Macska az ágyban? Térrendezési tippek macskatartóknak
Címlap / Otthon / Macska az ágyban? Térrendezési tippek macskatartóknak

Macska az ágyban? Térrendezési tippek macskatartóknak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Macskák és emberek kapcsolata több ezer éves múltra tekint vissza. A macska misztikus állat, azt tartják róla, hogy a felemelkedni készülő lélek megtestesülése, és hogy különleges képességekkel bír. Hogyan éljünk vele együtt jól?  

A macska önálló, független állat, hatalmas szabadságvággyal. Viselkedése öntörvényűségét tükrözi, nehezen lehet korlátok közé szorítani és befolyásolni. Éppen ezért nézzük meg, hogy mire kell figyelni, ha az ember lakásban tartja ezt a különleges teremtményt! Térrendezési tippek és trükkök.      

Személyes tér

A macskáknak szükségük van egy saját zugra, pokrócra, kosárra ahol nyugodtan pihenhetnek, szeretik azokat a helyeket, ahová bebújhatnak, bevackolhatnak.  A macska ösztönösen kiválasztja azt a helyet, ahol szeret lenni, ez gyakran vízereken, földsugárzásokon van. Ha elég nagy a lakásunk és van választási lehetőség, figyeljük a macska igényeit és eszerint helyezzük el alvókosarát. Ettől függetlenül a macska nagyon szeret a kanapén, ágyban aludni. Ha a gazdit zavarja, hogy a kis kedvence megzavarja intim szféráját, akkor figyeljen arra, hogy hálószoba ajtaját tartsa becsukva. 

Ha több macskát tartunk egy lakásban, számolnunk kell azzal, hogy akár verekedés árán is kijelöli a macskák saját territóriumukat. A kandúr macskák agresszivitása ivartalanítással általában csökken, továbbá így elkerülhető, hogy a hím macskák jelöljék a környezetüket. Ez nagyon sok kellemetlenséget okozhat, mivel a nagyon erős szagú folyadék beleivódik a szőnyegbe, függönyökbe, textíliákba és a fa is beszívja. 
 
Burkolatválasztás, berendezési tárgyak

A macskák szőre folyamatosan hullik, de főként vedlési időszakban jelenthet gondot. Emiatt nem javaslom a süppedős hosszúszálú szőnyegeket és a padlószőnyegeket, amikből nehéz kiporszívózni a macskaszőrt. A legpraktikusabb a könnyen tisztán tartható csempeburkolat ill. a parketta. Léteznek szőrtelen macskafajták is, ezek egyre népszerűbbek. A padlóburkolat kiválasztásánál ügyeljünk arra is, hogy lehetőleg ne válasszunk rusztikus felületű, rücskös lapokat, amiket nehezebb takarítani.



A macskák függőleges karmolásával is számolnunk kell, ezért lehetőleg olyan ülőgarnitúrát válasszunk nappalinkba, amit nem féltünk. A bőrgarnitúrákat a macskakarmok teljesen tönkre tudják tenni. Megoldás lehet, ha veszünk vagy varratunk egy huzatot, ami megvédi a kanapé felületét. A lakásban tartott macskáknak léteznek különböző macskabútorok, állványok kaparófával. Ha már egészen kicsi macskát ellátjuk ilyen eszközzel, megkímélhetjük saját bútorainkat a macskakarmoktól. 

Macskaalom

Lehetőség szerint olyan helyiségbe helyezzük, ahol nincs szem előtt. Mivel a macskák ürülékének erős szaga van, fontos, hogy tudjunk szellőztetni is az adott helyiségben. Kaphatók illatosított macskaalmok és alomillatosító porok is, amelyek enyhíthetik a kellemetlenséget. Vannak csapóajtóval működő alomboxok, ezekből a granulátumot kevésbé kaparják szét, és a látvány is szebb. Az almot rendszeresen cseréljük, mert különben az is előfordulhat, hogy a macskánk máshol végzi a dolgát pl.: kedvenc virágunk földjébe.

Biztonság

Mivel gyakorlatilag mindenhova képesek felugrani és felmászni, a berendezés stabilitására különös figyelmet kell fordítanunk. A polcokat rögzítsük a falhoz és a törékeny dolgokat is helyezzük biztonságba. Ha nyakörvet viselnek, az jelezheti a szabadban, hogy van gazdájuk, ugyanakkor felakadhatnak általa.

Növények

Ha nincs lehetőségük a szabadban zöld növényeket, füvet rágcsálni, előszeretettel lerágják a szobanövényeket, amelyek közük több mérgező  rájuk. Ilyen növények többek között: ciklámen, diffenbachia, filodendron, fikusz). Javasolt a mérgező növényeket elzárni előlük, valamint macskafüvet felkínálni nekik. 

Gyerekek

A kisbabáknál veszélyes lehet, hogy a macska ráfekszik, és a gyermek megfulladhat. Ezért figyeljünk, hogy a gyerekszoba ajtaját tartsuk zárva, ha nem tartózkodunk éppen abban a helyiségben. Amikor a kisbabák elkezdenek a padlón mászni fokozottan figyeljünk arra, hogy az almos tálat semmi esetre se érje el, ne tudjon belenyúlni. Allergiás gyermekeknél meggondolandó, hogy tartsunk-e a gyermek lakóterében macskát.

A fenti tanácsok segítenek abban, hogy a cicák és az ember barátsága az „összeköltözés”  után és az együttélés során is megmaradjon. 
 
  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon





 
 
[ 21072 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x