Ízbontó zenék Oláh Dezsővel és DJ Titusszal
Címlap / Kultúra / Ízbontó zenék Oláh Dezsővel és DJ Titusszal

>

Ízbontó zenék Oláh Dezsővel és DJ Titusszal

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A harmonikus zene jobban kiemeli az édes ízeket, míg a disszonáns hangok a savanyút - az ún. multisense tudományág szakértői világszerte tanulmányozzák az érzékszerveink közötti kapcsolatot. Magyarországon - Ízbontó címmel - most játékos formában indul egy hasonló, országos kísérlet az interneten, amelyhez Oláh Dezső Prima Primissima díjas zongoraművész és DJ Titusz szolgáltatja a zenei alapanyagot. 

Magyarországon a SIÓ Frissen Préselt kezdeményezésére indult el tavasszal az első multisense kísérlet. Az Ízbontó elnevezésű online játék résztvevői különböző hangulatú hangmintákat párosíthatnak össze a négy alapízzel. A szavazás májusi lezárultával kiderül, hogy a felhasználók melyik alapízt melyik hangmintához kötötték.


A multisense nevű fiatal, gyorsan fejlődő tudományága különböző érzékszervek közötti kapcsolatot vizsgálja. A terület argentin, brit, német szakértői kimutatták, hogy bizonyos dallamok kiemelnek bizonyos ízeket, azaz a zene és a hangok képesek megváltoztatni azt, ahogyan az ízeket érzékeljük.

Oxfordi kutatók például empirikus úton bizonyították, hogy a szaglás és a hallás is egyaránt befolyásolja az ízlelést, valamint, hogy az ízek befolyásolják a vizuális észlelést, mivel más alapízekhez más geometriai formákat társítunk.  Egy elsősorban fizikusokból és egy matematikus-zongoristából álló argentin kutatócsapat pedig bebizonyította, hogy a négy alapízt (édes, savanyú, sós, keserű) sokkal jobban érzékeljük bizonyos típusú dallamok hallgatása közben. Ezek az íz-hang párosítások a következők:
  • Édes: moll-jellegű, szelid, hullámzó.
  • Savanyú: gyors, disszonáns. 
  • Keserű: legato (átkötött). 
  • Sós: staccato (szaggatott).


A kísérletezés mellett számos márka, étterem, üzlet a gyakorlatban is hasznosította már a multisense kutatások eredményeit.  Például azt, hogy milyen geometriai ábrákat társítunk az egyes alapízekhez (édes: gömbölyded, savanyú: élesebb, szögletesebb), számos élelmiszeripari piaci szereplő figyelembe vette az egyes termékek csomagolásának kialakításakor.  A multisense eddigi eredményeit az Egyesült Királyságban található, Helston Blumenthal nevével fémjelzett, 3 Michelin csillaggal büszkélkedő Fat Duck étterem ültette át a gyakorlatba a legkomplexebben. A Fat Duckot vezető világhírű séf egy olyan tengeri fogást állított össze, amelyet mind vizuális, mind hangtechnikai eszközök segítségével a lehető legautentikusabb, „legtengerközelibb” környezetben tálalták a vendégeknek.



Ízbontó zenék Oláh Dezsővel és DJ Titusszal

Az Ízbontó weboldalon hallható alapíz-hangmintákat a Junior Prima Primissima díjas zongoraművész, Oláh Dezső játszotta fel a multisense tanulmányok által meghatározott „sorvezető” segítségével. Ez a sorvezető többek között hangmagasság, tempó és hangszín szerint tesz különbséget az alapízek között.

„Mindig úgy játszom a zongorán, hogy közben érzések, illatok, ízek vesznek körbe, éppen ezért nagy örömmel zenésítettem meg az alapízeket” – mondta Dezső a kísérlet elindulása alkalmából tartott eseményen. A szavazás lezárultával DJ Titusz (Carbonfools, Belga, Tilos Rádió) készít a legtöbb szavazatot kapott édes és savanyú hangmintákból zenei produkciókat. „A popzene tele van hangok és ízek kavalkádjával, ezek előtt tisztelgünk az új Ízbontó-számokkal” – mondta el DJ Titusz, aki májusra ígérte az új „kóstolódalok” elkészülését.


Hogy a kísérlet teljes legyen, az Ízbontó-játék résztvevői között exkluzív lakáséttermi vacsorát sorsolnak ki, melyen Sulyok Miklós professzionális ínyenc (M étterem) és szakács készít különleges menüsort a négy alapízre építve. „A menü egyelőre titok, a játékos kísérlet része lesz. Ami biztos, hogy a négy alapíz – az édes, sós, savanyú és keserű – markánsan fognak megjelenni a vacsora során.”


Nézd meg a bemutató eseményen készült kedvcsináló videót itt:


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3341 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x