9 mágikus titok a macskákról
Címlap / Kedvenc / 9 mágikus titok a macskákról

9 mágikus titok a macskákról

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A macskának kilenc élete van. Minden életére jut egy-egy mágikus titok, ami sokáig foglalkoztatta az emberiséget, ám csak az utóbbi időben sikerült rájönni arra, mi is a titkok nyitja. A macskát évszázadokon át rengeteg mítosz vette körül. Szinte nincs olyan macskalakta hely a földön, ahol ne lennének róla szóló mitikus legendák, jók, rosszak, vagy a valóságtól elrugaszkodottak egyaránt. Ez a csodás, titkos lény ma sokunk otthonában él, megosztja velünk mindennapjait.  

1. Miért borzolja fel a macska a szőrét, ha megijed?

A cicánk első ijedtség reakciója az, hogy elszalad a veszély elől. Csak akkor kezd felborzolódni, és fújva-kaffogva támadni, ha sarokba szorítva érzi magát, a területét, vagy ha a csata megnyerésében biztosnak tűnik, vagy ha kölykeit kell védelmeznie egy betolakodótól. A cica ettől nem csak nagyobbnak tűnik, de oldalát fordítja az ellenség felé, fülét hátrasunyja fogait kimutatja. Ebből a pozícióból nagyszerűen el tud rugaszkodni, de gyakran elég, ha a támadó állást felveszi, ez önmagában elriasztja még nagy testű támadóit is, például a kutyákat.

2. Miért esik talpra a macska, ha magasról esik le?

Mindenki ismeri a macskák bámulatos egyensúlyérzékét. A magyarázat abban rejlik, hogy a macskák izmai elképesztően reagálnak az állat érzékszerveiből (szeméből és a belső fülben elhelyezkedő egyensúlyszervből) az agy közvetítésével érkező, hihetetlenül érzékeny ingerekre. Miközben a macska lefelé zuhan a levegőben, szeme és belső fülének egyensúlyszerve folyamatosan informálják agyát a fejének a földhöz viszonyított helyzetéről. Mihelyt a macska fejének helyzete valamilyen okból, például az esési sebesség növekedésének következtében megváltozik, ez hatást gyakorol a belső fülben lévő egyensúlyszervre.

Az egyensúlyszervben lévő kristályok és folyadék elmozdul, ezt a tapintó szőrök érzékelik. Az agy ezredmásodpercek alatt fogja fel a jelzést és az idegrendszeren át nagyon gyorsan küld parancsot a fejnek, hogy a talajhoz képest merőlegesen helyezkedjék. A test többi része igazodik a fejhez, végül a macska tökéletesen felkészült testtartásban ér földet. Ez az esési mechanizmus már az újszülött kiscicáknál is teljesen kifejlett.



3. Miért éli túl a macska azt is, ha kiesik a hetedikről, ha súlyosan sérül az elsőről való kieséstől?

Az egyensúlyozó reflex miatt az igen magas épületekből kizuhanó macskák nem szenvednek óriási és mindig életveszélyes károsodásokat. Általánosságban a sérülések annál súlyosabbak, minél magasabbról esnek ki az állatok. Ez a szabály a hetedik emeletig érvényes. Ha ennél magasabbról zuhannak a cicák, az esés utáni sérülések, törések és halálos sérülések aránya közelítőleg ugyanannyi. Ennek oka az, hogy ötemeletnyi zuhanás után az átlagos testtömegű macska eléri a zuhanási sebesség maximumát. Ezután a macska belső fülében elhelyezkedő egyensúlyszervét már nem befolyásolja a sebesség növekedése. A macska ellazítja testét, kinyújtja lábát, így kihasználja a lehető legnagyobb légellenállást (vitorlázik). Az ellazított végtagokat kevésbé fenyegeti a törés veszélye.

Természetesen ez a törvényszerűség azért csak bizonyos határokig érvényes, a nagyon magasról kiesett macskák ugyanúgy életveszélyben vannak, mint az emberek. Azonban, bármilyen furcsának hangzik, egy tízedik emeleti ablakpárkányból vagy tetőről lezuhanó cicát általában sokkal csekélyebb baj éri, mint a harmadik emeletről lepottyanót. A leggyakoribb sérülések a macskák esése után a különböző törések ( pl. végtagok törései, nagyon gyakran az alsó állkapocs törése ), a belső szervek sérülései (pl. a vizelettel teli húgyhólyag vagy a lép szétrepedése), valamint a talajtól függően nyílt sérülések és horzsolások.

4. Miért nem lehet a macskát mutatványokra idomítani?

A macskát is lehet – korlátozottabb mértékben – idomtani, mint a kutyát. Több cirkuszi mutatvány van, melynek főszereplői házi cicák. A cicák sokkal kevésbé függnek az embertől, mint a kutyák, kevesebb olyan „kunsztra” csábító dolog van, amit egy macskának megtanítanánk. Sok keleti típusú cica szeret például apportírozni, vagyis visszahozni egy elgurított játékszert a gazdinak. Több cica megtanulja és szereti a pórázon sétálást is – bár nem igazán cicának való dolog a póráz. A legtöbb macska igen értelmesen megtanulja, mit szabad és mit nem, egy emberrel való együttélés során.



5. Miért „lát a sötétben” a macska?

Gyakran mondják, hogy a macska lát a sötétben, ez tévedés! Egy teljesen elsötétített helyiségben ők sem látnak, mint ahogy mi sem. Valóban érzékelik azonban a legcsekélyebb fényt is környezetükben. Ezt egy szellemes és teljesen logikus "berendezés" teszi lehetővé:
  • a fényérzékeny retina mögött található "tükör". A "tükör" több rétegben elhelyezkedő, villódzó sejtből áll. A szemen behatoló gyenge fénysugarak a retinához érkezve működésre ingerlik az érzékelő sejteket. Ezek továbbítják a fényt, amely a "tükör"-ből visszaverődik,
  • s így másodszor is eljut az érzékelő sejtekig. A kettős adagolás megsokszorozza a fényhatást,
  • és rendkívül nagymértékben megnöveli a macskafélék éjszakai látóképességét. A "tükör" csillogása okozza a macskák szemének jellegzetes aranyló, vagy zöldesen foszforeszkáló izzását a sötétben. A macska szemében több a pálcika, és kevesebb a csap, mint az emberében, ezért jobban lát sötétben, de kevésbé képes a finom részletek megkülönböztetésére.
6. Miért törleszkedik a macska?

Ha emberhez törleszkedik – kár volna tagadni – elsődlegesen a fizikai kapcsolatot keresi, igényli a simogatást, dédelgetést. Ám gyakran látjuk, hogy falhoz, egy cipőhöz, vagy akár más állatokhoz is hozzádörgöli homlokát, vagy pofacsontját. A macska ilyenkor „illatot cserél” velünk, és megerősíti az összetartozást, valamint ezen a módon jelöli meg környezete fontos objektumait. A számára kellemes illatok – például egy bizonyos cipő illata – szintén nagy fontosságúak számára. A rituálét mindig tisztálkodás követi – a macska ezzel megjegyzi az illatokat. 

7. Miért mutatja be a macska zsákmányát az embernek?

Nem azért, mert nagyon ügyes, és dicsekszik! Szó nincs erről! A kutatók szerint szánalmas lúzernek tart bennünket, kétlábúakat, és ezen a módon – ahogy a kicsinyeit oktatja – próbálja velünk megértetni, hogyan is kell vadászni, majd elfogyasztani a zsákmányt.  

8. Miért pofozza fel párzás után a nőstény a hímet?

A kandúr nemi szerve tüskés. Rövid, éles, visszafelé hajló tüskék borítják, így a néhány másodpercig tartó aktus után, amikor a hím kivenné nemzőszervét, erős fájdalmat okoz a nősténynek, aki ilyenkor joggal reagál igen hevesen. Minél aktívabb – dominánsabb – a hím, annál nagyobbak ezek a tüskék, tehát a „menő macskalányok” húzzák a legrövidebbet – bocsánat a leghosszabb tüskéjűt. 

9. Miért mágikus lény a macska, miért van 9 élete?

A macska  már az ókori Egyiptomban szent állat volt – Bastet istennőként tisztelték. Megeszi az egeret, viszont éhínség idején az emberek eszik meg a macskát. Ekkor viszont az egerek elszaporodnak, és megrágják a gabonát, így ördögi örök körforgás jön étre. Később a macskahús fogyasztása tiltott lett. A 3x3, vagyis a kilenc a különlegesen szerencsés, a sokszorosan páratlan szerencse száma. A kilences szám az egyiptomi számmisztika szerint Isteni szám. Mivel a macskák nagyon érdekes összetett nemi és magánéletet élnek faluhelyen, így gyakran hihették a falusiak, hogy a rég elveszettnek hitt macska tért vissza fiatalabb képében, vagy hogy a macska, amely magasról esett le nem élhette volna túl a zuhanást, mégis életben maradt.




Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon



 
 
[ 33483 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x