HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-07-22
Címlap / Kütyü és tudomány / Jönnek a gépeléssel tölthető laptopok

Jönnek a gépeléssel tölthető laptopok

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-07-22

A nanotechnológiai kutatások fejlődésével három éven belül megjelenhetnek a billentyűzet használatával elektromos áramot termelő laptopok - közölték a melbourne-i RMIT egyetem kutatói, akik a piezoelektromosságban látják a megoldást. 

 

A piezoelektromosság olyan elektromos jelenség, amelynek során bizonyos anyagokban nyomás hatására elektromos feszültség keletkezik. Ezen az elven működnek például a gázgyújtók.

Az Advanced Functional Materials című szakfolyóiratban publikált kutatás szerint az ausztrál kutatók ezt a jelenséget ötvözték a mikroprocesszor gyártásnál alkalmazott vékonyfilm technológiával.


"Az ilyen nanotechnológiával készült piezoelektromos filmeket a futócipőkbe telepítve mobiltelefonok, billentyűzetbe építve pedig a számítógépek töltésére lehetne használni" - magyarázta Madhu Bhaskaran, a tanulmány társszerzője, hozzátéve, hogy a technológia finomításával olyan tartós áramforrásokat készíthetnek, amelyek a vérnyomás segítségével a szívritmus-szabályozókat is tölthetik.

A piezoelektromos filmek fejlesztése azonban még nem tart ott, hogy elegendő energiát termeljen a mai laptopok ellátásához. Ezzel a technológiával jelenleg csupán a kívánt energia egytizedét képesek előállítani. A következő lépés a hatékonyság növelése, amely - Bhaskaran szerint - három év alatt sikerülhet.
  
 
[3114]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


titkosrandi fej

éves
 
fotó
Tagok: Túl az 1 millión, Fotóval: 331.689


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 


 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot


x