitást, a segítőkészséget, valamint az összefogást is, amelyre nagy szükség van a működéshez a megfelelő társadalmi környezet kialakításánál (vagy megtartásánál). A tagság változatos. Van, aki még a hely és a társak kiválasztásánál tart, van, aki már a kialakult faluközösség szervezésén dolgozik, de olyanok is szép számmal akadnak, akik szellemi vagy fizikai képességükkel rendszeresen segítik egy-egy közösség életét. A forma is sokszínű, mert van, aki új alapokon kezdi a falufejlesztést, és vannak, akik egy régi, halódó falut élesztenek újra, tisztelve a hagyományt, a szellemiséget, és reménykedve a jövőben. Egyvalami azonban közös minden élőfaluban, ökofaluban: a törekvés arra, hogy az emberi élet harmóniában legyen a teremtett világ törvényeivel, a természetes folyamatokkal, és mindez valós szükségletek kielégítését szolgáló önellátásra alapuljon.

HarmoNet tipp: A Földet pusztító szenvedély: a húsevés >>

Krisna-völgyben a hálózat részeként a tehénvédelem és az ökrök használata, a biogazdálkodás és organikus kertészet, a méhészet, a természetgyógyászat, a ruhakészítés, a kézműves tevékenységek területén szereztünk tapasztalatokat, amelyeket szívesen osztunk meg másokkal is. Fejlesztéseink az ökológiai építészet, a természetközeli szennyvíztisztítás, a zöld turizmus és a hagyományos erdőgazdálkodás irányába mutatnak. Az Élőfalu Hálózat a gyakorlati képzés segítésére hozta létre az ún. Jurtaegyetem rendszerét, amelyben az érdeklődők hosszabb-rövidebb időt tölthetnek egy-egy helyszínen, tanulhatnak, dolgozhatnak, és a képzés végén – igény szerint – igazolást kaphatnak az elvégzett kurzusról, szaktudásról. Ez egyben ajánlás is, ha valaki netán le szeretne telepedni egy ökofaluban, Magyarországon vagy a nagyvilágban.

Az Élőfalu Hálózat a hazai környezetvédő mozgalomban is jelentős szerepet tölt be, mivel ezek a közösségek a gyakorlatban képesek bemutatni a „zöld elvek” megvalósulását. A környezetvédelmi országos találkozókon emiatt külön szekcióban tárgyaljuk az Élőfalvak fejlődését, fejlesztését.
Amennyiben Ön is érdeklődik az egyszerű és tudatos élet iránt, szenteljen erre időt az életéből, és keressen fel a Hálózat bármely közösségét.

Pártha dása

Ökovölgy >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 10281 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x