A világegyetem eddigi legtávolabbi csillagászati objektumát...
Címlap / Kütyü és tudomány / A világegyetem eddigi legtávolabbi csillagászati objektumát fedezték fel

A világegyetem eddigi legtávolabbi csillagászati objektumát fedezték fel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A világegyetem eddigi legtávolabbi, 13 milliárd fényévnyire lévő csillagászati objektumát fedezték fel a hawaii Gemini-obszervatórium csillagászai, akik a titokzatos eredetű gammakitöréseket követik figyelemmel.

 

Az asztronómusok akkor "kapták lencsevégre" az ismeretlen objektumot, amikor először figyeltek fel egy újabb gammakitörésre.
 
"A felvételek alapján rögtön arra a következtetésre jutottunk, hogy ez egy szokatlanul távoli gammakitörés" - magyarázta Edo Berger, a Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ kutatója.
 
 
A csillagászati objektum felől érkező fény elhajlása alapján arra lehet következtetni, hogy 13 milliárd éves lehet, s 13 milliárd fényévnyire található. (1 fényév megközelítőleg 10 trillió kilométeres távolságot jelent).
 
"Könnyen meglehet, hogy ez a legtávolabbi csillagászati objektum, amelyet ember valaha megfigyelt" - hangsúlyozta Edo Berger.
 
A gammakitörések az univerzumban észlelhető legnagyobb energiakibocsátással járó folyamatok. Kutatásuk a rendkívül nagy tömegű csillagok halálakor lejátszódó folyamatok, illetve a már létrejött neutroncsillagok és fekete lyukak kölcsönhatásainak megértése miatt fontos.
 
"Egy évtizede vadászom a gammakitörésekre, hogy egy ilyen látványos asztronómiai eseményt találjak" - magyarázta a kutató.
 
Mint Edo Berger rámutatott, most első ízben sikerült a csillagászoknak közvetlen bizonyítékot szerezni arra nézve, hogy csupán néhány százmillió évvel az ősrobbanás után a fiatal Univerzum "tömve" volt felrobbanó csillagokkal és "újszülött" fekete lyukakkal.
 
(MTI)
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 925 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x