Divatos ruhák kerekesszékes nőknek
Címlap / Őrület / Divatos ruhák kerekesszékes nőknek

Divatos ruhák kerekesszékes nőknek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Mozgáskorlátozott nők számára készít divatos ruhákat egy kerekesszékes brit tervező. 

Mozgáskorlátozott nők számára készít kényelmes és könnyen hordható divatos ruhákat egy brit tervező, aki azután szembesült az ilyen típusú ruhadarabok hiányával, hogy pár évvel ezelőtt maga is kerekesszékbe került.

A nehezen elérhető cipzárakkal és gombokkal, vagy a megfelelő nadrág kiválasztásával sokaknak meggyűlik a baja a mindennapokban. A kerekesszékes nők számára azonban mindezek valódi kihívást jelenthetnek. "Olyan dolgokról van szó, amelyekről az ember nem is gondolkodik addig, amíg nem a saját bőrén tapasztalja őket" - mondta Ann Oliver, akinél 1990-ben diagnosztizáltak szklerózis multiplexet, ugyanabban az évben, amikor a testvére belehalt a betegségbe.


Oliver állapota az évek előrehaladtával olyannyira súlyosbodott, hogy ma már kerekesszéket használ. Tapasztalatai szerint a hozzá hasonló nőknek nagyon nehéz olyan divatos ruhákat találniuk, amelyeket segítség nélkül tudnak felvenni és kényelmesen viselni. Az asszony azzal a céllal iratkozott be a londoni Central St. Martins College kurzusára, hogy saját ruhamárkát hozzon létre mozgáskorlátozott és "a konvencióktól eltérő" nők számára.

Xeni névre keresztelt első kollekcióját idén dobta online piacra. Az általa tervezett kabátokon és dzsekiken mágnesek helyettesítik a gombokat. A kabátok hátul kivágottak, hogy ne kelljen igazgatni őket és az ülés során a gallérjuk ne szorítsa a viselőjük nyakát. A nadrágok derekának hátsó részét szintén a kerekesszékben való kényelmes ülés érdekében toldották meg plusz anyaggal. A kollekcióban sorakozó estélyi ruhák pedig kifejezetten viselőjük vállára terelik a pillantásokat.

A gazdasági nehézségek ellenére Oliver a férjével közösen megtakarított pénzből indította el saját vállalkozását. A kollekciót London északi részén gyártják, kis darabszámban, ami azt jelenti, hogy a ruhák meglehetősen drágák: egy nadrág ára például 130 fontra, vagyis 48 800 forintnak megfelelő összegre rúg. Oliver szerint azonban már most sokan érdeklődnek a ruhái iránt - mintegy tízmillió mozgáskorlátozott ember él a szigetországban - és tekintve, hogy a nagyvállalatoknak nem éri meg a speciális darabok gyártása, ezért a kollekciója szinte biztos piacra talál.


A szigetországban csupán néhány bolt kínálatában szerepelnek kifejezetten mozgáskorlátozott nőknek és férfiaknak szánt ruhadarabok, ám azok többsége - praktikus mivoltuk ellenére - divatjamúlt fazonok.

Az 1980-as években nyolc olyan jótékonysági szervezet működött Nagy-Britanniában, amelyek a mozgáskorlátozottak számára készítettek, vagy alakítottak át ruhákat. Ezeknek a száma mára felére csökkent.

A harminc éve működő Clothing Solutions nevű szervezet például bármilyen hozott ruhából képes a viselőjének megfelelő darabot készíteni. "A muszkuláris disztrófiával küzdő gyerekeknek például nehézséget jelenthet a blézerek viselése a kerekesszék miatt, ezért ezeket a ruhadarabokat hátul kettévágjuk és szíjjal fogjuk össze" - magyarázta a szervezet munkatársa. Az adományokból működő szervezet - amely az előállítási költségeknél kevesebbet számol fel az elkészült ruhákért - azonban ma már a túlélésért küzd.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3070 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x