Kisállat-biztosítás: Fakszni? - Új szabályok gazdiknak
Címlap / Otthon / Kisállat-biztosítás: Fakszni? - Új szabályok gazdiknak

Kisállat-biztosítás: Fakszni? - Új szabályok gazdiknak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Értékesítési adatok szerint az idei első félévben közel kétszer annyi ügyfél kötött biztosítást kutyájára, mint a tavalyi év második félévében. Már nem csak divat az állattartás, szabályokhoz kötött, precízen végzendő és kihívás is. 

„Tilos kutyát tartósan 10 négyzetméternél kisebb területen, tartósan 4 méternél rövidebb eszközzel kikötve tartani. Tilos továbbá gerinces állatot kör alapú kalitkában, illetve gömb alakú akváriumban tartani. … Amennyiben kutyát futólánccal – vagy ahhoz hasonló elven működő szerkezettel – kikötve tartanak, a feszített és futó részek hosszának összege nem lehet kevesebb 5 méternél, valamint a futó rész nem lehet rövidebb 3 méternél.” Ezeken kívül számos, a felelősségteljes állattartásra ösztönző szabályt tartalmaz „A kedvtelésbõl tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló”, július 1-jén életbe lépő Kormányrendelet.



„A Kormányrendelet hatályba lépésével Magyarország újabb fontos lépést tesz a felelősségteljes állattartás irányába azt követően, hogy az Országgyűlés 2004-ben bűncselekménynek minősítette az állatkínzást. Bízom benne, hogy a törvény betartatása is sikeres lesz.”
– mondja Marosvölgyi Péter, a kisállat-biztosításokkal is foglalkozó AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.

A körülbelül 3 millió macska és ugyanennyi kutya gazdáját is érintő Kormányrendelet többek között kitér arra is, hogy „Az állattartónak rendelkeznie kell a kötelező immunizálásra vonatkozó mindenkori adatokkal és dokumentumokkal, egyedi tartós megjelöléssel rendelkező állat esetében az állat azonosítására vonatkozó adatokkal és dokumentumokkal is. Amennyiben az állat új tulajdonoshoz kerül, részére e dokumentumokat át kell adni, illetve tájékoztatni kell az állat fajáról (fajtájáról), – ha ismert – az egyed neméről és koráról, továbbá az egyed tartásához szükséges minimális ismeretekről.”

„Örvendetes, hogy a jogalkotó felismerte azt a társadalmi igényt, hogy változásra van szükség az állattartók felelősségét illetően, hiszen az elmúlt években jelentősen megváltozott az állattartás hazai kultúrája és mára a fejlett nyugatra jellemző tendenciák tapasztalhatók Magyarországon is.” – mondja a szakember.


Az állateledelek kereslete az elmúlt években egyre növekvő tendenciát mutat. Az éves hazai fogyasztás jelenleg mintegy 160 ezer tonnára tehető, a belföldi piac forgalma az elmúlt öt esztendőben 25 százalékkal nőtt, az eladások értéke 2008-ban elérte a 30 milliárd forintot. Piaci adatok alapján az iparági becslések szerint Magyarországon a kutyák több mint húsz és a macskák tápanyagigényének átlag közel harminc százalékát etetik előre gyártott állateledellel.
„A számokból jól látható, hogy a lakosság egyre növekvő mértékben odafigyel a kedvtelésből tartott állatokra, és komolyan változik az állattartáshoz való hozzáállás.” – vélekedik dr. Lőrincz József, állatorvos, és hozzáteszi: „Praxisomban egyre kevésbé számít ritkaságnak, ha valaki kutyája vagy macskája állatorvosi ellátását biztosításból fedezi.”

Értékesítési adatok szerint az idei első félévben közel kétszer annyi ügyfél kötött biztosítást kutyájára, mint a tavalyi év második félévében. A szerződéskötéseket 75%-ban kutyára, míg 25%-ban macskára kezdeményezték az állattartók. A kisállat-biztosítás hamarosan állatorvosi rendelőkben is elérhető lesz, amitől a termék iránti kereslet még egy lendületet kaphat.

Képek:
Stupify - Leckerlie??!!
piqs.de: Aloise - Der Miky
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6009 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x