Jodli az Alpok mantrája (szíveket megnyitó videóval!)
Címlap / Kultúra / Jodli az Alpok mantrája (szíveket megnyitó videóval!)

>

Jodli az Alpok mantrája (szíveket megnyitó videóval!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Divat a megvilágosító eszmékért legalább egy kontinensnyit repülni. A hazai, vagy pláne a szomszédé, az gyakran kicsit büdösnek, maradinak, ósdinak tűnik. Pedig itt, egy ugrásnyira tőlünk, az Alpokban találhatunk egy valódi, léleknyitó csodát, ez nem más mint a Jodli.  

Nem nagyon értik amikor azt mondom, hogy nekem a Jodli nagyon mély szív-élményt tud okozni. A valódi - vagyis nem a rossz minőségű tévés műsorokból ismert mesterséges - Jodli az Alpok Mantrája. - mondja Klein Lisa coach, jógaoktató, a Msoly stúdió és a LisaFolk divatmárka tulajdonosa. - Sváb vérem van, valószínű ezért könnyebben rácsatlakozom. Sokszor megérintett már. Ez a videó egy Jodli Workshop Heidi-vel.



A videóban, amit itt láttok, elmondják, hogy ez az ősi énekstílus a hegyekből származik, kinyitja a szív kapuit és szabaddá tesz. Gyógyító annak aki énekeli és annak is aki hallgatja. A jodli általában vidám zene, dúr hangnemű és nagyon nagy, csukás szerű, fejhangú dallam ugrások vannak benne.

A jódlizás főként az ausztriai Tirol és Svájc népies, szöveg nélküli éneklésmódja. Az énekhang időnként csuklásszerűen a magas fejhangokkal váltakozik, hangok képzésekor a fej rezonál. A technikát segíti a nyitott, illetve zárt magánhangzók kiejtése, a tág hangközök magas és mély hangjain. Tirol tartomány hegyvidékein használták az egymástól távol levő hegycsúcsok lakosai, sokszor így üzentek egymásnak. Egy idő után a vidék népzenéjének részévé vált. Hangutánzás szerűen kapta a nevét, csak a magyarban ejtik hosszú ó-val és a végén itt ejtünk i hangot, a németben „jodl”-nak ejtik inkább, elharapva a szó végi i betűt, utánozva a jellemző szöveget a dalocskákban.

A jódlizás leginkább Ausztriában, Svájcban, Németországban és Észak-Olaszországban kedvelt népzenei elem, de találkozhatunk hasonlóval a skandináv vidékeken, Lappföldön is, ott joiknak nevezik. A magyarországi sváb sramliban is gyakran előfordul a jódlizás. Érdekes még, hogy a jódli meghódította az Amerikai Egyesült Államok igen sok államát is, beépülve az ottani cowboy népzenébe - írja a Wikipédia

Aki el tud mélyülni ebben a zenében, el tud vonatkoztatni az osztrák tévés csatornák műjódlizásától, könnyen megérzi a zenéből áradó hatalmas átvivő erőt. Lehet, hogy ha meghalljuk szomszédjaink dalaiban ezt a spirituális töltést, gazdagabbá válik a lelkünk –s ha bátrak vagyunk, akkor a videó után magunk is megpróbálhatjuk, vajon megy-e nekünk is a jodli?


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4865 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x