Borzalmas baleset: Két kutya harca végett lehet veszett?
Címlap / Otthon / Borzalmas baleset: Két kutya harca végett lehet veszett?

Borzalmas baleset: Két kutya harca végett lehet veszett?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Egy héttel ezelőtt, pont szombaton, barátom hazament Budapestről Bicskére, és szokása szerint levitte a kutyáját sétálni. A bajok ezután következtek... 

Borzalmas baleset
Egy héttel ezelőtt, pont szombaton, barátom hazament Budapestről Bicskére, és szokása szerint levitte a kutyáját sétálni.
Pár percet mentek csak, amikor bejutottak egy közeli utcába, melynek végén egy autószerelő lakik. Ahogy ott sétáltak, a barátom  egyszer csak észrevette, hogy az autószerelő kapuja tárva-nyitva van, és a több kutyája közül az egyik, a legnagyobb, egy kaukázusi kutya (mérete hatalmas), kiszúrta magának a kis kutyát, és abban a szent pillanatban, ahogy ők vissza akartak fordulni kirontott a kertből, egyenesen neki a pórázon lévő kutyának, és a hatalmas állkapcsával elkapta, majd a levegőben rázta, cincálta a kutyát. A barátom nem tudott mást tenni, mint hogy a közelében lévő kövekből dobálta a nagy kutyát és üvöltött rá, de az annak meg se kottyant. Akkor kanyarodott be egy család az autójával, akik pontosan látták ezt a jelenetet, meg is álltak emiatt.
A nagy kutya viszont egyszer csak letette a földre a kisebb kutyát, és mint aki jól végezte dolgát, visszament a házba.
Az autószerelő akkor ért oda egy külső autótól, és ő már csak azt látta, hogy a kutyája szép rendesen otthon van.


A barátom és a szemtanúk kiabáltak neki, hogy jöjjön oda, és nézze meg, mit tett a kutyája, de ő nem ment oda, és azt mondta, hogy az ő kutyája nem bántott még soha senkit sem, és biztos, hogy ez egy másik kutya volt, majd bement a házába, és becsukta a kertkaput. A többiek meg ott álltak szinte tehetetlenül, a nyüszítve vergődő kis kutya mellett. Aztán jöttek a szokásos dolgok, állatorvosért telefonálás, rendőrség, emberi orvosi ügyelet, stb...

Majd barátom hazavitte a súlyosan megsérült és vérző 15 éves kutyáját, aki olyan volt neki, mintha a saját testvére, barátja vagy gyereke lett volna. Igaz, hogy az utóbbi években Huncutnak már egyre több időskori baja lett, de azért azt senki sem gondolta volna, hogy egy ilyen váratlan és hirtelen, a derült égből jövő, iszonyatos agresszív támadás vet majd véget az életének. De sajnos ezt történt. A kutyuska még másfél napig élt és vergődött pokoli kínok közepette, megpróbálva lábra állni, élni, de aztán feladta, és hétfő hajnalban meghalt.

A gazdi a testvéreivel együtt intézte az ilyenkor szokásos ügyeket, majd pedig saját maguk temették el, csináltak szép kis sírt neki és fejfát is faragott annak, akit így szeretett. A mai napig sem tudja megbocsátani magának, hogy aznap délután arra ment a kutyájával. Ezerszer lejátszotta már a történteket a szeme előtt, és mondja is minden nap többször, hogy mi lett volna, ha... De "volna ha" kategória" sajnos nem létezik, csak a van és a volt.... mert még a lesz-t sem ismerhetjük igazán...
Ám a filozofálás most nem segít senkin sem, és ha az autószerelőt megbüntetik, az sem hozza vissza Huncutot.

Felelőtlen állattartók
Viszont mindenkinek üzenjük, hogy a kutyatartóknak tudniuk kellene azt, hogy milyen egy kutya természete, azt, hogy soha nem lehet tudni, mire "ugrik", mire gerjed be még a legártatlanabbnak látszó kutya is akár, de főleg egy hatalmas testű, több mázsányi állkapocs szorítású kutya, akit medveölésre tartanak a Kaukázusban, és veszélyes kutyának minősül.

Hogy lehet az ilyen kutyákat szabadon hagyni, és nyitott kapun engedni, hogy bármikor kimenjenek?
Hogy nem tudja azt bárki, de főleg egy kutyatartó, hogy ha egy kutya kijárkál szabadon, akkor az nagy valószínűséggel azt a területet, amit ő szabadon bejárhat, a magáénak fogja érezni, és ha arra megy valaki, arra rá fog támadni, mert azt hiszi, hogy betolakodott a területére?
Lehet, hogy ez a kutya eddig még nem bántott sem embert, sem állatot - mi ezt nem tudhatjuk - , de hogy most lényegében megölt egy kisebb testű kutyát, az biztos.
Mi garantálja, hogy a későbbiekben nem támad rá más, arra járó kutyákra vagy akár emberekre, kis gyerekekre is?

A büntetés egy lehetőség, de a figyelemfelkeltés és a szigorú ellenőrzés elengedhetetlen.

A kutyatartók ne engedjék szabadon a kutyáikat a házaikon kívül, mert nem tudhatják, mi zajlik a kutyájukban, és ki vagy mi lesz az az áldozat, akinek elveszi vagy örökre megnyomorítja, elszomorítja az életét, akár állat, akár ember az illető.
Bár e kettő között bizonyos értelemben ma már sok helyzetben nincs különbség.



Utóhang – mit hang, dörej…

Kis barátomat felhívta az öccse Bicskéről, hogy holnap reggel nyolcra be kell mennie az orvoshoz veszettségi oltásra.
A miért kérdésre azt válaszolták, hogy azért, mert "nem tudták megfigyelni" a támadó kutyát. Nem tudták megfigyelni??? Ezt nem értem.

Egy halált okozó kutyához hogyhogy nem tudnak bejutni, és megfigyelni, lefénymásolni és ellenőrizni az oltási könyvének adatait, stb. És miért az én barátomnak kell ebben az ügyben még intézkednie, sőt kapnia egy olyan oltást, aminek kiszámíthatatlanok a mellékhatásai. Nem is beszélve arról, hogy akkor nekem is kapnom kellene, mint a párjának, no meg az egész családnak, aki simogatta a kutyust az utolsó napjaiban, hiszen szőrrel, nyállal is terjedhet a veszettség, ha éppen van.
Bízunk benne, hogy nincs erről szó. De ezt csak a támadó kutya oltási könyvének biztos és hiteles adataival lehetne igazolnunk.

Az autószerelő azonban már akkor is tagadott, amikor ez az esemény történt, és akkor se, utána se vette a fáradságot, hogy odamenjen legalább kifejezni, hogy mennyire bánja és sajnálja a történteket, és hogy mennyivel tartozik (kifizettek pénzt az orvosokra, egyebekre), az egészért.
Nyilván fel vagyunk háborodva, és egyben nem szívesen mennénk oda ehhez az emberhez, aki hasonlóképpen tart több kutyát is az udvarában... (Ki tudja, mi lenne ha kérdezősködés közben ismét kinyitná felelőtlenül a kertkaput… - a szerk.)

Éppen ezért kérem a nevünk és kilétünk, elérhetőségeink teljes elhallgatását! Az állatorvosoknál meg kell hogy legyen minden kutyáról az adat, hogy mikor oltották be veszettség ellen. Ezt mi nem tudjuk ellenőrizni, bár a barátom megpróbálja a napokban, amikor hazamegy tőlem pár napra.
A veszettség elleni oltást saját felelősségére lemondta, mert a saját kiskutyája kapta meg az alkarját a dulakodás közben, erre a sokkhatás után már jobban emlékszik. A rendőrök pedig azt jelentették a hatósági állatorvosnak, hogy a kutya tavaly novemberben kapott veszettség elleni oltást, mármint a nagy kutya.

Nos, itt tartunk most. Nem elég a fájdalom, a veszteség, a borzalmas történet kitörölhetetlen nyoma a fejünkben, most még ezekkel a bizonytalan dolgokkal is nekünk kell küzdenünk. De miért?
Miért nem tudnak megfigyelni egy kutyát, ha tudják, melyik az, kié és hol lakik?
Miért nem intézkednek hathatósabban, ha "csak" egy másik kutyát öl meg az a kutya és nem embert?

Ki garantálja, hogy legközelebb nem egy kisgyerekre támad vagy bárkire az a nagy kutya, aki most megérezte a vér szagát...
És lehet, hogy már máskor is?


Névtelen Olvasó

Képek:
piqs.de: cocoli - wuff
piqs.de: macwalle - Snoopy
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6962 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x