Almás béles, mákos kalács, ahogy Krisna-völgyben készítik...
Címlap / Nasira / Almás béles, mákos kalács, ahogy Krisna-völgyben készítik

Almás béles, mákos kalács, ahogy Krisna-völgyben készítik

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A Krisna-hívők október utolsó hétvégéjén tartják a bőség ünnepét, amikor több tonnányi édességet ajánlanak fel az Úrnak. Tojásmentes, magyar ízlésre hangolt édességreceptek Hémangi Dévi Dászitól. 

Ha már Govardhana-pujáról van szó, akkor az embernek kizárólag édesség jut eszébe. Gyakran készítek almás bélest, ami nagyon gyors és egyszerű édesség. Ennek a változatnak vékony és ízletes a tésztája, valamint sok benne a töltelék, amelyet durvára vágott dióval szórunk meg!

A tradicionális indiai ünnepről itt olvashatsz bővebben >>>


Almás béles

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg teljeskiőrlésű liszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
20 dkg vaj (vegánoknak margarin)
10 dkg fruktóz vagy cukor
3 evőkanál tejföl vagy joghurt (vegánoknak pl. rizstej)
fél csomag sütőpor

Az almás töltelékhez:
2 kg alma
5 evőkanál nádcukor
1 marék zsemlemorzsa
fahéj
5-10 dkg durvára vágott dió

A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát két részre szedjük, az egyik részét kinyújtjuk, és kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk, majd megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával. Az almát lereszeljük, néhány percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét. Ezután megcukrozzuk, hozzáadjuk a fahéjat és elkeverjük. A tölteléket a tepsiben lévő tésztalapra tesszük, szépen elegyengetjük és megszórjuk a dióval. Kinyújtjuk a másik adag tésztával, amit aztán a töltelékre borítunk. Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon. Elég hamar készen van, kb. 30 perc alatt.

Egy másik remek édesség a mákos kalács, amely a tölteléke miatt hungarikum.
 
Mákos koszorú
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
4 dkg fruktóz (cukor)
csipet só
kb. 2,5 dl kézmeleg tej (vegánoknak rizstej)
2,5 dkg élesztő
8 dkg puha vaj (vegánoknak margarin)
A töltelékhez:
20 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
15 dkg fruktóz (cukor)
5 dkg mandulaforgács pirítva
10 dkg kandírozott gyümölcs
5 dkg mazsola
1 dl meleg tej (vegánoknak rizstej)
½ kk őrölt szegfűszeg

Egy kelesztésre alkalmas tálba tesszük a lisztet, belekeverjük a sót, és a közepén egy mélyedést készítünk. Beleöntünk egy kevés tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és szórunk hozzá egy kevés cukrot. Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a maradék cukrot és a puha vajat, majd a megmaradt tej segítségével lágy tésztát gyúrunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még tejet. Ha kész a tészta, egy kevés liszttel megszórjuk a tetejét, majd konyharuhával lefedjük, és a duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: összekeverjük a darált mákot, a citromhéjat, a porcukrot, a mandulaforgácsot, a kandírozott gyümölcsöt, a szegfűszeget és a mazsolát. Ráöntjük a meleg tejet, és elvegyítjük.
Ha a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket, majd feltekerjük, mint a bejglit. Egy középen lyukas kuglófformát kikenünk zsiradékkal és meghintünk liszttel, majd beletesszük a tésztát, és a két végét óvatosan összenyomkodjuk. A tetejét megkenjük tejjel, majd még fél órán keresztül pihentetjük. Előmelegített sütőben sütjük, először 200 fokon 10-15 percet, majd 180 fokon még 30-35 percet. Ha kihűlt, a tetejét meghinthetjük porcukorral, illetve díszíthetjük porcukor és citromlé keverékéből készült mázzal.

Még több recept Hémangitól >>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4621 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x