Hintába tett észt lányok
Címlap / Őrület / Hintába tett észt lányok

Hintába tett észt lányok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az észtek hintába teszik leányaikat, Szent Ivánkor ma is hintázással ünnepelnek! 

Észtországban a Szent Iván napja az észtek egyik legkedvesebb ünnepe. Habár az ünnep nevében tükröződik az egyházi kalendáriummal való kapcsolat, a hozzá kapcsolódó szokások tartalmuknál fogva mégis pogányok. Észtországban - a többi északi országhoz hasonlóan - a János-napi szokások hátterét és fennmaradásának feltételeit a természet adta: a nyár érkezését szédítő burjánzás és virágillat kíséri, és a János-naphoz elengedhetetlenül hozzátartoznak a fehér éjszakák is, amikor a Nap szinte alig bukik a látóhatár alá.

A János-naptól - és általában a nyártól - elválaszthatatlan a fiatalok egyik kedvenc időtöltése, a hintázás, amit a hintadalok sokasága kísér. A legfontosabb és legismertebb János-napi jelkép a 23-án éjjel gyújtott hatalmas máglya. Mára a tüzet övező szokások elveszítették termékenységgel kapcsolatos mágikus tartalmukat és általában szórakoztató jellegűvé váltak.

Mai is - mint régen - Észtországban ezer számra égnek a tüzek, mindenki "páfrányvirágot" keres (észt szokás szerint ezen az egyetlen éjjelen virágzik a páfrány, aki a virágot megtalálja, nagy gazdagságra tesz szert), a máglya mellett énekelnek, táncolnak, tréfálkoznak, vagy csak üldögélnek és hajnalig beszélgetnek.

A János nap éjszakájához szorosan kapcsolódik a hintázás: a hinták teszik az észtek János napi szokásait igazán egyedivé. Szokás volt, hogy a lányok a hintát építő fiúknak ajándékot vittek. Az idők folyamán a korábban mágikus jelentőséggel bíró hintázás a fiatalok egyszerű szórakozásává vált. A hintázástól elválaszthatatlan volt az éneklés: a különböző hintadalok, amikben az éneklést a hinta ritmusával kapcsolták össze, az észt népzenei örökség legjellegzetesebb darabjai közé tartoznak, amit a fiatalok hosszú ciklusokban énekeltek a hintához gyülekezve, a lendítőket bíztatva és a hintáról kétségbeesetten menekülve is.

A tűz mellett táncoltak és körjátékokat játszottak. Különösen kedveltek voltak az erő- és ügyességi próbák: birkóztak, cigánykereket hánytak, kőemelésben vetélkedtek és versenyt futottak. Amikor a lángok alacsonyabbak lettek, a tűz felett keresztülugrottak. Ennek kezdetben megtisztító és szerencsehozó hatása volt: a jól elvégzett ugrás jutalma a munka előrehaladása, házastárs vagy az állatállomány gyarapodása volt.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4313 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x