Nárciszfesztivál és bőrnadrágok (gyönyörű képekkel)
Címlap / Kultúra / Nárciszfesztivál és bőrnadrágok (gyönyörű képekkel)

>

Nárciszfesztivál és bőrnadrágok (gyönyörű képekkel)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Nem kell messzire utazni, ha virágköltemények között pihennénk ki fáradalmainkat, s ehhez családias vendégszeretetre is vágyunk. Közel ki hazánkhoz, de már nem a mama szoknyáján fergeteges parádé, sör és utcazene vár minket. 

Ausztria falvai virágfesztivált rendeztek Salzkammergutban, a sóbányák környékén, ahol ég és föld találkozik az óriás tavak tükrében.Fúvószenekarok kíséretében vonultak fel nemzeti öltözetükben az egész német nyelvterület vendégeinek tapsvihara közepett. A hölgyeken dirndli ruha volt, a férfiakon zöld vagy barna, rövid szárú kantáros bőrnadrág. A polgármester is ilyen ruhában jelent meg a tribünön. Jókedvű éljenzéssel köszöntötték, a férfiak tollakkal díszített vadászkalapjukat lengették.


A süteményeket és italt kínálgató hölgyek között a gyermekek, sőt a csecsemők is ilyen színes, kötényes, szalagos ruhában voltak. (A dirndli ruha bajor és osztrák népviselet, melyet megváltoztatott formában vett át a divat. Szűk felsőrésze van nagy kivágással, alatta díszes, fehér, könyékig érő puffos ujjú blúz, fodros, bő szoknyával, hátsó fodorral, és más színű köténnyel.) Bár vasárnap volt, május 25-e, az utcákon még lehetett vásárolni a csinos öltözékekből.

Néhány kalapot magunk is felpróbáltunk.
Húgommal és sógorommal utaztam, ők gyakran járnak Ausztriában. Húgomnak már van dirndli ruhája, ismeri a körülményeket, az embereket, Ausztria szinte második otthonuk. Bajorokkal, szlovákokkal, magyarokkal, szlovénekkel ültünk közös asztaloknál és beszélgettünk a különböző helyszíneken.

A felvonulás
Richard Wagner istenei mosolyogva néztek háromezer méter magasról a virágkarneválra készülődőket. Napok óta esett az eső, most minden zöld fényben ragyogott, s a legmagasabb hegyek tetején csillogott a hó. A csúcsokról is eltűntek a felhők. Tömegesen érkeztek az autóbuszok Közép-Európa vidékeiről. Rendőrök irányították a közlekedést, a szűk kis kanyargós utcákban udvariasan utat adtak mindenkinek. Precíz német rend fogadott a legteljesebb vendéglátói barátsággal. Minden azt hirdette: érdemes sokat dolgozni, jól élni, gyermekeket nevelni, és játszani, játszani, játszani, ha az ember elvégezte mindennapi munkáját.

Lassan kihúzódtak a járdák szélére, padokat hoztak, két-három sorban nyugodtan várták a programot. Az ügyesebbek az utcákra kihelyezett kávézók székein, erkélyeken készültek élvezni a panorámát. Mi a patak mellett a hídnál kaptunk helyet, közel a tribünhöz élveztük a készülő zenekarok muzsikáját. A városka bármely pontjáról érkeztek a vendégek, udvarias jegyárusok fogadták őket: gomblyukakba, nyakláncokra kerültek a sárga színű jegyek, még a polgármester zöld vadászkabátján is ragyogott egy sárga jegyvirág.

Virágszobrok

Egyik udvarból egy ötméteres papírsárkányt ábrázoló nárciszkompozíció indult útnak csinos asszonyok kíséretében fel a dombra. Megnéztük közelről a dróthálót, amelybe tizenöt ember dolgozta bele szálankét a nárciszokat. Harminc-negyven-ötvenezer szál virágot fűztek fel, színesítettek, mozgattak teherautókon és utánfutókon.

HarmoNet tipp: Tavasz virágokkal>>>


Természetesen első ötletek közé tartoznak a mesefigurák.
Öt-hat méteres Mikiegér, Donald kacsa, cica, kenguru Zsebibabával, a szorgos méhecske, s a Tenger vörös orrú ördöge is megjelent. S hogyan is olvashatjuk?
„Közeleg minden fociszurkoló álma, feleségek rémálma, amikor egy hónapon át csak kajáért és üdítőért/sörért kelünk fel a televízió képernyője elől: a labdarúgó-Világbajnokság.” Miért is maradna ki a világbajnokság jelképe a virágbajnokságból.

S ha már a sóbányák környékén járunk, természetes, hogy a sóbányászatot is ábrázolni kell, hiszen az osztrák nép sose szégyellte, hogy munkából kell megélnie. Fenn világít a hó, itt lenn hóemberek bólogatnak nárciszokból kirakva, és köszöntik a közönséget május havában.

Egyszóval Mozart-mama kis házatáján minden közösségnek saját zenekara van, fiúk, lányok ütemre fújnak, cintányéroznak, dobolnak a menet élén ünneplőbe öltözött gyermekek adják a taktust nagy botokkal, hogy felnőtt korukra megtanulják a közös alkotás örömét. Láthatóan jobb együtt lenni, mint otthon egyedül ülni, hiszen délután a közönség buszra száll, és elözönli a tópartot is, ahol folytatják a bemutatót a vízen: üdítő és sör mellett, s készen áll a vöröskereszt is, ha valakinek esetleg megártana a napfény, a friss levegő s a jó ital, gyorsan segítenek. S míg mi azt hisszük, hogy nincs hely már az asztalok mellett, egy osztrák házaspár odainvitál, helyet szorít, majd süteménnyel kínál.

Köszönjük Bruder!

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7303 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x