Mire ügyeljünk a gyerekszoba kialakításánál?
Címlap / Otthon / Mire ügyeljünk a gyerekszoba kialakításánál?

Mire ügyeljünk a gyerekszoba kialakításánál?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Mindig, amikor egy új személlyel bővül a lakótér, új igények születnek és a szemléletmódunk is átalakul. A legértékesebb Zsolnay-vázánk gyerekellenessé, míg a lágy fényű, éjszaka használatos lámpák baráttá válnak. Melyek azok a szempontok, amelyek segíthetnek nekünk a kicsi érkezésekor a könnyebb átállásban? Mire figyeljek, hogyha gyerekszobát alakítok ki? Mik lehetnek veszélyesek a gyermekemre? Balogh Orsolya, a Harmonet lakberendezési tanácsadójának javaslatai anyukák és apukák tapasztalatai alapján! 

Amikor belevágunk a lakás átalakításába, felújításába, esetleg építésbe kezdünk, akkor azt nagy vágyakkal és izgalommal tesszük. Estéken keresztül tervezgetünk, naphosszat töltünk az üzletekben, és folyton a lakberendezőnkkel diskurálunk. Ez egy igazán szép és különleges folyamat, azonban ennél is csodálatosabb az, amikor az édesanyák az első gyermeküknek a szobáját kezdik el kialakítani. Volt szerencsém részt venni ebben a folyamatban és láttam, hogy ez valahogy mindig különbözik a lakás többi részének a kialakításától. Egy kisbaba szobájába bemenni már önmagában is finom illatú és barátságos. Nézzük meg, hogy hogyan is lehet praktikusan, ugyanakkor dizájnosan kialakítani, átalakítani a kis trónörökösök szobáit.

 

A jó berendezés a gyerekkel együtt nő!

Ez azt jelenti, hogy olyan bútorokat válasszunk, ami a gyerek korának növekedésével, ugyanúgy használható lesz például a ruhák, könyvek tárolására. Bátran ajánlom a klasszikus vonalvezetésű, de átfesthető bútordarabokat. Így hosszú éveken keresztül változhat majd a szoba stílusa, de nagyobb beruházással nem kell számolnunk.

Használjunk minőségi anyagokat!
Ez igaz a padlószőnyegre, a párnahuzatokra, mindenre, ami a gyerekszobába kerül - én ebből a megfontolásból nem szoktam műanyag asztalkákat, székecskéket tervezni. Lehet, hogy egy bizonyos korban szép és mutatós, de a műanyag könnyen sérül, és pár nap alatt kimegy a divatból. Ezen felül egy elegáns, jól átgondolt otthonba a gyerekszobában sem kell a szépség harmóniáját felrúgnunk. Ugyanúgy tekintsünk a gyerekszobára is, mint a lakás többi részére. Hogyha természetes anyagokkal vesszük körül a gyermeket, akkor megtanulja azok értékét. Legyen minden huzat mosható, és csak olyan textíliákat válasszunk, amelyek strapabíróak és jól tűrik majd a kis lurkó játékait.


Ha van rá lehetőség, alakítsunk ki egy saját fürdőszobát a gyermeknek.

Ennek mindig nagy hasznát fogjátok majd venni, mert a fürdetés és öltöztetést egy-két lépésen belül meg lehet majd oldani. Betegség és takarítás esetén is jól jön, hogyha nem a ház másik végébe kell átszaladgálnunk – addig is magára hagyva a gyereket. A fürdőszobában kifejezetten fontos, hogy megfelelő hőmérsékletet tudjunk biztosítani. Ezért már kialakításkor gondoljunk arra, hogy hőmérsékletszabályzós radiátorszelepet használjunk. Ezzel ugyanis meg tudjuk oldani, hogy a fürdőszobában melegebb legyen a levegő, amikor szükség van rá. Ezen kívül gondoljunk még arra, hogy a vízsugár kijjebb érjen, ezt egy hosszúkásabb csapteleppel tudjuk elérni, így nem okoz majd gondot a kicsi kezek megmosása.


Kedves színek avagy mi van a kéken és rózsaszínen túl?

Válasszunk kellemes, de  vidám színeket a falra, és bátran kombináljuk akár tapétával is. A babás hangulatot a kiegészítőkkel, játékokkal és az anyagfelhasználásával érjük majd el. Mindenféleképpen válasszunk mosható falfestéket, ami a későbbi művészkedős korszakban meg fogja könnyíteni az életünket, és megment minket egy újrafestéstől. Ne használjunk túl harsány színeket, mert azok intenzitása miatt nehezebben fog menni az elalvás. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak pasztellszíneket alkalmazzunk, hanem azt, hogy nagyméretű felületeken inkább ne használjunk nagyon erős színeket. Hogyha megfelelő tér áll a rendelkezésemre, akkor háromfelé szoktam bontani a gyerekszobát. Az első terület egy játszós rész, ahol a játékok és az arra alkalmas szabad tér található. Hogyha parkettát választottunk a szobába, akkor ide mindenféleképpen vegyünk egy olyan szivacsréteget, amin lehet hempergőzni, játszadozni. Ennek a huzatja is strapabíró és mosható kell, hogy legyen! A második az öltözködés tere a tükörrel, a ruhák tárolására alkalmas szekrénnyel. Mindig figyelni kell arra, hogy olyan magasságban helyezzük el a ruhákat, hogy két-három éves kora körül már önállóan is elérje azokat, így saját maga választhatja ki az öltözékét, és saját maga is tarthatja rendben, ami később fontos szerepet fog játszani a fejlődésében! A tükör pedig a padlóig érjen, hogy szemügyre vehesse az elkészült öltözéket. Az utolsó rész az alvás helye: itt kap helyet az ágy, a kis lámpa, ami éjszaka is világít, a meséskönyvek, amikből elalvás előtt olvasunk neki. Az alvóhelyet úgy alakítsuk ki, hogy lefekvéskor maga mögött tudja az izgalmas játékokat. Így nem lesz, ami zavarná a pihenést, mert nem éri a gyerkőcöt efféle inger. 


Falmatricák, ügyes kezű anyukák

A falmatricának szintén a cserélhetőség az előnye, amit hogyha változtatunk, akkor alkalmazkodhatunk a kisgyerek aktuális kedvenc állatához vagy mesefigurájához. Hogyha érzünk egy kis ügyességet magunkban, akkor nagyon egyszerű mintákat magunk is festhetünk, vagy használhatjuk a sablon segítségét.


Ekkora voltam kiskoromban?

Már az egészen kicsi gyerek is szeretik nézegetni, hogy milyen kicsik is voltak... Érdemes egy olyan területet kiválasztani, ahol felvezethetjük, hogy milyen magas volt a lurkó. Ez a magasságmérő stílusában a berendezéshez alkalmazkodhat, és ezer fajtája létezik. Választhatunk olyat is, ahol képpel is gazdagíthatjuk dokumentációként az akkori magasságát.

Első a biztonság!

Mindenki szeretné a lehető legbiztonságosabb otthont nyújtani a gyermeke számára. Nézzük meg, hogy mit is tehetünk ennek érdekében!
  1. Amikor járni kezd a pici, minden érdekli, ezért használjunk védőfedelet a konnektorokba, így elkerülhető, hogy megrázza az áram.
  2. A lépcsők aljára és tetejére is tegyünk szép, de biztonságos védőrácsot.
  3. Minden üvegajtó vagy nagy kiterjedésű üvegfelület biztonsági üvegből készüljön, vagy utólag tetessünk rá védőfóliát. Így sem a testével, sem más tárgyakkal nem törheti szilánkosra azt.
  4. Hogyha kandallót készülünk venni, akkor a füstön kívül a kisgyerekek miatt is üvegajtóval ellátottat válasszunk. A meglévő kandallóhoz pedig szintén szerezzünk be egy ajtót, így elkerülhetjük az égési sérülést.
  5. A fürdőszobába fel kell készülni csúszásgátló tappancsokkal, szőnyegekkel azokon a helyeken, ahol vizes lábbal mászkálhat a kisgyerek. Ezen felül szerezzünk be pár lépcsőfokos dobogót is, hiszen a magasság is gondot jelent. Hogyha pedig nem szeretnénk külön kisebbített WC ülőkét venni, akkor válasszunk olyan modellt, ami dupla ülőkés, és kisebb méret is található rajta.
  6. Fontos, hogy minden olyan kábelt lefedjünk, ami a gyerekkezek által elérhető magasságban van. Esztétikusabb és biztonságosabb is.
  7. A konyhában ajánlatos gyerekzáras szekrényeket felszerelni, így nem érhet minket meglepetés a játékok terén. A gyerekzár már a meglévő ajtókra is felszerelhető!
  8. A mozgáskoordinációt tanulni kell, ezért a fejmagasságban lévő éles sarkoknál használjunk védőpárnát.
  9. A világítást úgy alakítsuk vagy alakíttassuk át, hogy a forró égőt még véletlenül se foghassa meg a gyermek. Használjunk biztonságos lámpákat!
  10. A pici kezek védelmében az ajtókra szereltessünk becsapódásgátlókat.
  11. Végezetül pedig fedjünk le minden olyan fűtőtestet és csövet, amire felmászhat a kisgyermek és megégetheti magát.

Balogh Orsolya
Bocca Design Lakberendezési Stúdió
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 19276 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x