Így terjed az online gyűlölködés!
Címlap / Kultúra / Így terjed az online gyűlölködés!

>

Így terjed az online gyűlölködés!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A magyarok több mint fele nem tartja fontosnak, hogy az online zaklatásról beszélgessen a gyermekével. A fiatalok internetes tevékenységeinek jelentős része ma már a közösségi oldalakon zajlik, ez jelenleg a legfontosabb ablakuk a "világra", hiszen a legtöbb információ barátok, ismerősük megosztásain keresztül jut el hozzájuk. Számos magyarországi kutatásból az derül ki, hogy a szülők kifejezetten érdektelen a gyerekeik internet használatát illetően, továbbá még a kontroll igénye sem jelenig meg határozottan. 

Általánosságban elmondható, hogy a szülők nem beszélgetnek el gyerekeikkel arról, mit is csinálnak az interneten, és nem beszéltek soha a biztonságos internethasználatról vagy az internetes gyűlölködésről. Holott ez utóbbi Magyarországon is egyre inkább nagyobb problémát jelent.

A gyűlölködés és az internetes gyűlölködés fogalomkörébe elsősorban azok a kijelentések sorolhatóak, melyek agresszív tartalmúak, de nincs mögöttük indok vagy ideológiai háttér. A szakértők véleménye szerint a gyűlölködés jelensége nem az internet természetéből fakad, hiszen a fiatalok offline környezetben, főleg otthon tanulnak meg kommunikálni.

Az online gyűlölködés egyre több fiatal internethasználót érint. Az anonimitás miatt az interneten könnyebben kerül sor zaklatásra, mint valós körülmények között. Az Európai Bizottság 2014-es EUROBAROMETER kutatása szerint a magyarok több mint fele nem tartja fontosnak, hogy az online zaklatásról beszélgessen a gyermekével. A gyerekek negatív online élményei egyre hangsúlyosabban jelennek meg a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány segélyvonalának hívásai között is: tavaly közel 600 internettel kapcsolatos hívásuk volt, a legjellemzőbb témák az online ismerkedés (közel 200) és a cyberbullying voltak (több mint 100).


A szülők a gyerekeikkel ellentétben nem digitális bennszülöttek, nem élik mindennapjaikat online, ezért talán nem is érzékelik kellő súllyal, hogy milyen veszélyek rejlenek az információtechnológiai eszközök használatában, sokszor csak akkor szembesülnek a bajjal, amikor már megtörtént. Ezeket a lelki, fizikai vagy anyagi károkat sokszor nagyon nehéz orvosolni, így itt is, hasonlóan a drog vagy az alkohol okozta problémákhoz, a legjobb és legbiztosabb védekezés a prevenció. Így a nevelésnek, a bizalmi viszonynak van a legnagyobb szerepe abban, hogy a fiatalok hogyan viselkednek az online térben. Fontos, hogy a gyerekünk, a diákunk el merje mondani, hogy mi érdekli, mivel tölti az idejét a neten, és megértse, hogy amit nem tenne meg a való életben, azt ne tegye meg online környezetben sem – tanácsolja Horváth Vanda, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat sajtófőnöke.
 
A Disney Csatorna és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat – a magyarországi Safer Internet Program (SIP) konzorciumának vezetője – indította el az országos Add Friend kampányt, melynek célja, hogy felhívja a gyerekek és a fiatalok figyelmét a gyűlölködés negatív következményeire és bátorítsa őket a nem megfelelő online viselkedés határozott elutasítására. A kampány honlapján az addfriend.disney.hu a szülők és a gyerekek is számos tanácsot olvashatnak, mit tegyenek online gyűlölködés esetében.


Az egyik legfontosabb, amellyel a gyerekek, és sokszor a szülők sincsenek tisztában, hogy ami az internetre felkerül, az valójában sosem teljesen névtelen. Mindig el lehet jutni egy komment vagy egy bejegyzés szerzőjéhez. A gyerekek hajlamosak azt hinni, hogy egy idő után nem marad nyoma az internetes kommentjeiknek, vagy soha nem derül ki, hogy mit írtak. Továbbá meg kell tanítani a gyerekeket az internetes megfelelő kommunikációra, hiszen a felgyorsult világunkban, az interneten a gyerekek nagyon gyorsan tudnak és reagálnak is egy-egy képre, kommentre. A szülők feladata, hogy megtanítsa számukra, hogy mielőtt válaszolnak az interneten bármire, vegyenek egy nagy levegőt és gondolkodjanak el.

A Városligeti Gyermeknapon a szülők az Add Friend sátorban megismerkedhetnek szakértők segítségével a legnagyobb és legnépszerűbb közösségi portálokkal, hogyan és mire használják ezeket az oldalakat a gyerekeik, így sokkal inkább tudnak majd segíteni gyerekeiknek az online világban felmerülő problémákkal, így az internetes zaklatással kapcsolatban is.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3369 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x