Segítség, doktor úr! Támadnak a macskák!
Címlap / Kultúra / Segítség, doktor úr! Támadnak a macskák!

>

Segítség, doktor úr! Támadnak a macskák!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Az emberek két nagy csoportra bonthatók. Az egyik, akik szeretik a macskákat, a másik, akik nem. És természetesen, akik két csoportra osztják az embereket, és akik nem - de most beszéljünk inkább a macskákról, mert Magyarországon a legtöbb kertben, házban van legalább egy. Az állatorvos tanácsai azoknak, akik szeretik a cicákat és azoknak, akik nem - hogy békés legyen az együttélés.  

Alapvető dolgok, amit a macskákról tudni kell:
  • szoliter állat (magányos, nem kedveli különösebben a társaságot, fajtársaival való szociális igénye elsősorban párzási időszakban lép föl) – ez nem jelenti, hogy nem kedves, vagy nem jó vele együtt élni, sőt!
  • éjszakai vadász nagy vadászterület igénnyel – ezért van, hogy a kisebb lakásokban tartott cicák három dimenzióban tudnak őrjöngeni, ha éppen úgy hozza kedvük.
  • húsevő ragadozó állat – vagyis elsődleges tápláléka a hús, s ha hozzáfér, bizony le is vadássza magának. Kis rágcsálók, gyíkok, apró rovarok, madarak esnek áldozatul.
Tippünk: A cica nyakába akasztott apró csengős nyakörv nem csak azt jelzi, hogy az állat gazdás, hanem azt is, hogy érkezik a ragadozó. Az énekes madarakat így hatékonyan óvhatjuk, ha a cicánk szeret vadászni.

Ha mindezeket figyelembe vesszük, megértjük a macska viselkedését, és teret tudunk adni természetes igényeinek melyek:
  •  ideálisan egyedüli faj (legalábbis azonos neműként) a “családjában”
  • szabad kijárás vadászterületére (portyázási lehetőség)
  • nyers, csontos húsos táplálás

Ha ezeket a feltételeket biztosítjuk macskánk számára, nem csak nagyobb öröm lesz vele együtt élni, de sok betegséget is elkerülhetünk.

Gyakori, hogy szerető gazdiknál több cica is van egy családban, de ez néha fölösleges stresszt idéz elő az állatban. Ezért is lehet, hogy a sok cica együtt betegesebb, különösen a máj, de más fontos szervek krónikus betegségét is okozhatja a rossz, zsúfolt tartás. A cicákat nem csak a túl sok fajtárs, de sokszor a területén élő agresszív kutya, vagy harsány gyerek is stresszelheti. A helytelen táplálás (száraz vagy nedves tápok) a máj, vese problémáit, allergiás (szőr, bőr) vagy daganatos megbetegedéseket okozhatnak.


Ahhoz azonban, hogy szeretett macskánknak mindezt meg tudjuk adni, néhány fontos óvintézkedést is meg kell tennünk.
  • ivartalanítás – ez mindenekelőtt. Nem lehet eléggé hangsúlyozni. A túlszaporodás a helyesen tartott kedvencek territóriumát is veszélyezteti, ezért sokszor a bölcs macskabarátok az utca vad cicáit is ivartalanítják, a magukét védve.
  • a kandúrok az udvarlás idején túl gyakran verekszenek össze, melyből a gazdi mindössze annyit észlel, hogy a macskája egyszer csak sántikál, de külső sérüléseket nem talál. Legtöbbször egy konkurens kandúr harapta lábon a hősszerelmest, ám ez nem vicces, mert a macskák harapása jóval súlyosabb lehet mint a kutyáké. A macska szájában levő baktériumok a vérbe kerülve súlyos fertőzést okoznak, a seb betályogosodik, az akadémikus orvos csak a műtétet kínálja megoldásként.

Ezzel szemben egy igen hatékony alternatív, antibiotikum és műtétmentes megoldás is létezik az ilyen jellegű sebek okozta fertőzés leküzdésére, mely egyaránt kíméli az állatot és a gazdi pénztárcáját. 

Ugyanennyire fontosak az emberi környezetben élő cicák számára adható oltások, védő vakcinák, ám ezeket körültekintően, és megfelelő sorrendben kell adni. A cica is elkaphatja a parvot, vagy a cicákat tizedelő macska leukózist, de a cica AIDS-ként emlegetett FIP is megelőzhető oltással.

MACSKA AIDS – nagyon veszélyes betegség. Sok esetben előfordul, hogy egy macska “csak” hordozója a FIP vírusnak, nem lesz beteg tőle, de fertőz. Őt már ne engedjük ki, sajnos vér vagy nyál útján könnyen megfertőzheti fajtársait is. Vérvétellel lehet megbizonyosodni róla, hogy hordozza-e a betegséget.

És mi van a másik csoporttal, aki utálja a macskákat?

Ha az emberségét megőrzi, hatékony módszerek vannak a cicák távoltartására. Ha a szemetest, vagy valamelyik virágunkat szerette a szomszéd cicája, a legolcsóbb és leghumánusabb megoldás egy zacskó fekete bors, amit kiszórhatunk oda, ahol a cica zavaró nyomokat hagy.

Sokan mondanak jót az ultrahangos készülékekről is. Hatékony megoldás lehet a vízi pisztoly is, de nem minden macskát hat meg, ha vizes lesz egy kicsit a bundája. Végül érdemes a macskás szomszéddal az ivartalanításról is beszélni, tájékoztatni.

A jó emberi viszony érdekében soha ne bántsa senki szomszédai kedvenc állatait!


Dr. Németh V. József
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 10486 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x