Hémangi Dévi Dászi: A kerttől a konyháig
Címlap / Kultúra / Hémangi Dévi Dászi: A kerttől a konyháig

>

Hémangi Dévi Dászi: A kerttől a konyháig

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Eleven, élő receptgyűjteményt, mely a természettől, táplálékaink "otthonától" a saját otthonunkig, a konyhánkig, megterített asztalunkig követi nyomon a főzés folyamatát. ledönti a falakat a nyersanyagok világa és a konyhába kerülő táplálékok között: bevonja a kertet, a kertészkedést is a folyamatba, s ezáltal valóban teljessé, divatos kifejezéssel élve holisztikussá teszi a táplálkozás egészét. 

A kötetről
Különleges könyvet tart kezében a kedves Olvasó.

A főzést, a táplálkozást az élet szerves részeként bemutató, a mindennapok, az évszakok változásaihoz harmonikusan alkalmazkodó szakácskönyvet. Eleven, élő receptgyűjteményt, mely a természettől, táplálékaink „otthonától” a saját otthonunkig, a konyhánkig, megterített asztalunkig követi nyomon a főzés folyamatát.

A konyhát nem egy elszigetelt helyiségként kezeli, ahol a munkából fáradtan hazaérő családanyák elkészítik férjüknek, gyerekeiknek a vacsorát, a másnapi ebédet, hanem egy olyan élettérként, ami a nappalihoz, a gyerekszobához hasonlóan szintén az élet része, ahol öröm létezni és alkotni.

Sőt, ledönti a falakat a nyersanyagok világa és a konyhába kerülő táplálékok között: bevonja a kertet, a kertészkedést is a folyamatba, s ezáltal valóban teljessé, divatos kifejezéssel élve holisztikussá teszi a táplálkozás egészét. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, az év adott szakaszában a legolcsóbban beszerezhető hozzávalókból álló fogásokat oszt meg velünk a szerző, a kertészkedéssel, a főzéssel kapcsolatos praktikus tanácsokat, s szinte olyan titkokat is, melyeket a szakácsok általában nem szívesen árulnak el másoknak. A receptek ezáltal elevenné, életszerűvé, barátságossá válnak, kedvet kapunk a főzéshez, ami a főzésben kevésbé jártasak számára is könnyen követhető, egy-egy apró mozzanatra, fortélyra is kiterjedő személyes hangvételű szöveg mellett annak is köszönhető, hogy a sorok mögött egy valódi ember arca rajzolódik ki, aki egyszerűen átadja nekünk mindennapi tapasztalatait, sőt, azt az örömöt is, amit a főzés jelent számára.

Az indiai, védikus recepteken alapuló fogások mellett nagyon sok számunkra is ismert európai (magyar, olasz stb.) étel vegetáriánus változatát is bemutatja. Krisna-hívő szakácsról lévén szó valójában egy meditatív szakácskönyvet ad a kezünkbe: ha kimondatlanul is, de érezhető, hogy lapjain a főzés az élet minden területét átható odaadás és meditáció részeként bontakozik ki. 

Hiánypótló könyv! Olvasmányként is lebilincselő, s annyira életszerű, hogy egy jól megírt forgatókönyvhöz hasonlóan életre akar kelni a konyhánk, a tűzhelyünk porondján.

Tóth Gábor


A szerzőről

A kötet szerzője, Hémangi Dévi Dászi saját bevallása szerint már tíz évesen beleszeretett a főzésbe. Tizenhét éve vegetáriánus, és Közép-Európa egyik legnagyobb ökofalujában, a somogyvámosi Krisna-völgyben él. Könnyű dolga van ezáltal, hiszen biokertben termelt friss zöldségek és gyümölcsök késztetik nap mint nap főzésre. Hémangi célja, hogy bebizonyítsa, a vegetáriánus konyhaművészet izgalmas, szemet gyönyörködtető és ínycsiklandó ételeket kínál. 

Belülről
Amikor megérkezett a kötet, elrévedtem a borító felett. Úgy tudtam szakácskönyvet kapok. De ez egyszerre nézett ki egy amolyan Ph-értéket javító életmód könyvnek, kertészeti tippekkel telerótt iratnak, és persze találtam benne recepteket is…

Egyből megragadott, hogy a szerző négy évszak szerint rendszerezte a recepteket. Az évkörön haladva először a kinti, kerti tennivalókat meséli el, de kapunk csodás idézeteket és mesés képeket is az adott évszakról.
Szeretem, amikor valaki ennyire alázatosan olvad bele a természet körforgásába. Nem akar lecsón élni télen és óvja az embereket a nehéz zsíros ételektől 40 fokban, nyáron.
A természet körforgása szerint halad a tennivalókkal és az ételek sorolásával is. Az alapanyagok mindig épp az adott hónapokban termő, a kertben összegyűjthető, a piacon, zöldségesnél is legolcsóbban vásárolható élelmiszerek. Költséghatékony, s közben a földeken, kertekben semmi sem megy kárba. Ha van még a fákon, bokrokon földi finomság, arra mindig találunk egy új receptet.

Ennél fogva ez a szakácskönyv hiánypótló, hiszen gazdaságos, a válságban is hasznos. Ugyanakkor a kötet nem csak az okos, gazdaságos főzésre tanít, hanem rávesz arra is, termeld meg mindezt magadnak! Az önfenntartás és környezetbarát életmód csendes harcosává is válik.

Ha kertes házban élő  kismama, anyuka vagy, mindenképpen érdemes kipróbálnod a kötetben javasolt módszerekkel a növények termesztését. Kaphatunk tanácsot helyes növénytársításra, a kert formájának megtervezésére is. Ez így az egészséget javító, könnyed, és gyermekkel is elvégezhető napi rutin, kis testmozgás. 

A szerző a természetes kertművelésre biztat, itt nem kell félteni a gyermeket a permetezőszerektől, ő is részt vehet a kertészkedésben. Nem csak olcsó, ha ügyes vagy és jól tervezel, bizonyos hónapokban akár szinte ingyen lehet!

Az önfenntartás, önmagadnak való megtermelés a leghangsúlyosabb a kötetben, de találunk nagyon fontos információkat arra vonatkozólag is, hogyan lehet fagyasztás nélkül tartósan hűteni valamit, vagy éppen vegyszerek nélkül befőzni. Követve a tanácsokat, kellemes, békés életmódot, és finom recepteket kapunk, egyszerre. S bár ezek száma éppen 108, ami különös jelentőséggel bír az indiai kultúrkörben, s a receptek egy részében találkozhatunk az indiai vegetáriánus konyha remekeivel, mégsem kell aggódnunk, hogy valamilyen keletiesen extrém könyvre bukkantunk.

Az alapanyagok egytől egyig beszerezhetők itthon is. A legtöbb recept, a tipikus, magyar kertekben is megtalálható zöldféléket és gabonákat tartalmaz. S más indiai szakácskönyvvel ellentétben a fűszerezés és az ételek névadása is szerencsés. Európai gyomornak való, és mindent értek belőle, vagyis megközelíthető, érthető, számomra is. Egyszerűen finom és jó. Néhány ünnepi remek mellett, pedig a hétköznapok konyháját találom benne. Ami a főzési időt tekintve sem mindegy, ha napunk a konyhatündérség mellett valami másról is szól.

Kell a polcra! Kezdőknek, haladóknak, de még profi nagymamáknak is kiváló ajándék lehet.

Kötet terjedelme: 148 oldal
Ára: 2200.-
Kiadta:
Lál Kiadó >>
A szerző elérhető >>
Megrendelhető >>

Fodor Kata
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7046 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x