40 éves az internet
Címlap / Kütyü és tudomány / 40 éves az internet

40 éves az internet

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Leonard Kleinrock vezetésével néhány megszállott számítógépes kutatónak 1969 szeptember 2-án a Kaliforniai egyetem (UCLA) laborjában sikerült néhány bit információt átvinni egy szürke vezetéken egy számítógépről egy másikra. Ez volt az első kapcsolódási pont, azaz node azon a hálózaton, amit ma internet néven ismerünk.

 

Kleinrock és csapata a kormányzat megbízásából és állami pénzből dolgozott egy alapvetően katonai terven, az ARPANET-en (Advanced Research Projects Agency Network).
 
Persze mint mindenről, az internet születésének pontos dátumáról is vita van - sokan inkább 1969 október 29-ét ünnepelnék, mert ekkor sikerült az első értelmes üzenetet átküldeni egy gépről egy másikra. Az egyik node Los Angelesben volt Kleinrockéknál, a másik a Stanfordi egyetemen.
 
Hogy mi volt az az első értelmes üzenet? Hát csak annyi, hogy "LO". Nincs ennek semmi rejtélyes értelme, egyszerűen az történt, hogy Kleinrock a "LOGIN" szót akarta átküldeni, de a rendszer összeomlott az első két betű után...
 
Rövidesen még két egyetem, a Santa Barbarai és a Utahi csatlakozott a hálózathoz. A 70-es években dolgozták ki a különböző gépek közötti kommunikációt lehetővé tevő szabványt, a TCP/IP protokollt és az e-mailt. A 80 években alakultak ki a domainek, amik lehetővé tették az egyes gépek (IP címek) könnyebb megtalálását. 
 
Az internet azonban csak a 90-es években kezdett őrült tempóban terjedni, miután egy brit fizikus, a CERN-en, az európai részecskegyorsítón dolgozó Tim Berners-Lee kitalálta a world wide webet (www), azaz a grafikus felületű, böngészhető internetet. 
 
aqui.la
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 652 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x