Nem késő a nyaralás: Hazánk gyöngye olcsóbb, mint a Balaton!...
Címlap / Kultúra / Nem késő a nyaralás: Hazánk gyöngye olcsóbb, mint a Balaton!

>

Nem késő a nyaralás: Hazánk gyöngye olcsóbb, mint a Balaton!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Valamikor a Tisza ártere volt, aztán rájöttek, hogy jobb, ha nem küzdenek az elemekkel, győzzön a természet, és az el-elöntött termőföldek, erdők helyét elfoglalta a Tisza-tó. Alig két és fél órát kell utazni Pestről, s az Alföld ősi vadonában érezzük magunkat. Ismerd meg hazád kiemelkedő szépségeit! 

Három Sándorral a Tisza árterében
Egyrészt, mivel a földek jó részén csak elvadult gaz terem (lásd Ady: A magyar ugaron), másrészt igazi célunkat elérve tengert látunk, amint „kitekinténk” a vonatablakon. Aki viszont kedveli a madárvilágot, az nagy örömét lelheti a visszahódított vadonban.

Sándor barátom – az ezermester felfedező – (Lapátra fel – Kalandok ladikban) célba vette a Tisza-tó környékét, s amit ő célba vesz, azt el is találja. S minthogy szereti barátaival megosztani tapasztalatait, nyolcadmagunkkal megérkeztünk a poroszlót Csicsman-kikötőbe, ahol várt már a nyolcszemélyes ladik. Sándor felszerelte az otthonról hozott csónakmotort, s ezek után csak arra volt gondunk, hogy megtanuljon kormányozni az, aki „férfinak” vezetőnek érzi magát. Amikor gyenge nő létemre a kormányhoz ültem, egykori 10 éves fiamra gondoltam, aki bizonyára pillanatok alatt vállalkozott volna a vezetésre, fel se merült volna benne, hogy más ezt nála jobban csinálhatná.


Csicsman-kikötő
A hajó egyik végében nagypapa-Sándor, a kormánynál apa-Sándor, a hajó orrában a 11 éves Sándor, s közbül mi, fiúk, lányok minden korosztályból. Ragyogott a nap, visszaintegettünk a népes kikötőnek, ahol a Csicsman család jóvoltából hajókat, motorosokat, horgászcsónakot lehet bérbe venni, megrendelhetünk csónakszállítást, sétahajózásra jelentkezhetünk, azaz minden a rendelkezésünkre áll, amit szem-száj megkívánhat. (Emellett – nem semmi – tiszta vécéről is gondoskodnak, ami azt hiszem, hölgyek számára nélkülözhetetlen.)

Kis-Tisza
Távolról végtelen tengernek néznénk, valójában egy erdő ösvényein járunk. Kezdetben fák övezték két oldalt utunkat. Ez a horgászok paradicsoma. Magas fák, nyugalom, madárcsicsergésen kívül semmi zörej nem hallatszik. Sándor-papa ajánlotta, hogy tavasszal is keressük fel ezt a vidéket, amikor költenek a madarak, bizonyára szép tapasztalat lesz. 

Sanyika unokabátyja, a tizenöt éves Alex madarász, ő mondta, hogy a Magyarországon előforduló 380 madárfaj közül több mint 200 faj él itt. Sanyi, a kapitány, külön felhívta a figyelmünket a sulyom- és tündérfátyol-mezőkre, megcsodáltuk a holtágakban tündérrózsa-szőnyeget, s elképzeltük az otthoni kis medencében a tündérrózsákat, de végül is betartván az előírást, nem tettünk kárt a természetben. Az utat a csatornában ágas békabuzogány, nyílfű kíséri.  

HarmoNet tipp: Ha a föld isten kalapja, hazánk a bokréta rajta! >>

Kapun át a nagy Tiszára
Eddig a férfiak vezették a hajót a lehajló ágak között, végre alkalmam nyílt bemutatni vezéri tudományomat a Tiszán. Elég hely volt a jobbra-balra kacsázásokhoz, s a többi csónak kikerülésére, ámde alig vettem kezembe a kormányt, a többiek falatozni kezdtek. Nagy elbizakodottságomban én is a táskámban kezdtem keresgélni fél kézzel, s a ladik rögtön kinevetett. Nehogy már úgy képzeljem, hogy engedi elvonni a figyelmemet! Vészesen közelíteni kezdtünk a szemközti part felé. Aztán hol jobbra, hol balra, úgy hogy végül senki se akarta elhinni, hogy a szűk mederben is rám bízhatják az életüket, ha a széles vízen kacskaringóztam.


A Tiszavirág-tanösvény
Sándor térképpel felszerelkezve jött, néztük is a térképet, de a férfi-nő agyszerkezet közötti különbség itt is megmutatkozott – mint annakidején Londonban, ahová én kalauzoltam őket, de Sanyi egy térkép alapján sokkal egyszerűbb útvonalat javasolt –, nehezen találtam volna meg a lagúnák között a megfelelő medret, ahonnan a szárazföldi tanösvény vezet. 

Kikötöttünk, és Sándor útbaigazította a további két csónak gazdáit is, merre tartsanak szárazon és vízen. Oktatótáblák vezettek a tiszavirág nevű rovar minden stációját ismertetve, s új feladatok megoldására késztették a szúnyogokat csapkodó érdeklődőket. (Az erdő közepén újra találkozhatott a hálás női látogató tisztán tartott, vízzel és papírral ellátott vécével!!! Még a szúnyogok is kevésbé csíptek ott, mint az erdőben.)

Hol ülnek a madarak?
Ez nagy tapasztalat volt, amint kieveztünk a nagy Tisza-tóra. Bizony a halászmadarak a fák tetején ülnek, s ezek a fák nem látszanak ki a vízből. De a csónak könnyen megakad a víz alatti fákon. Itt már mindenki temperamentuma szerint segített kimenteni a csónakot és mindnyájunkat, mert a végeláthatatlan tóban az se látszott, hogy valahol valamikor szárazföldet láttunk. Ahol azonban ennyi ügyes fiú van, ott nem lehet baleset, ennek örömére az apa és a fiú, valamint az unokabáty becsúsztak a mély vízbe úszkálni. Én is bementem volna, csak kétséges volt számomra, hogyan fogok kikapaszkodni a fél méter magas csónakba, s ötvenöt kilómmal a fiúkat se mertem leterhelni, A végén még itt felejtenek, már pedig nem vagyok palimadár.

HarmoNet tipp: Tiszavédők meggyet is mentenek >>

„Madarat nem egyet, százat is meg”-láttunk, de Alex figyelmeztetett minket, hogy ma már a varjú és a holló is védett madár, nem úgy, mint Mátyás anyja korában. Hosszú időt töltenek itt a ludak, récék, sirályok, ezeket követik a réti sasok. Találkoztunk daruval – Pesten csak a házépítő darut ismerik a gyerekek – halászsassal és bütykös hattyúval.

Végül is sikerült visszatalálnunk a Kis-Tiszához, miközben ismeretséget kötöttünk a horgászokkal is, aztán felfedeztük az útjelző táblákat, ahol olyan pontosan kiírják az utat, mint egy jobbfajta város közepén.
Reméljük, hogy Sándor megfogadja apja szavát, és tavasszal is megismerkedünk a Tisza-tó valamelyik ágával.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2708 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x