Fehér gólya, fakopáncs, cifra kankalin, kövér daravirág,...
Címlap / Őrület / Fehér gólya, fakopáncs, cifra kankalin, kövér daravirág, Lánchíd vagy Megyeri-híd? - Már szavazhatunk az új kétszázasunkra!

Fehér gólya, fakopáncs, cifra kankalin, kövér daravirág, Lánchíd vagy Megyeri-híd? - Már szavazhatunk az új kétszázasunkra!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Már elérhető az az internetes portál és helyi tarifával hívható telefonvonal, ahol bárki leadhatja szavazatát arra, milyen kép szerepeljen az új 200 forintos érménken. A Magyar Nemzeti Bank a www.forint.hu oldalon és a 06-40-121212 telefonszámon várja a lakosság szavazatait, és vállalja, hogy a legtöbb szavazatot elnyerő érmekép lesz az, amelyet 2009-ben kibocsátandó kétszázas érmén láthatunk majd. 

Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa széles körű társadalmi egyeztetés után, 2008. június 23-án úgy döntött, hogy a jelenlegi kétszázforintos bankjegyet 2009-ben érme váltja majd fel. Az elmúlt hónapokban a jegybank tovább folytatta a párbeszédet: szakmai és civil szervezeteket vont be a 200-as érme műszaki paraméterei kialakításának folyamatába, és ez alapján döntést hozott azokról. A döntés szerint az új 200 forintosunk a jelenlegi százashoz hasonlóan kétféle fémből készül: a külső karéj sárgaréz, a belső fémes szürke színű lesz, méretét tekintve pedig egy kicsivel nagyobb lesz, mint az 50 forintos, de kevésbé vastag, mint a százas. A napokban befejeződött az érmekép-tervek szakértői véleményeztetése is, így október 13-ától elindult  az internetes és telefonos lakossági szavazás.

Az érme látványtervein háromféle motívum/téma szerepel. A meglévő érmesor hagyományait folytatva kedvelt védett állatainkra: a fehér gólyára és a fakopáncsra; egyedülálló védett növényeinkre: a cifra kankalinra és a kövér daravirágra lehet szavazni, de kibővült a kör az összetartozást, a korokon átívelő értékeket jelképező hidakkal is. Így mától szintén lehet voksolni a legrégebbi és legnépszerűbb Duna-hidunkra, a Lánchídra vagy a legújabb, nemzetközileg is elismert építészeti alkotásra, a Megyeri-hídra.

A forint történetében először fordul elő, hogy egy fémpénz képét azok választják ki, akik nap mint nap kézbe veszik, hiszen a legtöbb szavazatot elnyerő érmekép lesz az, amelyet 2009-ben a kétszázas érmén láthatunk majd.

A 200 forintos érmekép-tervekre az interneten lehet szavazni 2008. október 13-26. között a www.forint.hu oldalon (ingyen!!!) illetve telefonon a helyi tarifával hívható 06-40-121212 kék számon.

A papírpénzről érmére váltás hátterében elsősorban a nemzetgazdasági megtakarítás és az a hosszú távú jegybanki cél áll, hogy az MNB megkönnyítse a lakosság majdani átállását az euróra. Az érme leghamarabb 2009 első félévében kerülhet forgalomba. A kétszáz forintos bankjegy – várhatóan 2009 végéig – szintén törvényes fizetőeszköz marad.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1822 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x