Tűzveszélyes a petárda!
Címlap / Őrület / Tűzveszélyes a petárda!

Tűzveszélyes a petárda!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A tűzoltók is tartanak a szabad petárdázástól. 

az Európai Unióban bizonyos pirotechnikai termékeket engedély nélkül árusíthatnak - adta hírül a Népszabadság.

Szinte bárki hozzájuthat
Az intézkedés csak a kicsi, legfeljebb három gramm gyújtóanyag- tartalmú termékekre terjed ki, mint például a tortadíszekre vagy a konfettiágyúkra.

Ezek forgalmazási feltétele csupán annyi, hogy azt a rendőrségnek be kell jelenteni, és a termékekhez magyar nyelvű használati utasítást kell mellékelni.

A minibombákat bárki megveheti és használhatja, aki elmúlt 14 éves.

Az úgynevezett kis tűzijátékok esetében - ide tartoznak a petárdák és a rakéták - más a szabály: ezek árusításához és felhasználásához továbbra is engedélyre van szükség.

Ez alól azonban kivételt képez Szilveszter napja. December 31-én este hat órától másnap reggel hatig ezeket ugyanis engedély nélkül lehet használni.

Kivételek
Természetesen vannak kivételek. Tilos lesz például középületekben, sportlétesítményekben, repülőtéren, tűzveszélyes helyeken, és az önkormányzatok által rendeletileg kijelölt zajmentes övezetekben petárdát robbantani.

December 28-tól az év utolsó napjáig a vásárláshoz sem kell engedély, de az eszközöket be kell vizsgáltatni, és kötelező magyar nyelvű használati utasítást is mellékelni.

A petárdákat bevásárlóközpontokban, hipermarketekben lehet megvásárolni december 28-a és 31-e között, 15-20 forintért. A 25 méterre is felrepülő tűzijátékok ára négy-ötezer forint lesz.

Becslések szerint évente egy-két milliárd forintot költenek majd a magyar vásárlók petárdára, tűzijátékra. Nem csak szilveszterkor, hiszen a kisebb hatóanyag-tartalmú eszközöket egész évben meg lehet venni.

A mentősök nem félnek
Korábban Magyarországon a petárdák forgalmazása, függetlenül hatóerejüktől, engedélyhez kötött volt, s enélküli árusításuk, illetve vásárlásuk egyaránt szabálysértésnek számított. Ezt 50 ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel és a termékek elkobzásával büntette a törvény.

Az Országos Mentőszolgálat sajtóosztályától az Axel.hu megtudta: nem tartanak attól, hogy a megszokottnál több baleset lesz szilveszterkor a petárdák miatt. Mégpedig azért nem, mert nem azok a petárdák vannak legalizálva, amelyek balesetveszélyesek. A sajtószóvivő elmondta, hogy a leggyakoribbak egyébként a kéz, (lágyrész) az arc illetve a szem sérülései, ha petárda okozta balesetről van szó.

Bajban lesznek a tűzoltók
A tűzoltók kevésbé derűlátóak. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője, Molnár Péter szerint biztosan több tűzesethez kell majd kiszállniuk a petárda-legalizálás miatt. Speciális intézkedéseket azonban nem terveznek, hiszen mindig állandó készenlétben vannak.

A tűzoltók annál inkább félnek
- Minden évben több, petárda okozta tűzesethez riasztanak minket. Ezeknek a száma a legalizálás miatt várhatóan növekedni fog, hiszen azok is kipróbálják majd, akik eddig a tiltás miatt nem merték. Bár kötelező használati utasítást mellékelni az eszközökhöz, nem valószínű, hogy mindenki elolvassa majd ezeket - mondta az Axel.hu-nak Molnár.

- Ezek a petárdák önmagukban is tűzveszélyesek. A rendelet szerint csak olyan mennyiséget lehet belőlük vásárolni, amelyet rögtön el is használnak. Ami megmarad, azt visszavásárlási kötelezettség nélkül be kell szolgáltatni a vételi helyen az ünnep után. Ezt viszont, vélhetően, többen nem fogják megtenni.

- Lesznek, akik többet vásárolnak, és elteszik későbbre, mondván: milyen jó lesz majd más ünnepi alkalomra is egy kis házi tűzijáték. Ez ugye gyakorlatilag ellenőrizhetetlen. A lakásokban, fészerekben őrizgetett petárdák aztán egy esetleges lakástűznél plusz veszélyforrást jelentenek a közelben lakók és a tűzoltók számára is, hiszen akár be is robbanhatnak.

Forrás: Axel.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3020 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x