Természetes szívgyógyszert találtak: kurkuma és narancslé...
Címlap / Kütyü és tudomány / Természetes szívgyógyszert találtak: kurkuma és narancslé

Természetes szívgyógyszert találtak: kurkuma és narancslé

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A géntechnológia segítségével a tudósok felfedezték, miért olyan hasznos a currykben használatos kurkuma és a narancslé a szív és az artériák egészsége szempontjából. Két francia kutatócsoport meghatározta, mely gének működését befolyásolja a kurkuma aktív hatóanyaga, a kurkumin és a narancslében található hesperidin. 

Dragan Milenkovic, a Clermont-Ferrand/Thiex Központ kutatója egereken azt vizsgálta, melyik gén aktivitását módosította a kurkumin. A polifenolok közé tartozó kurkumin antioxidánsként viselkedik, vagyis a többi hasonló hatású vegyülethez hasonlóan segít megelőzni az artériák plakk-képződését, amelyek nökekedve az erek elzáródásához vezethetnek. Az egereknek 16 héten át naponta adtak kurkumint, ezzel 26 százalékkal csökkent a zsírlerakódás a főverőérben. Ezután az egerek génanyagát tették ki kurkumin hatásának és kiderült, hogy a vegyület összesen 2252 gén működését befolyásolta, köztük a sejtek közötti kommunikációt és adhéziót, a gyulladást és a zsíranyagcserét szabályozó génekét.

A narancsleves vizsgálatot ugyanezen intézet egy másik kutatócsoportja végezte, ők 24 egészséges fiatal önkéntes férfit vontak be a kutatásba, akiknél valamilyen szív-érrendszeri rizikófaktor volt jelen (például elhízás). Három csoportba sorolták őket, az egyik napi fél liter narancslevet ivott (amely 292 mg hesperidint tartalmazott), a második fél liter energiaitalt, a harmadik 292 mg hesperidinnel dúsított energiaitalt. Kiderült, hogy a valamilyen módon hesperidint fogyasztóknál javult a vérnyomás és az endothelfunkció, továbbá hogy a hesperidin 1820 gén működését befolyásolja a fehérvérsejtekben.

Milenkovic azonban senkinek nem javasolja, hogy kurkumint vagy hesperidint tartalmazó táplálékkiegészítőket szedjen. „Túl nagy adagokban bevéve károsak lehetnek, míg a táplálékkal bejutva kifejtik kedvező hatásukat” – mondta el a kutató. Az emberek szívesebben szednek étrendkiegészítőt, mint gyógyszert, azonban további kutatások nélkül nem lehet étrendi javasolatokat tenni ezzel kapcsolatban.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7567 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x