A klímaváltozás miatt bukott a Római birodalom
Címlap / Kütyü és tudomány / A klímaváltozás miatt bukott a Római birodalom

A klímaváltozás miatt bukott a Római birodalom

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Régészek, klímakutatók, történészek és földrajztudósok fogtak össze, hogy mintegy kilencezer élő vagy foszilis európai fa évgyűrűit tanulmányozzák és az eredményeket összevessék az elmúlt 2500 év történelmével. 

A Science című tudományos magazinban közé tett tanulmányuk szerint nem a mi civilizációnk az első, amelyet egy klímaváltozás fenyeget.

A változó időjárás hozzájárult a Római birodalom felemelkedéséhez, majd a bukásához csakúgy, mint a harminc éves háború kitöréséhez.


A fák évgyűrűiből kimutatható meleg és esős időszakok egybeesnek a nyugalom és a fejlődés időszakaival, míg a száraz és a gyorsan változó klíma időszakai zavargásokhoz, a politikai stabilitás hiányához és háborúkhoz vezettek.

A meleg és esős nyarak korszaka a római korban és a középkorban is a jólét korszaka volt, míg a 250 és 600 közötti száraz időszakban következett be a Római birodalom bukása és a népvándorlás zűrzavaros korszaka.

Azt is felvetették a tanulmány szerzői, hogy ezek a tapasztalatok segíthetnek előre jelezni a mostani klímaváltozás következményeit, hiszen a mai modern társadalom sem védett a hatásoktól. A felmelegedést követő szárazság várhatóan most is migrációt és ezekkel járó konfliktusokat okoz.   
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4900 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x