Mediterrán fűszerkert a balkonon
Címlap / Otthon / Mediterrán fűszerkert a balkonon

Mediterrán fűszerkert a balkonon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Romantikus olaszos hangulatot varázsolnál otthonodban? Mediterrán ízekre vágysz? Ne csak forrón fűszerezz, neveld te magad a tányérra valót. A terasz dísze, és az íze is kitűnő. A fűszerkert kis helyen is elfér. Ültetés, gondozás, felhasználhatóság. Kis fűszerkert lexikon kezdő kertészeknek. 

Fűszernövény az erkélyünkön
Dobjunk össze egy mediterrán olaszos fűszerkertet az erkélyen. Hogyan? Megmutatjuk.

Napfény, tengerpart, mediterrán hangulat, pizza, pasta, valódi olaszos hangulat. Ugye ön is vágyik, egy ilyen hangulatú erkélyre ahol mediterrán fűszernövények illata tölti meg a levegőt.

Nincs másra szükség, mint néhány teraccota cserépre, fűszernövényekre, virágföldre, és pár virágtartóra. Itthon akár a legkisebb erkélyen is könnyedén termeszthetünk valódi olaszos fűszernövényeket, amelyekkel ízletes és különleges ételeket főzhetünk, a nyár folyamán legyen szó pizzáról, pastáról vagy épp egy finom illatos sült húsról.

Első lépésként válogassuk össze a növényeket, amelyek akár magról akár kész palántáról is ültethetünk.

Kedvelt olaszos fűszernövény a bazsalikom
Az egynyári bazsalikom az olaszok kedvelt fűszernövénye, amelynek levele aromás, kissé édeskés, és nagyon jól harmonizál a paradicsommal. A leveleit mindig frissen használjuk fel, a szárát is belefőzhetjük az ételekbe. Mivel egynyári fűszernövényről van szó, a bazsalikomot minden évben újra kell vetni és ültetni érdemes egyszerre több cseréppel is ültetni, ládába vagy cserépbe. Ne sajnáljuk visszavágni ha, eléri a 15 cm magasságot, mert így csak még erőteljesebben fog hajtani. A bazsalikom kedveli a napos meleg erkélyeket, de a locsolással bánjunk óvatosan.



A legjobb pizza fűszer az oregánó

Az oregánó más néven szurokfű az olaszos tészta ételek és a pizza egyik fő fűszere. Szinte minden olaszos fűszerrel jól harmonizál, de főleg a paradicsommal kedvelik egymást.

A fiatal növényeket ültessük el jó minőségű virágföldbe, cserépbe vagy balkonládába, majd nyáron öntözzük bőven a melegben. Finom aromája a halételek ízét is jobban kihozza, levelei egészben szedhetők. Gyorsan növekszik, ezért gyakran kell visszavágni és szedni a hajtásokat.



Majoranna
Nem csak olaszos, de az egyik legkedveltebb fűszernövény hazánkban is a Majoranna. Húsokhoz, főzelékhez, sőt még salátához is felhasználható. Tartása egyszerű gyorsan növekszik, ezért hajtásait rendszeresen metsszük vissza. Az erkélyen egy világos napos helyet válasszunk számára, cserépbe vagy ládába is ültethető. Mindig csak kis mennyiségben tegyünk belőle az ételbe mert erős aromája elviszi az étel valódi jellegét.

HarmoNet tipp: Az olasz konyha titka: Bazsalikom >>

Rozmaring

Nincs is olaszos étel rozmaring nélkül, délen főleg a pizzához és a báránysülthez használják gyakran. A rozmaringot könnyebb palántáról ültetni, mert elég lassan növekszik. Ültetésnél figyeljünk oda, hogy elég nagy cserepet válasszunk, mert tápanyag igénye igen magas. A hajtások felső harmadát vágjuk mindig le, mert az idősebb alsó részek már nem annyira finomak. Főzésnél vagy sütésnél csak az ezüstös leveleket használjuk fel. Szintén érdemes több palántát is beszerezni, hogy folyamatos legyen a fűszer utánpótlást.



Kakukkfű

Nagyon gyorsan és dúsan fejlődő fűszernövény, amely terebélyesedik, ezért egy vagy két cserép is elegendő belőle. Apró kis levelei kellemes ízt kölcsönöznek a sült húsoknak, a tésztamártásoknak, és a paradicsomos ételeknek. A hajtásokat érdemes még virágzás előtt leszedni és akár szárítva akár jégkocka tartóban eltéve tárolni. Mivel télálló növény, így jövőre is újra lehet hajtatni.

Ezeket a fűszereket minden olaszos ételhez jól lehet kombinálni, és mindegyik jól illik a paradicsomhoz. Az erkélyt rendezzük be teracotta edényekkel, és helyezzük el néhány fából készült virágtartót, amelyeket akár le is festhetünk kékre vagy fehérre, így máris kész a tengerparti hangulat.

HarmoNet tipp: Rukkola, a divatos fűszernövény >>

Ne felejtsük el a növényeket hetente tápoldatozni és öntözni
, így hamarosan buja illatos aromás fűszerkertté változik át erkélyünk, amelyből a családnak és barátoknak is ajándékozhatunk, fűszerolaj, fűszerecet, vagy fűszervaj formájában.

Kert-varázs magazin
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 8119 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x