Naptól vagyok, Holdtól vagyok, Kresztanyám a csillagok - Égbolt...
Címlap / Otthon / Naptól vagyok, Holdtól vagyok, Kresztanyám a csillagok - Égbolt a gyermek rajzaiban

Naptól vagyok, Holdtól vagyok, Kresztanyám a csillagok - Égbolt a gyermek rajzaiban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Mit gondol a gyermek anyjáról, apjáról? Hogyan éli meg a családot, és mik a vágyai a legintimebb érzelmi szférában? 

"Naptól vagyok, Holdtól vagyok, Keresztanyám a csillagok" - énekli bölcsen a Ghymes együttes.
A kisgyermek első rajzain szinte mindig fellelhetünk valamilyen elemet a csillagos égboltról, a Nap a Hold és csillagok könnyen megrajzolható, ragyogó és vidító jelképek, melyek összekapcsolják a kisded lelkét a csillagos éggel, a teljességgel, mindenség érzésével, az univerzum szellemével. A felhők gomolyaga könnyedén alakul a körkörös ívekből és fészek firkából, a csillagok és a Nap sugara, a még nem szúró szálka-forma. Ezek a jelképek mindig ott vannak köztünk, s gyakran a kisgyermek elsőként ismeri meg ezeket az égi erőket. A Napot fényéről, a Holdat ragyogó korongjáról a csillagokat elszórt pöttyeiről. Milyen egyszerű formák, mégis milyen utánozhatatlanok.

A csillagos ég a gyermek lelke, az ég boltozatja az elme, ahogy belül mi azt látjuk, megéljük. A Nap a szeretet fénye és ereje, az az erő, amit kapunk, és így továbbadni vagyunk képesek. A Hold szimbolizálja a gyermek rajzán az édesanyát. Bár nappali rajzon csak ritkán jelenik meg, mivel a gyermek tudja, hogy nappal csak igen ritka esetben látható az éjjeli Őr. A Nap édesapánkat az ég fényét, és az Istent, az áldásadót jelképezi életünkben, ugyanakkor a teljes szeretetet is, amit a családtól kapunk, az útravalót, mit elosztogathatunk. A csillagok apró fénye a sok lélek, jelzi mi is abból az űrből vagyunk, s amint elhagytuk, oda visszavágyunk, jelképezi a barátokat, az állomásokat is. A gyermek égkép rajza sokszor árulkodik gondjairól vagy gondtalanságáról.

Felhők és más égi tünemények
A felhős ég a gondolatok tisztaságát mutatja, a sötét, egybefüggő felhőtakaró mutatja, hogy sok gondja van a fejében a gyermeknek, vagy ha bárányfelhős, esetleg ragyogó tiszta az ég, oly könnyed és vidám. A Hold kerek íve mutatja a belső békét, ha sérült jelzi, hogy valahonnan bántják ezt a női erőt a lelkében. Esetleg az édesanyával kapcsolatban vannak a kisdednek aggodalmai. Ha kislány, nem bizonyos, hogy tud azonosulni saját lányságával. Ha a napocska kerek és vidám, életerőt és életörömöt fejez ki, ha viszont sugarai fogak módjára rágják őt magát, vagy íve sérült, harapott, horpadt az életkedv elszalad, valami tépázza és gyengíti azt.

HarmoNet tipp: Irka-firka, ákom-bákom - titkolt szexualitásom (felnőtteknek) >>

A szivárvány az égen a misztikus kapu, végtelen színe a tökéletességet és harmóniát mutatja, ha elveszti színeit, szigort és egyirányúságot jelöl, ahol a kisgyermek nem mutathatja ki minden arcát. A tiszta, áttekinthető égbolt világos célokat mutat, egyértelmű kapcsolatot a felsőbb világokkal, ha kusza és egy irányba toluló, akkor valamiért a másik oldaltól elmenekül a gyermek, így ha balra szalad, a jobb felől az apával, mint jobb oldallal, ha jobb a bal oldala, mint anyával lehet a gyermeknek egy belső, akár egészen pici konfliktusa.

Bolygók
A bolygók ugyanakkor a szellem. Néha egész bolygó seregeket rajzol a gyermek, az égi karaván kíséri a lelket, mutatja utunk a nagyvilág felé. A bolygók legtöbbször mutatják a szellem, a spiritualitás tökéletességét, a gyűrűk a teljességet, a gömbök a biztonságot és örömöt, az anyaméhet is jelképzeik. A teljes égbolt, a fény és ragyogás a sötétben látható, de sokszor a kisded akkor is megrajzolja, amikor világos van, nappal, ahogy ők mondják: "reggel, most ébredtünk", csak úgy szemléltetésként, ahogy hallotta is, hogy akkor is ott vannak ezek az égi csodák, amikor nem láthatóak szabad szemmel. A legegyszerűbb geometriai formák kifejezik a legcsodásabb égitesteket és lelkünk legféltettebb részeit, a szülőinket, a pilléreket, otthonunkat, a magot, ami megóv minket, magunkat is.

Ha az égbolt mindig sivár valami hiány és űr lehet a lélekben. De lehet ez rejtett, még fel nem fedezett is, esetleg csak kacéran mondja rajzával a gyermek: semmi közöd hozzá!:) A kereken teljes családban, ahol a nemi szerepek a szülők között a megfelelő arányban vannak jelen, a gyermek a rajzon, szemből figyelve, erős, élénk és tiszta ívű napot rajzol a jobb oldalra, a balra pedig a sokszor kerekded, asszonyos félholdat mosolygós orcával, közöttük parányi csillagokat s bárányfelhőket. Azonban még ezer féle képpen jelezheti a gyermek családja felé: köszönöm szépen a gondoskodást, minden rendben van.

A szakadatlan megismerés
Ha szeretnénk jobban megismerni a gyermek rajzait, érdemes egy gyermekrajzelemző szaktanácsát kérni több képet összegyűjtve, vagy egy alapszintű kurzuson szülőként, vagy peadagógusként, akár saját magunk gyűjtötte képeken feltérképezni a grafikák titokzatos világát.

Dankó Erzsébet "Üzenetek a rajzokból" címmel induló tanfolyamáról részleteket itt olvashatsz>>>

Dankó-Fodor

(Kép2: Müller Viktória, Vöröskereszt pályázat - részlet)

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6087 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x