Díszíts, dekorálj, színezz - de hogyan?
Címlap / Otthon / Díszíts, dekorálj, színezz - de hogyan?

Díszíts, dekorálj, színezz - de hogyan?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A lakberendezés egyik legnagyobb körültekintést igénylő feladata, a dekoráció kialakítása, a díszítések és kiegészítők összehangolása a tér alapvető stílusával. Nagy dekorációs körkép Balogh Orsolyától, a Harmonet lakberendezőjétől. 

Mit is nevezünk dekorációnak és miért fontos? Hogyan lehet a különböző stílusokat a kiegészítőkkel összehangolni?  Egyáltalán milyen szerepet töltenek be a lakberendezésben ezek az elemek?

Egy adott tér jellegét nagyban befolyásolja, hogy milyen dekorációs elemeket helyezünk el benne. A textíliák, kiegészítők teszik teljessé, otthonossá a lakásunkat. Ezért fontos, hogy átgondoljuk és megfelelően kombináljuk ezt egy irodában, vagy a hálószobánkban.

1. A régi jól bevált szabály: a kevesebb több!

Ez az elv most is igaz, de jó, ha szem előtt tartunk még egy hasonlóan fontos szabályt: a kiegészítők használata előtt mindig nézzük meg a tér arányait. Négy és fél méteres belmagasság esetén, ha szeretnénk csökkenteni a légteret, akkor ne tapétázzunk, vagy fessünk a teljes falmagasságban, hanem hagyjuk ki a legtetejét, ezzel „lejjebb hozzuk” a plafont.


2. Tervezünk előre!
Egy adott térbe válasszuk ki, hogy melyek azok az anyagok és színek, amiket majd használni fogunk. Tehát, ha én szeretnék kialakítani egy francia stílusú nappalit, akkor tudom, hogy falszínnek vagy tapétának nagyon könnyed, puha pasztellszíneket fogok választani. Használom a fehéret, a kéket és szükségem lesz csíkos textilekre. Anyagok szempontjából pedig fát és kovácsoltvasat fogok használni, kerülöm a csillogó anyagokat és könnyeden, légiesen hagyom a területet.

Tipp: Alakíts ki egy ilyen listát magadnak, és ha vásárolni mész, akkor ragaszkodj ehhez, így elkerülheted, hogy a kuszaság vegye át a hatalmat.

3. 2+2 szín a nyerő!
Válasz ki két fő színt, ami az irányadó az adott területen, és ezen felül még kettőt, ami csakis a kiegészítőkben köszön vissza. Ez a négy szín kulcsfontosságú lesz a számodra, ezért alaposan tervezd meg. Íme néhány kombináció:


Itt a két fő szín a tojáshéjsárga és a homok. A sárga a fal színén és a szőnyegben köszön vissza, a homok pedig a függöny anyagában, a kanapé huzatában és a szőnyegen. Ezen felül dekorációs színeknek használták a lilát és árnyalatait. Emiatt a jól átgondolt kialakítás miatt érezzük teljesnek ezt a szobát.


Ennél a hálószobánál a citromsárga és a fekete volt a két fő szín. Vigyáztak azonban arra, hogy sokkal kevesebb fekete legyen, mint sárga, ellenkező esetben ugyanis elveszett volna ez a könnyedség a térből. Kiegészítésként fehéret és szürkét használtak. A fehér a képkeretekben, a párnákon és a huzaton jelenik meg, a lágy szürke pedig a padlón és az ágy végében lévő dekorációs elem huzatján. Ezek átgondoltságától, összességétől lett vidám, könnyed, mégis szépséget, állandóságot sugárzó az összkép.

Láthatjuk tehát, hogy milyen nagy szerep jut a kiegészítőknek, hiszen nélkülük nem lehet teljes egy konyha, egy előszoba.

4. Lássuk a nagyobb képet, figyeljünk az összhatásra!
Fontos megértenünk, hogy a teret összességében kell vizsgálni! Nem szabad hagynunk, hogy elnyomja egymást a fal színe és a függöny anyaga. Ne válasszunk egy királykék falszín mellé tűzpiros sötétítőt, mert az összhatás zavaró és frusztráló lesz. Teljességben gondolkodjunk, lássunk és ha ez nem menne, akkor kérjük szakember segítségét.

Szánjunk pénzt és időt a dekorációs elemek kiválasztására. A letisztultság nem egyenlő azzal, hogy kevés bútort alkalmazunk. Az alábbi kép egy nagyszerű példa erre: egyszerű, összeillő színeket használtak, mégis úgy érezzük, hogy ez sokkal inkább egy hiányos nappali, mintsem egy minimalista stílusban berendezett otthon.


5. Időnként szortírozzunk!

Nem kell teljesen megválni a számunkra fontos tárgyaktól, fényképektől, csak kerítsünk nekik olyan megjelenési lehetőséget, ami sokkal inkább a jelenbe repít minket, mintsem hogy úgy érezzük, a múltunk tárgyai befolyásolnak minket. Itt szokott felmerülni az, hogy mi legyen a kapott vagy örökölt tárgyakkal? Találkoztam már súlyos anyagú, horgolt terítővel egy gyönyörűen berendezett minimalista konyhában… Véleményem szerint az ott élők laknak abban a térben,  tehát az ő igényeiknek, életkoruknak megfelelően kell kialakítani mindent és elhelyezni az örökölt tárgyakat is. Egy-egy szortírozás alkalmával vegyük igénybe a technika adta lehetőségeket is, tehát a 200 darabos cd-készletünket tároljuk inkább a számítógépünk egyik mappájában, vagy egy pendrive-on, mintsem a 35 négyzetméteres nappalink polcán.

Ahol kisgyermek van, vagy várható, akkor már jó előre gondoljunk arra, hogy a textiljeink moshatóak, levehetőek legyenek. A legfontosabb mindig az, hogy az a tér, ahol vagyunk, teljes mértékben alkalmazkodjon a mi életmódunkhoz. Ha egy család szeret a szőnyegen ülve vacsorázni és híreket hallgatni, akkor a gyönyörű étkezőasztal helyett egy olyan szőnyeget válasszunk, ami egyrészt kellően puha, másrészt pedig könnyen takarítható, tisztán tartható.

Mit használjunk dekorációs elemként?

  • Vázák, gyertyatartók, mécsesek     
 
  • Tükrök! Megfelelően alkalmazva térnövelő hatással bírnak.
  • Párnák, takarók, plédek
  • Térelválasztók:
  • Virágok, növények
  • Képek és kereteik
  • Szőnyegek
  • Térképek
  • Vicces kiegészítők a gyerekeknek


Balogh Orsolya
www.boccadesign.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 8014 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x