Beszéljünk magyarul: A légszennyezés megrövidíti az életet...
Címlap / Kütyü és tudomány / Beszéljünk magyarul: A légszennyezés megrövidíti az életet

Beszéljünk magyarul: A légszennyezés megrövidíti az életet

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A légszennyezés csökkentése mérhető egészségügyi előnyökkel jár, állítja egy szerdán megjelent tanulmány, amely szerint a tisztább levegő 51 amerikai városban öt hónappal hosszabbította meg a várható élettartamot. 

A Brigham Young Egyetem és a Harvard Egyetem Népegészségtani Karának kutatói azt találták, hogy az átlagos várható élettartam a kérdéses városokban 1980 és 2000 között három évvel nőtt, ebből körülbelül öt hónapot írhatunk a tisztább levegő számlájára.

„Figyelemreméltó, hogy a légszennyezés csökkentésével ilyen jelentős növekedést lehet elérni a várható élettartam terén” – mondta el C. Arden Pope III, a New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent cikk vezető szerzője, a Brigham Young Egyetem epidemiológusa. „Úgy tűnik, megtérülnek a levegő tisztítására tett erőfeszítéseink. Nem csak tisztább a levegő és szebb a környezetünk, hanem az egészségi állapotunk is javul.”

A kutatók 51 állam városainak adatait hasonlították össze 1980 és 2000 között, a légszennyezésre és a lakosok átlagos várható élettartamára koncentráltak. Különböző statisztikai modelleket alkalmaztak, hogy kiszűrjék az élettartamra ható más tényezőket, így a demográfiai változásokat, a jövedelmet, a migrációt, a népsűrűséget, az iskolázottsági szintet és a dohányzást. A korábban legszennyezettebb levegőjű városokban javult a legjobban a levegő minősége, ez átlagban 10 hónappal növelte meg a várható élettartamot. A vizsgált időszak végén a várható élettartam a vizsgált városokban 2,72 évvel nőtt, ebből öt hónap, avagy 15 százalék írható a légszennyezés számlájára.

Más tanulmányok azt mutatták, hogy ezek a növekedések valószínűleg a légszennyezéssel összefüggésbe hozható szív-érrendszeri, iletve légzőrendszeri betegségek csökkenéséből adódnak. Pope és társszerzője, a harvardi Douglas Dockery más kutatókkal együtt az 1990-es évek első felében arra jutott, hogy a „PM2.5” anyagok (amelyek átmérője kevesebb, mint 2,5 mikron) negatív hatással vannak az egészségre. A Környezetvédelmi Ügynökség ezt és más tanulmányokat használt fel arra, hogy szigorítsa a légszennyezettségi normákat 1997-ben.

A legújabb vizsgálat elemzése szerint minden köbméterenkénti 10 mikrogrammnyi részecskecsökkenés a levegőben hét hónapnyi élettartamnövekedést hoz a város lakóinak életében. Az 51 vizsgált város PM2.5 szintjei 21-ről 14 mikrogramm/levegőköbméterre csökkentek az 1980-as és 90-es évek folyamán. Az egészségügyi előnyök azokban a városokban is jelentkeztek, ahol kezdetben is viszonylag tiszta volt a levegő, ám tovább csökkentették a szennyezést.

„Nagyon fontos pozitív üzenet, hogy a légszennyező részecskék mennyiségének csökkentése az elmúlt 20 évben jelentős és mérhető növekedést hozott a várható élettartamban az Egyesült Államokban” – mondta el Pope. A tanulmány elkészítését többek között a Környezetvédelmi Ügynökség, a Járványügyi Központ (CDC) és a Nemzeti Környezetegészségügyi Intézet támogatta.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1192 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x